Hlavní obsah

Dopřejte stěnám elegantní kabát z dekorativních obkladů

Právo, Sylva Svobodová

Jak snadno proměnit fádní plochu v atraktivní krasavici? Většina se rozhodne stěny vymalovat, vytapetovat, ale co zkusit třeba obklady? Jsou neokoukané, mají zajímavý design, a hlavně jsou praktické.

Foto: Trachea

Dekorativní panel T.board je ideální za kuchyňskou pracovní linku: ochrání stěnu a nabízí mnoho vizuálních podob.

Článek

Obklady mohou být z keramiky, lakovaného skla, dřevěné dýhy i kamene. Záleží na nás, co preferujeme.

Mnozí si oblíbí i speciální panely, tzv. sendvičové desky, které jsou opatřené digitálním tiskem s jakýmkoliv motivem. Jsou lehké, dokonale imitují oblíbený materiál a jejich usazení na stěnu zvládne každý kutil.

Montáž obkladové desky

Dekorativní panel T.board je ideální za kuchyňskou pracovní linku: ochrání stěnu a nabízí mnoho vizuálních podob (může jít o jakoukoliv grafiku, fotografii). Má nízkou hmotnost i v maxi rozměru 3 x 1,5 metru.

Panel se lepí na stěnu, proto připravíme dobře podklad. Musí být rovný, suchý a zbavený prachu. Prvním krokem je penetrace, která zajistí zesílení povrchové vrstvy stěny a lepší propojení s podkladem.

Foto: Trachea

T.board se musí chránit, aby nedošlo k poškození tisku. Proto ho rozbalujte opatrně, potištěná lícová strana je vždy chráněna ochrannou fólií, kterou nikdy předtím nesundávejte.

Zkontrolujte správnou vertikální orientaci vytištěného motivu (poznáte podle štítku na rubové straně) a správnost rozměrů obkladu tím, že desku přiložíte na místo montáže na stěně.

Foto: Trachea

Rozměr desky upravte podle potřeby, lze si naměřit i místa pro vyvrtání otvorů pro zásuvky a vypínače.

Obklad položte tiskem dolů na bublinkovou fólii a opracované hrany strhněte pilníkem nebo brusným papírem.

Na rub desky naneste jednosložkové lepidlo s okamžitou fixací v bodové síti 50 x 50 mm, a poté rovnoměrně přitlačte na podklad.

Po nalepení desky sejměte ochrannou fólii z přední tištěné strany a naneste silikon do mezer kolem obkladu.

Tipy na oživení stěn

Věčná keramika

Foto: Rako

Je nadčasová, odolná, skvěle se udržuje v čistotě, patří do kuchyně i koupelny. Novinkou na trhu je série RETRO, která zaujme tradiční barevností a jemně zvlněným povrchem obkladačky. Formát 20 x 40 cm a 20 x 20 cm. Série nabízí i imitaci mozaiky.

Celoskleněný obklad

Foto: JAP Future

Umožňuje volbu jakéhokoliv motivu, je možné zalovit i ve vlastním fotoarchivu, zalaminovat i různé textilie, třeba 100% bavlnu. Obklady jsou vyrobené z kaleného skla, které je pětkrát odolnější než běžné sklo.

Unikátní nanopovrch

Foto: Trachea

Na trhu je zajímavý materiál: SOFTIXX. Jeho povrch tvoří nanovlákna, která mu dodávají hluboký mat, sametový vzhled a odolnost vůči vodě, nárazům, běžným domácím chemikáliím i zanechaným otiskům prstů.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám