Hlavní obsah

Drobná rekonstrukce se zvrtla, dům prošel kompletní proměnou

Několik let jsem se těšila na to, až pojedeme k Ivanovi na Moravu fotit. Pořád to totiž podle něho nebylo dokonalé. Dočkala jsem se a trpělivost se vyplatila. Další rozměr již hotovému interiéru totiž dala i jeho žena Dita.

Foto: Lukáš Hausenblas

Nábytek do pracovny je poskládaný z nových, ale upravených kousků i z restaurovaných drobností.

Článek

Stavět jsme s mým bratrancem Ivanem začali zhruba ve stejnou dobu. Zatímco on už má hotovo včetně váziček a obrázků, nám ještě stále chybí parapety, okapy, dlaždice na terasu, fasáda atd. A zatímco my jsme stavěli na zelené louce, Ivan budoval na starých základech.

Foto: Lukáš Hausenblas

Hlavní vchod do domu je z předsíně, do zahrady se vchází francouzským oknem v obýváku.

Původně měl v plánu jen drobnou rekonstrukci starého rodinného domu, ale nějak se to zvrtlo a místo stavění se nejdříve bouralo. Ono se ne nadarmo říká, že jak se jednou kopne…

Foto: Lukáš Hausenblas

Nábytek do obývacího pokoje je z indického palisandru a byl zakoupen v Drážďanech v obchodním domě Höffner, křeslo je z Ikea.

I tady se ukázalo, že technický stav střechy i zdí je tak špatný, že bude nutné stavbu strhnout. Nakonec ze všeho zbyla jen čelní stěna, tedy nešlo ani tak o rekonstrukci jako spíše o kompletní novostavbu, která si vyžádala i nový projekt.

Ten si Ivan nechat zhotovit od projektantky, jíž se některé jeho amatérské stavební nápady moc nezamlouvaly, ale nakonec dospěli k uspokojujícímu kompromisu, který se jevil pěkný a stavebně v pořádku.

Foto: Lukáš Hausenblas

Kuchyň v barvě slonové kosti má dvířka z Ikea, korpusy a pojezdy dodal truhlář na zakázku.

Dřívější dům byl venkovskou klasikou s menšími oddělenými místnostmi, což už je dnes nevyhovující.

Požadavek byl na prostor a světlo, čehož se dosáhlo otevřením dispozice z kuchyně do obýváku. Oproti původním základům se o 30 cm posouvaly i stěny ve dvoře.

V dřívější přístavbě, kde kdysi bývaly kůlny a chlívky, se nově našly prostory pro pracovnu, koupelnu s toaletou a zvenku přístupný „pokojík“ pro psa Barnyho. Hlavní část přízemí tvoří obývací pokoj otevřený do kuchyně s jídelnou, komorou a předsíní.

Foto: Lukáš Hausenblas

K přitápění slouží kachlová kamna s výměníkem od firmy z Nového Veselí. Schodiště vyráběl místní stolař.

Stavitel amatér

Majitel nevystudoval žádnou odbornou stavební ani designérskou školu, což pro něj ve skutečnosti není vůbec žádným omezením. Díky radám odborníků, nadšení pro věc a talentu mu to všechno vychází. Dům v podstatě postavil sám po večerech a o víkendech, což mu zabralo asi 3 roky.

Foto: Lukáš Hausenblas

Postel, stolky i kolébka pocházejí z amatérské dílny majitele, křeslo je zachráněným pokladem z půdy. Celou kompozici pěkně dotváří pruhovaná tapeta.

Možná by to šlo i rychleji, kdyby si nevyráběl některý nábytek sám či nezachraňoval poklady z půdy od babičky a nevysvobozoval vyhozené kousky ze sběrného dvora. Tak třeba vznikl konferenční stolek z dřevěné cívky na elektrické kabely či skříňka do pracovny. Obojí několikrát mořil, brousil a lakoval, až vznikla požadovaná omšelá patina.

Křeslo z půdy dostalo zbrusu nový lak a čalounění, nový nábytek do ložnice a koupelny či dřevěná lampička do pracovny vznikly v Ivanově „dílně“.

Foto: Lukáš Hausenblas

Jako poslední vznikl v domě pokojík pro malou Ellinku, který na její veselé kousky teprve čeká.

Foto: Lukáš Hausenblas

V jednoduché koupelně je umyvadlo ve vyzděném soklu, toaleta a bezbariérová sprcha za příčkou. Čtvercové bílé obkládačky jsou značky Rako.

Venkovní terasu zabydlel nábytkem z palet a stolem pocházejícím z nedalekého slavkovského zámku. Výčet nových či zrestaurovaných kousků tímto zdaleka nekončí, protože Ivanova vášeň pro tvoření je neutuchající.

Ani jeho styl práce metodou pokus/omyl ho neodradí. Inspiraci čerpá z časopisů, internetu, ale také z televize, kde pravidelně přepíná na seriály jako Hitch: Lék pro moderního muže či Vraždy v Midsomeru.

Foto: Lukáš Hausenblas

S manželkou Ditou jim prý uniká děj, protože je víc zajímají tamější domy a jejich interiéry. Sám o sobě říká, že musel být v prvním životě Angličan.

Kdo tu žije
Dita - baví ji dekorování, podniká dlouhé procházky s labradorským retrívrem Barnym.
Ivan - majitel elektrofirmy zaměřené také na stavební úpravy, nově se věnuje realitám a financím se službami od stavby až po design interiéru, jezdí na motorce, ale také motorky staví, zajímá se o design a baví ho renovování všeho starého.

Lucie Martínková, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám