Hlavní obsah

Domov v krytu nabízí pohodlí srovnatelné s prostorným přízemním bytem

Novinky, tnk

Protiatomové kryty, které vznikly v americkém státě Jižní Dakota, jsou lákadlem pro všechny, kdo mají obavy o své bezpečí a zároveň chtějí žít v nadstandardně zařízeném prostoru. Byty určené pro přežití různých katastrof jsou plně dokončené, mohou si je tak vyzkoušet i turisté.

Foto: Profimedia.cz

Kryt je zařízen v lehce industriálním stylu. Dominuje mu beton a dřevo, které prostor zútulňuje.

Článek

Společnost Vivos XPoint vybudovala jižně od města Edgemont na ploše 23 kilometrů čtverečných hned několik podzemních bytů pro ty, kteří si myslí, že život na povrchu je odsouzen k zániku.

Foto: Profimedia.cz

V krytu je prostor pro plnohodnotný obývací pokoj propojený s kuchyňským koutem.

Ve vymezené lokalitě byl podle serveru Business Insider dříve sklad munice, dnes je krajina s 575 vojenskými bunkry z tvrzeného betonu jednou z největších oblastí určených pro běžné obyvatele, kteří se obávají o své bezpečí. Každý bunkr je umístěn (a chráněn) pod silnými vrstvami země.

Foto: Profimedia.cz

Díky palandám se v krytu pohodlně vyspí víc osob. V bytě ale nechybí ani klasické manželské postele.

Voda se čerpá ze dvou studní a skladuje se v masivních podzemních, železobetonových nádržích s vodním rozvodem, který vede do zásobníků v jednotlivých domech.

Foto: Profimedia.cz

V menší koupelně nechybí praktická vana kombinovaná se sprchovým koutem.

Vybavenost celé zmíněné lokality je naplánována tak, aby uspokojila i společenské potřeby obyvatel. Součástí shluku krytů má být i obchod, restaurace a bar jen pro členy, prostory pro grilování, divadlo, lázně s vířivkou, tělocvična, ordinace, zasedací místnosti, učebny, kaple, koňské stáje a další veřejné prostory a služby.

Foto: Profimedia.cz

Kryty jsou umístěny v řadě za sebou.

Každý bunkr poskytuje dostatek podlahové plochy s možností pohodlného ubytování pro 10 až 24 osob. Obsahuje i potřebné zásoby určené pro přežití po dobu minimálně jednoho roku, ale i déle.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám