Hlavní obsah

Domů z krabic od džusů a mléka je už v Česku přes padesát

Právo, Věra Keilová

Pokrok se zastavit nedá a platí to i o nových stavebních materiálech. Prefabrikáty, jejichž základ tvoří rozdrcené krabice tetrapak, u nás byly patentovány před dvěma lety a daly už vzniknout pěti desítkám domů po celé republice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dům ve Smečně je originální nejen použitým materiálem, ale také svým hvězdicovým tvarem.

Článek

Místo aby prázdné nápojové kartony skončily na skládce nebo ve spalovnách, mohou člověku sloužit dál a stát se dokonce i materiálem stavebním. Krabice, které se v potravinářském průmyslu používají jako obaly na džusy a mléko, jsou kromě papíru, celulózy a hliníku vyráběny také z polyetylenu, což je druh plastu, a ten lze, jak známo, recyklovat.

Nápad pokusit se využít je ve stavebnictví se zrodil v hlavě brněnského podnikatele Valentina Girstla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Okolí domu působí velmi příjemně a nechybí ani posezení u grilu.

„Věděli jsme, že ve světě je tento odpad druhotně různě využíván, ale protože u nás je předražené bydlení, řekli jsme si, že by bylo skvělé vytvořit stavební materiál,“ vysvětlila mi jednatelka firmy Flexibuild Olga Girstlová.

A všechno šlo na naše podmínky až nezvykle rychle. Díky tomu, že Girstlovi předtím podnikali v oblasti telekomunikačních technologií, do nového projektu mohli vložit vlastní investice ve výši několika desítek miliónů korun. Kdy se jim vrátí, nevědí, ale to, co se povedlo, je už dnes hřeje u srdce. Realizace nápadu se však samozřejmě neobešla bez odborníků ze stavební fakulty ČVUT v Praze.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Obývací pokoj je díky dvojím dveřím na zahradu a velkému oknu světlý a vzdušný. Úniky tepla majitelé domu neřeší - dům je nízkoenergetický a přitom je v něm stále velmi příjemně.

Stavební desky Flexibuild dnes vznikají ve výrobním závodě v Hrušovanech u Brna. Díky svým vynikajícím vlastnostem materiál úspěšně složil jednadvacet zkoušek podle požadavků na certifikaci a splňuje všechny požadavky kvality -osvědčení a certifikát byly vydány v dubnu roku 2008. Systém vyžaduje jen jedno - odvahu majitele použít k výstavbě domu nový, ekologický stavební materiál a jedinečný stavební systém.

Unikátní český patent

Než z tetrapaku vznikne stavební prefabrikát, důkladně se vypere, rozdrtí a za určitého tlaku a teploty slisuje do desek. Z nich se v kombinaci s polystyrenem sestaví panely, které jsou odolné proti vodě, hygienicky nezávadné a izolují únik tepla. Domy z nich postavené jsou proto energeticky úsporné, dokonce nízkoenergetické či pasivní. Desky Flexibuild jsou pevné, lehce tvarovatelné a splňují všechny limity a normy. V případě použití dřevěné nosné konstrukce lze stavět domy až do tří nadzemních podlaží.

Prvních deset domů u nás bylo tímto postupem postaveno v roce 2008, vloni přibyly další čtyři desítky a mj. také čistička odpadních vod. Flexibuild je recyklát a zcela nový certifikovaný stavební materiál a v naší republice s touto technologií v současnosti pracuje několik proškolených stavebních firem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Obývací hala je spojena s kuchyňským koutem v moderním designu a svěží barvě zeleného hrášku.

„Konstrukční systém je vyvinutý tak, aby hrubou stavbu domu postavili tři až čtyři lidé za dva týdny. Vlastně to je jako lego a prefabrikát je možné použít i pro další stavby včetně garáží, zahradních domků i příček v interiéru. Levnější a rychlejší to je vždycky,“ dozvídáme se.

Konkrétně lze úsporu nákladů vyčíslit na 50 % ve srovnání s klasickými materiály při zachování stejných tepelně izolačních vlastností. Stavbu je přitom možné realizovat již za devět týdnů, přičemž tři až čtyři týdny trvá položení základové desky, dva týdny vyjdou na hrubou stavbu a dva až čtyři týdny na dokončovací práce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Obývací pokoj je díky dvojím dveřím na zahradu a velkému oknu světlý a vzdušný. Úniky tepla majitelé domu neřeší - dům je nízkoenergetický a přitom je v něm stále velmi příjemně.

Cílem firmy je nabídnout zákazníkům nejen nový materiál, ale také stavební systém a další služby, které znamenají komplexní řešení bydlení. Dům si mohou sestavit zákazníci i sami podle svých představ, požadavků a nároků, použít přitom desky Flexibuild, nebo tento materiál zároveň kombinovat i s jiným.

Jinou možností je nechat si postavit dům na klíč podle výběru z katalogu. Služby přitom firma nabízí jak při přípravě stavby a její realizaci, tak i při následném provozu. K dispozici jsou hotové projekty na několik typů bungalovů, tradičních rodinných domů, moderních domů, řadových domů a domů takzvaně rostoucích, které se dají průběžně rozšiřovat.

Brzy budou také dokončeny projekty pro menší domy určené seniorům. Součástí standardní nabídky je i výstavba garáží. Na stavbu menšího rodinného bungalovu se pro zajímavost v průměru spotřebuje asi šestnáct tisíc nápojových kartonů.

V domě je spokojená

Jeden z padesáti domků, jež u nás byly za poslední dva roky postaveny z recyklátu nápojových kartonů, obecně známých pod názvem tetrapak, najdeme nedaleko Prahy mezi Kladnem a Slaným. Majitelka jednoho z nich Jana Švaňová nás v obci Smečno přivítala nadšená.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Koupelna je velmi moderní a vše je dokonale barevně sladěné.

V domě, k jehož stavbě byly použity stavební prefabrikáty ze slisovaného a rozdrceného tetrapaku a polystyrenu, bydlí od loňského léta a zatím vidí jen samá pozitiva. „Dům je přízemní a je postaven jako nízkoenergetický. Roční výdaje za topení činí jen kolem patnácti tisíc korun. I v zimě bylo uvnitř příjemně a stejně tomu tak je i teď v létě,“ pochvaluje si jeho majitelka.

O bydlení, které bude moderní a úsporné, snila několik let. Dům, v němž bydlela předtím, prodala a za to si pořídila nový, v němž podle svých slov i omládla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

I ze zařízení ložnice je patrné, že její uživatelka miluje moderní trendy všeho druhu.

O možnosti stavby z nápojových kartonů se dozvěděla víceméně náhodou a nejvíce ji na této možnosti uchvátila skutečnost, že výdaje na stavbu byly v porovnání s cihlovým domem o třetinu nižší a výstavba trvala pouhé tři měsíce. (I s vybudováním základové desky to běžně trvá čtyři měsíci, ale tu Jana Švaňová na pozemku už měla stejně jako jedinečný projekt na dům ve tvaru hvězdy - pozn. aut.).

„Nejdřív jsme se šli na tuhle možnost jen informovat, ale odcházeli jsme s podepsanou smlouvou. A při realizaci se rozpočet stavby nenavýšil ani o korunu,“ řekla mi spokojená uživatelka, která má lásku k novotám všeho druhu prý v krvi a zatím nikdy nelitovala.

O materiálu Flexibuild
Vyznačuje se vysokou pevností, pružností a zvukovou izolací, má sníženou nasákavost a při působení vody nemění tvar.
Je to materiál přátelský k životnímu prostředí.
Je odolný proti škrábancům, drolení a mechanickému poškození.
Lze jej snadno natírat, omítat i tapetovat, při práci stačí nářadí na dřevo.
Je zcela prostý emisí těkavých látek.
Minimalizuje únik tepla.

Rady & tipy

Jak v domě ušetřit energii Zatímco při klasické výstavbě musíme počítat se spotřebou tepla vyšší než 50 kWh/m2 za rok, v případě nízkoenergetického domu se spotřeba pohybuje mezi 15 až 50 kWh/m2 za rok a při pasivním energetickém řešení je dokonce nižší než 15 kWh/m2 za rok.

Výhody stavebního systému Flexibuild

* dostupná cena

* rychlost výstavby

* úspory energií

* minimální požadavky na zařízení staveniště

* snadná povrchová úprava stěn domů

* výstavba domu nezávisle na počasí

Reklama

Související témata:

Související články

Krása okapu je v detailu

I když okapové systémy nepatří k nejvýznamnějším částem stavby, mohou být zdrojem nepříjemných problémů, jestliže nejsou funkční. Při výběru okapů se proto...

Výběr článků

Načítám