Hlavní obsah

Domu pod Beskydami elegantně vládne moderní i tradiční horský styl

Romantická vesnička na úpatí Lysé hory platí dnes na severní Moravě za jednu z nejlepších adres. Domek, který tu vyrostl na zelené louce, se nepodbízí rádoby lidové architektuře, ale spojuje respekt k přírodě a charakteru místa s nejmodernějším komfortem.

Foto: Věroslav Sixt, www.dumabyt.cz

V mlze nad hřebenem střechy se skrývá Lysá hora.

Článek

Majitelé domu, který jsme navštívili, objevili místo pro svůj nový domov náhodou při rodinném výletě. Přitažlivost místa se dá srovnat s často tradovaným úslovím o Mohamedovi a hoře. „Již jsme s manželem nedaleko jeden dům postavili, byl větší a hodně členitý, a necítila jsem se v něm příliš dobře.

Foto: Věroslav Sixt, www.dumabyt.cz

Severovýchodní fasádu vyplňují garážová vrata a vchodové dveře do garáže.

Tentokrát jsme chtěli bydlet podle svých představ, v komornějším stylu, proto jsme se obrátili na architekta Radima Václavíka. Jeho přístup odpovídal našemu založení. Účelný návrh se obešel bez nevyužitých prostor a efektních zbytečností, zato obsahoval na první pohled jednoduché, ale praktické nápady, jejichž funkčnost se potvrdila v každodenním životě," vzpomíná majitelka domu.

Foto: Věroslav Sixt, www.dumabyt.cz

Paní domu vkusně sladila moderní a tradiční styl. Jednoduchá linka z hladkých MDF desek v dubovém dezénu přirozeně komunikuje s renovovanou „selskou” jídelnou.

Architekturu stavby do značné míry předznamenaly požadavky chráněné krajinné oblasti na sklon střechy, výběr střešní krytiny a podobně, svoji roli sehrála samozřejmě i dominující přítomnost Lysé hory. „Orientaci místností a umístění oken jsme promýšleli tak, aby pokoje co nejvíce hřálo slunce a atmosféru hlavního obytného prostoru spojujícího kuchyň s obývacím pokojem dotvářel výhled na nejvyšší vrchol Beskyd."

Foto: Věroslav Sixt, www.dumabyt.cz

Půdorys přízemí: 1) předsíň 2) šatna 3) koupelna + WC 4) hala 5) obývací pokoj 6) kuchyň + jídelna 7) garáž 8) domácí práce 9) terasa.

"Proto má francouzské dveře na jihozápad, kde na dům přímo navazuje terasa, a další velké okno vede na jihovýchodní stranu. Vstupní partie, garáž a příslušenství se obracejí tam, kde je slunka nejméně." Podkroví, jak je u nás ustáleným pravidlem, zaujímají ložnice.

Foto: Věroslav Sixt, www.dumabyt.cz

Knihovna v hale v podkroví poskytne azyl každému, kdo si chce v klidu oddychnout.

Další „změnou na přání", které napomohl i mírně se svažující terén, je vysoký strop, přesněji snížená podlaha v jídelně. „Původně jsme bydleli v panelovém bytě a nízké stropy nás omezovaly. Výšku 3 m pokládám za optimální kompromis mezi pocitem volnosti a plýtváním energií na vytápění zbytečného prostoru." Vyšší stropy jsou i v podkroví, aby se půdní prostor dal lépe využít. Konstrukce krovu se tomuto požadavku musela přizpůsobit.

Foto: Věroslav Sixt, www.dumabyt.cz

Půdorys podkroví: 1) hala 2) koupelna + WC 3) pokoj 4) pokoj 5) ložnice 6) šatna.

Majitelka domu pojala zařízení interiéru jako vlastní seberealizaci. Dává přednost přírodním materiálům, zejména dubovému dřevu, a ráda kombinuje staré věci s novými, což dodává pokojům útulný a nadčasový ráz.

Foto: Věroslav Sixt, www.dumabyt.cz

Do koupelny v podkroví si paní domu vybrala skleněnou mozaiku laděnou v černé, šedé a bílé.

Restaurované staré skříně na porcelán doplnila moderní kuchyňskou linkou, komoru vedle kuchyně si upravila na samostatnou místnost pro domácí práce. Díky promyšlenému technickému i dispozičnímu řešení se dům navíc vyznačuje úsporným provozem s minimálními náklady na vytápění.

Foto: Věroslav Sixt, www.dumabyt.cz

Terasa a francouzské okno jsou prvky současného obytného komfortu, jednoduchá konstrukce zábradlí vychází z místního tvarosloví.

Autor
Autorizovaný architekt Ing. arch. Radim Václavík (1969)
Vystudoval Střední průmyslovou školu stavební v Ostravě a Fakultu architektury VUT v Brně. Během studia získal cenu Bohuslava Fuchse za projekt technického skanzenu v Ostravě a cenu rektora VUT v Brně v souvislosti s vynikajícím ukončením studia architektury.
Absolvoval studijní pobyt v Německu a Velké Británii, v r. 1992 nastoupil do Ateliéru 8000, poté působil v Památkovém ústavu v Ostravě. V roce 2001 vytvořil samostatný architektonický ateliér ve společnosti ATOS-6, spol. s r. o.
Slovo autora
Zasadit pokud možno moderní stavbu do podhorské chráněné krajiny s mnoha omezeními jsme od počátku brali jako výzvu. Naším cílem byl moderní dům, jehož vnější forma bude přirozeně sladěna s rysy tradiční krajové architektury.
Nalézt pro takovou stavbu vhodný výraz nebylo obtížné - tradiční lidová architektura má s tou moderní shodný cit pro jednoduchá a funkční řešení. Osobně mám nejraději severní fasádu s úzkými okny, rozehranou okenicemi.
Dům byl výzvou i co do realizačních nákladů. Snížili jsme je především úspornou dispozicí. Daní za nízkou cenu bylo použití některých levnějších materiálů, např. plastových oken, které jindy klientům rozmlouvám.
Na výsledném řešení se určitě podepsalo to, že investor přesně věděl, co chce, a vedl o tom konstruktivní dialog - za což mu patří velký dík.

Jitka Pálková, www.dumabyt.cz

Technické specifikace

Zastavěná plocha 130 m²

Užitná plocha 186 m²

Konstrukce zdicí systém Porotherm, tvarovky SI, stropy Porotherm, schodiště dřevěné, dřevěný krov, skládaná tašková střešní krytina BRAMAC

Výplně otvorů plastová okna s izolačními dvojskly, vnitřní dveře dýhované a z masivu

Vytápění ústřední podlahové vytápění s elektrickým kotlem, krb

Odhadovaná cena stavby 3 - 4 000 000 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám