Hlavní obsah

Drobný dům si pečlivě chrání svou zahrádku

Novinky, Jana Nesvadbová

Na stísněném rohovém pozemku ve starobylém městě Minakuči v japonské prefektuře Šiga si majitelé nechali postavit domek. Oslovili mladého architekta Jošitaku Kugu a jeho kolegy z ateliéru Hearth Architects. Společně dokázali navrhnout nejenom roztomile drobný domek, nezanedbatelnou část vyčlenili i pro malou zahrádku. Tu si ze všech stran dům ochraňuje, jako by ji svíral v náručí.

Foto: Juta Jamada

K domu pro mladou rodinu se vešla i malá zahrádka se stromem.

Článek

Jak vysvětluje architekt Jošitaka Kuga, pozemek leží na severovýchodním rohu místní rezidenční zástavby. Domek tedy orientoval tak, aby minizahrádka byla v jeho jihovýchodním rohu. Ze stran ji navíc chrání stěny domku. Mladá rodina tím získala prostředí, které i v husté zástavbě poskytuje soukromí.

Centrálním prvkem zahrádky je listnatý strom, jenž se v průběhu ročních období mění. Tím se mění i atmosféra v samotném domě, protože je ze všech jeho místností na strom dobře vidět.

Foto: Juta Jamada

Dům na první pohled upoutá příjemným, nenápadným vzhledem a pískovou barvou fasády, jíž doplňuje přírodní barva dřeva.

„V horkém létě jeho listí přináší do domu kýžený stín, zatímco v zimě, kdy listí opadá, mohou sluneční paprsky nerušeně proudit dovnitř,” říká architekt.

Foto: Juta Jamada

V domě své místo našla i miniaturní zahrádka. Se stromem.

Dům nabízí majitelům celkovou plochu podlah 110 m² a má dvě podlaží. Je postaven jako dřevostavba a na první pohled v ulici zaujme čistou fasádou v barvě písku, stíněnou hlubokými přesahy střechy.

Foto: Juta Jamada

Dům je postaven jako dřevostavba.

Vnitřní uspořádání je pak velice logické a odpovídá způsobu života mladé rodiny. Jako v mnoha japonských domech, i zde se vstupuje právě přes zahrádku, která má zároveň jistý rituální význam. Příchozí se má zklidnit a zbavit všech starostí, které na něj naložil venkovní svět, aby domů přišel již dobře naladěný a začal se těšit na chvíle, které bude trávit se svou rodinou.

Foto: Juta Jamada

Do obývacího pokoje se z kuchyňské zóny sestupuje po několika schodech.

Srdcem domova je jídelna uložená do středu přízemí. Na ni bezprostředně navazuje kuchyňská zóna a po straně, kde je zahrádka, se sestupuje po několika schodech do velice skromně zařízeného obývacího pokoje.

Foto: Juta Jamada

Hlavní okno v obýváku směřuje do méně rušné ulice, na další straně je pak menší okno vsazeno hned pod strop. Díky tomu se do pokoje dostane dostatek světla, ale zároveň není interiér příliš přehříván.

Po schodišti se pak vystupuje do horního patra, kde je dvojice dětských pokojů s okny ústícími do zahrádky, za nimi je ložnice rodičů, do níž se vstupuje přes šatnu. Z ložnice se vychází na chráněný balkón.

Foto: Juta Jamada

Kuchyňská zóna je provázána s jídelnou, která je srdcem domova.

Interiér domu příjemně potěší vyznavače minimalismu a dřeva. Právě dřevěné prvky hezky proteplují místnosti vymalované čistě bílou barvou. Dřevěné jsou nejenom podlahy a nábytek, ale také například stropy.

Foto: Juta Jamada

Výhled z ložnice rodičů směřuje na chráněný balkón.

Foto: Hearth Architects

Uspořádání domu (přízemí je vlevo): 1 vstup, 2 jídelna, 3 obývací pokoj, 4 koupelna, 5 zahrádka, 6 ložnice rodičů, 7 dětský pokoj, 8 studovna, 9 šatna, 10 balkón.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám