Hlavní obsah

Dominantou zrekonstruovaného domu se stal nepravidelně děravý nábytek

Dům Home 07 pochází z 30. let minulého století a majitelé ho koupili v původním, ne zcela zachovalém stavu. Kompletní rekonstrukce 160 m2 velkého domu v jižní části nizozemského Amsterdamu se zhostili nizozemští architekti ze studia i29.

Foto: i29 interior architects

Jádrem interiéru je skříň s nepravidelnými otvory, kterou nechali architekti vyrobit na míru.

Článek

Původní stavba s mnoha místnostmi, halou a dlouhými chodbami byla přeměněna na prostorné a vzdušné bydlení pro rodinu se dvěma dětmi.

Dominantou a jádrem interiéru je bezesporu multifunkční skříň, vyrobená na míru. Vymezuje prostory kuchyně, obývací části a haly. Zdobí ji nepravidelné laserem vyříznuté otvory.

Skříň z jedné části slouží jako úložné prostory, z druhé představuje část kuchyně. Kromě toho také maskuje železný sloup, jenž nahrazuje nosnou zeď, která na místě stála dříve. Díry rozličných velikostí fungují také jako otvory pro ruční otevírání skříněk, a zároveň vytvářejí dynamickou směsici otevřených a uzavřených skříní.

Součástí jídelny je velký jídelní stůl Loop od Leifa Jorgensena dánské značky Hay a židle Chair One, které pro italskou značku Magis navrhl designér Konstantin Grcic. Geometrické vzorování židlí a černá barva ostře kontrastuje s bílým povrchem podlahy a multifunkční skříně.

Osvětlení jídelny i obývací části zajišťují svítidla Glo-Ball značky Flos, pro kterou je navrhl anglický designér Jasper Morrison.

Dřevo spojuje

Architekti v rámci rekonstrukce vytvořili at­rium s otevřeným dřevěným schodištěm propojujícím dvě patra. Díky střešnímu oknu nad schody se do obývacího prostoru dostává dostatek přirozeného světla.

Stěny obložené borovicovým dřevem jsou sjednocujícím prvkem celého interiéru a vytvářejí stylový akcent ve všech místnostech.

Dům složený ze tří čtverců je ztělesněním romantických představ o severském bydlení

Tipy a trendy

Ve druhém patře bytu je umístěna hlavní ložnice. Vedle ní je velká minimalistická koupelna, na jejíchž stěnách zaujmou obklady s netradičním strukturovaným povrchem od španělské designérky Patricie Urquioly.

V roce 2011 Home 07 získal mezinárodní ocenění A’ Design Award & Competition.

Nizozemské studio se sídlem v Duivendrechtu založila dvojice designérů Jaspar Jansen (1970) a Jeroen Dellensen (1972). Získali řadu nominací i cen jako např. Rotterdam Design Award, Dutch Design Awards, ocenění LAI aj.

„Náš přístup je praktický, ale založený na silných nápadech formulovaných do jasných konceptů.“

Dana Klomínková, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám