Hlavní obsah

Domácí běžecká dráha si žádá své

Novinky, rai

Domácí fitness se stávají běžnou součástí života moderních lidí. Ačkoli ne všude je místo pro prostornou posilovnu, trenažér či posilovací stroj se vejdou skoro do každého obýváku. Záleží jen a jen na potřebách a přáních majitele.

Článek

Jedním z oblíbených aerobních sportů je běh. Ani tomu se nemusíte věnovat výhradně venku, ať už na ulici, v parku či ti šťastnější v lese. Součástí mnoha velkých fitness center jsou ale i běžecké pásy. Takové zařízení ale můžete mít i doma.

Před jeho pořízením byste se ale měli zajímat  o přesné rozměry trenažéru.  Pás by se měl do místnosti pohodlně vejít, aby kolem něj bylo dost místa. Důležitý je alespoň metr prostoru za pásem, abyste se při případném pádu neuhodili. Pokud budete pás mezi použitím uklízet, zjistěte si, zda jde pohodlně složit a jaké má rozměry po složení. Stěžejní je šířka běžecké plochy. Minimum je 40 cm. Tato šíře celkem pohodlně zaručuje to, že nešlápnete vedle.

Z dalších parametrů je dobré zjistit si způsob odpružení běžecké plochy. Levnější pásy totiž odpružením nedisponují, což jen nešetrné ke kloubům. Odpružení také zaručuje delší životnost vaší domácí běžecké dráhy, zvláště pokud ji budou užívat korpuletnější běžci.Různé pásy abízejí rozdílné rozpětí možného nastavení úhlu sklopení plochy a také rychlosti.

Největší rozdíly jsou v elektronice

Rozdílné funkce naleznete u tréninkových počítačů. Některé nabízejí jen měření základních údajů, např. rychlosti, uběhnuté vzdálenosti a průměrné rychlosti, na druhou stranu pokročilejší stroje nahradí tréninkový deník i trenéra.

"Umožňují volit různé kondiční programy, signálem vás povzbudí, abyste se udrželi na potřebné tepové frekvenci, a pokud máte trenažér propojený s počítačem, všechny údaje se uloží do paměti, abyste si mohli porovnat svoji výkonnost v čase, říká Ondřej Varga ze společnosti Kettler.

Reklama

Související témata:

Související články

Domácí fitness je v kurzu

Místnost pro relaxaci je v současné době obvyklou součástí nových domů. Kromě populární sauny do nich majitelé nemovitostí stále častěji umisťují právě domácí...

Výběr článků

Načítám