Hlavní obsah

Do nové panelákové koupelny se vejde sprchový kout i pračka

Kdo by nechtěl bydlet obklopen dostatkem prostoru, s velkou koupelnou nebo dokonce samostatnou šatnou… Budete možná překvapeni, ale mnoho z našich představ můžeme realizovat i v panelovém bytě. Do hry o naše představy vstupuje především statika a mnoho dalších podmínek, které jsou ve vícepodlažních domech nedotknutelné.

Foto: Fota a plánky: Nabastav a časopis PANEL PLUS (7x)

Článek

Ještě než začneme jednat s architekty a stavebními firmami, měli bychom si ujasnit základní a nejdůležitější otázku: Co od rekonstrukce očekáváme?

Jsou vaše představy reálné?

Limitujícím faktem uvažovaných změn je vždy původní stav. S některými jeho řešeními se můžeme, ovšem opět za podmínky dodržení všech zákonem stanovených nařízení, poměrně snadno vypořádat. Do této kategorie spadají především nenosné příčky, kde nebývá problém s jejich odstraněním.

Které příčky v bytě jsou nosné, či nikoliv, lze vyčíst z projektové dokumentace domu. Ta by měla být uložena u vlastníka objektu nebo u správce. S těmito informacemi byste se měli seznámit pokud možno co nejdříve, abyste svým plánům a představám mohli hned zpočátku přistřihnout křídla a zbytečně jste neplýtvali časem a energií na nereálné, či neúměrně drahé věci.

Jak vám mnohé odborné realizační firmy potvrdí, řešit je v podstatě možné i zdánlivě nemožné – otázkou však zůstává, za jakou cenu. Každý takový netypický postup totiž rekonstrukci zpravidla výrazně prodraží.

Co získáme?

V rámci rekonstrukce panelákového bytu zpravidla získáváme větší koupelnu.

“Mezi časté úpravy v řadě typů panelových bytů patří také vybourání nenosné příčky mezi obývacím pokojem a jídelním koutem. Výsledkem je až překvapivé zvětšení prostoru a podstatně snazší komunikace v této části bytu. V některých případech je možné prostor ještě dále otevřít a více provázat s předsíní. Uzavřena zůstávají pouze privátní místa – WC a koupelna, ložnice a dětský pokoj. Řešení by ale mělo vždy respektovat zvyklosti a potřeby uživatelů bytu,” říká ing. arch. Jakub Acsay.

Jak se architekti shodují, optimální je, když v rámci rekonstrukce můžeme interiér také nově zařídit. Současně varují před kompromisy – starší vybavení, které má již viditelně leccos za sebou, vedle několika nových prvků ještě více vynikne a může docela pokazit hezký dojem z nového moderního interiéru. Rada? Dotáhnout všechno do detailu.

Rada nad zlato

Posouzení možností a návrhy dispozičních změn v bytě by měly být úkolem projekční firmy či architekta. Některé společnosti se postarají zcela o vše – vypracují návrh, vyřídí veškeré formality na úřadech, provedou stavební úpravy, navrhnou vybavení bytu. Tento postup je vždy výhodnější. Jednáte pouze s jednou společností a nemusíte se obávat situací, kdy jedna parta řemeslníků svaluje nedostatky na předcházející.

Rekonstrukce jádra

Pan Zdeněk bydlí v panelovém domě ve 3+1 zatím sám. Jezdí se starat o nemocné rodiče a občas je vezme k sobě domů. Rozhodl se tedy i kvůli nim, že vymění staré nevyhovující jádro se špatně přístupnou vanou za světlou příjemnou koupelnu s opravdu velikým sprchovým koutem (čtverec 1x1 m). Záchod se rozhodl vybudovat závěsný.

Hovoří architekt

"Naši firmu oslovil přes portál „nejremeslníci“. Rozpočet jsem mu udělal již na první schůzce, která se konala přímo v jeho bytě. Přesto, že u něj posléze byli zaměřovat ještě další dva konkurenti, byl prakticky rozhodnut pro firmu Nabastav již při mé první návštěvě, jak mi později sdělil. Měl naspořené prostředky a bál se svěřit je do rukou neprofesionálních řemeslníků. Chtěl rekonstrukci od profesionálů, záruku kvality a dodržení termínu a rozpočtu," vypráví architekt Jakub Acsay.

Nová šikmá zeď

Původní dispozice jádra byla zachována z části. WC zůstalo odděleno a bez dispozičních změn. Koupelnu se podařilo trochu natáhnout směrem do chodby pomocí nové šikmé zdi, která eliminovala původní odskok líce stěny koupelny s lícem stěny přilehlé komory.

Vana byla nahrazena prostorným sprchovým koutem a nové umyvadlo bylo posazeno na dřevěnou desku. Tuto desku a další doplňky, především police vyrobil s firmou spolupracující truhlář. Pračka je umístěna po straně sprchového koutu. Původní WC bylo nahrazeno novým závěsným v původní dispozici.

Umyvadlo ve tvaru klobouku

Pan Zdeněk si vybral obklady a dlažbu s antickým motivem, což do jisté míry evokuje lázně. Prostoru dominuje velký prosklený sprchový kout a směle ho doplňuje krásné umyvadlo ve tvaru klobouku umístěné na bytelné dřevěné desce. Sprchový kout bylo nutné posadit na stupínek, ve kterém je docíleno spádu odpadu. Stupínek probíhá podél celé zadní stěny i pod pračku.

Dveře z odolného laminátu

Sprchová hlavová růžice se musela dodatečně přesunout do výšky cca 2300 mm nad vaničkou, aby se pod ní pohodlně vešel i bratr zákazníka, který měří přes dva metry. Investor si nechal zhotovit i dveře z odolného laminátu v dekoru olše. Dobře ladí k tmavé okrové dlažbě a ke světlým obkladům s efektem kamene.

Průběh stavby

Vzhledem k detailní přípravě, včasnému objednání veškerých materiálů, přítomnosti dozoru i koordinaci jednotlivých profesí byl průběh stavby bez komplikací. Požadavky, které vznikly v průběhu stavby, jako například požadavek na dodatečné zaizolování VZT stoupačky proti hluku a podobně, byly řešeny operativně a bez odkladu.

Hladké závěrečné předání stavby bylo také důsledkem pravidelných společných kontrol a prohlídek jednotlivých fází s majitelem. Při rekonstrukčních pracích byl také pečlivě veden stavební deník, který je pro všechny realizace tohoto typu důležitým dokumentem, například pří řešení případných reklamací.

Vizitka
Obložit umakartové jádro si dnes dokáže skoro každý. Rekonstrukce bytového jádra či rekonstrukce bytu ale vyžaduje mnohem více příprav a následné organizace a odpovědnosti, než si jsou někteří ochotni přiznat. Nabízíme vám naše zkušenosti s komplexními rekonstrukcemi panelových bytů. Naše služby obsahují poradenství a koncepční řešení rekonstrukce bytu, zajištění souhlasu stavebního úřadu, přípravu stavby, stavební práce, zajištění a koordinaci veškerých souvisejících profesí, kontrolu prováděných prací a záruční a pozáruční servis. Na webu společnosti Nabastav je pro vás, kromě řady dalších informací, připravena i návštěva virtuálního bytu.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám