Hlavní obsah

Dominantou bytu je prosklený box. Jeho hlavní kouzlo ale vyfotografovat nelze

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se mladí manželé s prvním potomkem rozhodovali, zda si nechat renovovat svůj byt ve španělské Barceloně, dozvěděli se o možnosti koupě jiného bytu, v Gironě. Od začátku bylo jasné, že jej bude třeba kompletně rekonstruovat. Ale měl jednu velkou výhodu - byl nedaleko rodičů mladé paní. A to rozhodlo. Do práce se pustili architekti Daniel Pérez a Felipe Araujo z katalánského studia Egue y Seta.

Foto: Vicugo Foto

Prosklený box slouží jako domácí pracovna. V případě potřeby se může proměnit v pokoj pro hosty.

Článek

Když architekti zjistili, v jakém stavu je byt z 50. let minulého století v katalánské Gironě, užasli. Měli pocit, jako by se dívali na pohlednici z té doby. Byt byl totiž naprosto netknutý, tedy přesně v tom stavu, v jakém před sedmdesáti lety vznikl. Se všemi tehdejšími charakteristickými rysy.

Nebyly to ovšem jen nedostatky, které vykazoval. Z obecného hlediska měl i některé klady.

Tím prvním, jak vypočítávají architekti, byla jeho velikost. Na ploše 172 čtverečních metrů je už možné vytvořit něco rozumného. Druhým kladem byla jeho světlost. Místnosti, které měly okna, byly doslova zalité sluncem. Třetí předností byla nádherná veliká terasa.

Svou práci architekti začali prakticky totálním vybouráním celého vnitřku. Nemělo smysl spekulovat o tom, které zdi a příčky zachovat, které možná trochu posunout. Bylo jasné, že začít úplně znovu bude nejjednodušší.

Prvním krokem bylo odizolování podlah i stropů. Oškrábání všech zbývajících obvodových zdí a vybudování nových. S tím samozřejmě souviselo i vytvoření nových rozvodů. Nový půdorys bytu tak nyní odpovídá potřebám života rodiny ve 21. století.

Ze Sokolího hnízda je výhled hned do tří států

Tipy a trendy

Na místě, kde byla původní prádelna, vytvořili zcela prosklený box, kterému přiřkli hned dvě funkce naráz.

Skleněný box je blízko vstupu do bytu, a když je ponechán bez zatažených záclon, slouží jako domácí pracovna. Po zatažení závěsů jej lze snadno proměnit v pokoj pro hosty.

Foto: Vicugo Foto

Hlavní obytná místnost pokračuje v exteriéru velkou terasou.

Foto: Vicugo Foto

Na místě tří pokojů vznikla hlavní denní zóna.

Kolem proskleného boxu vede chodba od vstupních dveří přímo do hlavního obytného prostoru domácnosti. Ten vznikl na místě někdejších tří samostatných pokojů. Sdružuje v sobě kuchyň, jídelnu a obývací pokoj, přitom právě odtud se vychází na zmiňovanou terasu.

Kolem proskleného boxu se hlavní chodba domácnosti stáčí doleva a končí rozcestím, z nějž se vstupuje do dvou samostatných pokojů, koupelny a hlavní ložnice, která má svou vlastní koupelnu i šatnu. Ta vznikla na místě dvou, původně samostatných místností.

Měli malý pozemek, tak zvedli zahradu do výšky

Tipy a trendy

Barevná paleta i použité materiály pak zrcadlí vše, na co byla rodina zvyklá ve svém předchozím barcelonském bytě.

„Tento byt má v sobě ještě něco mimořádně cenného a krásného, ​​co fotografie neodhalí. Něco lepšího než jakýkoli luxusní povrch a hezčího než kus nábytku od toho nejslavnějšího návrháře. Na stejném patře bydlí rodiče. Existují lidé, kteří mají dobré sousedy. Už to je luxus. Ale kdo může říkat sousedovi 'mami', je určitě velmi šťastný,” uzavírají architekti, kteří proto svůj projekt pojmenovali romanticky: De Vuelta A Casa, volně tedy Zpátky domů.

Anketa

Chtěli byste mít za sousedy své rodiče?
Už je máme!
13,4 %
Ano, to bychom si moc přáli.
13,9 %
Asi spíš ne.
8,6 %
Kdepak, to by nedělalo dobrotu.
49,2 %
Už to, bohužel, není možné...
14,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3172 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám