Hlavní obsah

Dům inspirovaný tradičními staveními se v létě propojuje s exteriérem

Novinky, Text: Miroslav Kaňka, editace: tnk

Moderní stavba v Chocni je zdařilým příkladem rodinného domu, který obyvatelům umožňuje vychutnat si plně krásy okolní přírody. V úrovni obytného podlaží se obyvatelé mohou těšit z dokonalého propojení se zahradou, zajištěného transparentní fasádou po celé délce objektu. V teplých měsících navíc mohou interiér jednoduše propojit s exteriérem.

Foto: Štěpán Bartoš

Dům s adresou: Choceň, Sluneční 1814

Článek

Rodinný dům Radka a Martiny Linhartových vznikl mezi lety 2004 až 2006. Stavebníci si po delším hledání našli své místo pro stavbu rodinného domu s výhledy do krajiny a blízko volné přírody v nové zástavbě Tocháčkova kopce v Chocni.

I když je pozemek umístěn na okraji zástavby, museli se majitelé postupně rozloučit s představou atriového domku i domu s rovnou střechou. Architekti Aleš Holman a Klára Sedláková nakonec zvolili tvar, který do katalogové a jí podobné produkce okolní zástavby navzdory úředním podmínkám i tak nezapadá. Paradoxně je ale mnohem tradičnější, protože se inspiruje podobou venkovského stavení.

Foto: Štěpán Bartoš

Pásová střešní okna jsou celkem atypickým prvkem.

Působivost protáhlého tvaru, který úspěšně užívají i mnozí další současní přední architekti, autoři ještě zvýraznili přísným a důsledně funkcionálním rozvržením fasád.

Foto: Štěpán Bartoš

Majitelé mají k dispozici menší terasu.

V létě se odsunutím jedné ze skleněných stěn ocitne vnitřní bazén v zahradě, podobně i obývací pokoj nebo pracovna.

V úrovni horního patra se na opačnou stranu prostřednictvím pásového okna obracejí ložnice do korun stromů blízkého lesa.

Foto: Štěpán Bartoš

I interiér nezapře minimalističtějšího ducha.

Průběžný skleněný strop nad ložnicemi a chodbou umožňuje soužití s denní i noční oblohou a dokresluje silnou stránku bydlení, založenou na intenzivním, zároveň ale usměrňovatelném světelném a prostorovém prostupování exteriéru a interiéru.

Foto: Štěpán Bartoš

Díky střešním oknům je dobře prosvětlena i chodba.

Dům, ve kterém se uplatnily moderní materiály a špičkové technologie, na jedné straně dopřává majitelům pohodlí, na druhé straně rozumně šetří energie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám