Hlavní obsah

Domácí vinotéka pohýčká dary z vinobraní

Právo, Sylva Svobodová

Hroznové víno v tekuté podobě je cenný mok, za nímž se skrývá tvrdá a láskyplná práce. Proto se k němu chováme se ctí a víme, jak ho uskladnit, aby zůstalo v co nejvyšší kvalitě.

Foto: Philco

Pro milovníky vína je zde domácí vinotéka PW 1433 LV na 143 lahví. Vhodná pro vína červená, bílá, růžová i šampaňské. Udržování vlhkosti v rozmezí 50 až 80 %. Cena 44 990 Kč.

Článek

Červené, bílé, růžové víno či sekty vyžadují rozdílnou teplotu uchování a nejlépe jim bude v domácí vinotéce. Ta zajistí potřebné klima, tedy stálou teplotu a vlhkost a bez vibrací.

Vinotéky nejsou jen praktické boxy, ale jsou interiérovým doplňkem s nadčasovým designem. Jsou chytré, vybavené mnoha funkcemi, energeticky úsporné, tiché. Mohou být vestavné, podstavné samostatně stojící, v maxi velikosti i v mini provedení.

Co umí navíc?

Také u vinoték se cení příznivá spotřeba, která je ve srovnání s dřívějšími modely opravdu výrazně nižší. A navíc těch praktických vychytávek! Například paralelní skladování vína v samostatných teplotních zónách s individuální regulací. Díky tomu lze skladovat v jednom prostoru až tři druhy vína a perfektně je temperovat.

Důležitá je i správná vlhkost, která je pro skladování vína ideální (kolem 50 až 80 %). Nižší vlhkost prostředí může způsobit odpařování vína, vyšší třeba i plísně.

Kvalitní víno si zaslouží domácí vinotéku nebo sklípek

Tipy a trendy

Důležité je i čelní sklo s UV filtrem, které nepropustí denní světlo a uchrání kvalitu vína. U chytrých modelů oceníte i filtr Active AirClean (kombinace aktivního uhlí a přírodního chitosanu), který efektivně neutralizuje nežádoucí pachy.

Nebo funkci Push2open, kdy se dvířka otevřou automaticky zatlačením na čelní stěnu přístroje. Tento typ navíc pěkně vynikne v minimalistické kuchyňské lince bez úchytek.

Design zvýrazní osvětlení

Vinotéka je doplněk, který je tichý, s technologií bez otřesů a dokonale osvícen.

Archiv vín vynikne hlavně večer díky LED osvětlení, které v podobě kompaktní světelné lišty krásně zdůrazní eleganci celého přístroje.

Víte, při jaké teplotě víno podávat?

Klasické bílé víno bude nejlépe chutnat při teplotě 10 až 12 °C, mladé bílé víno ještě podchlaďte na 9 až 10 °C.

Červené víno bude skvělé při 11 až 12 °C, ta sladší a těžší červená vína potřebují 15 až 17 °C. Dezertní vína ocení 10 až 12 °C a pravé šampaňské se má podávat při pouhých 9 °C.

Náš tip

Police u vinotéky volte teleskopické, získáte vyšší uživatelský komfort. Skleněné dveře jsou praktické, přes ně přehledně vidíte, kde jsou jednotlivé lahve uložené. Nemusíte tedy vinotéku otevírat a dlouze hledat.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejlepší someliér je z jižní Moravy

Už podvacáté se minulý týden konalo finále prestižní soutěže o nejlepšího someliéra Bohemia Sekt Trophée. Po závěrečném klání na Nové scéně Národního divadla...

Moravská vína ohromila Ameriku

Nejslavnější a nejvýznamnější z amerických soutěží vín, tradiční San Francisco International Wine and Spirits Competition, se stala dějištěm senzace. Vína...

Výběr článků

Načítám