Hlavní obsah

Do moderní minikuchyně se vejde i pračka a jídelní kout

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když si pod pojmem moderní loftové bydlení možná představíme rozlehlý prostor, opak je pravdou. Naši hostitelé si kvůli zaměstnání dočasně pořídili byt v přestavěné továrně dole s obývací místností a prostorem ke spaní na galerii. Při vybavování kuchyně chtěli především co nejlépe využít místo.

Foto: Archiv firmy Kouba Interie, s. r. o. , Právo

I v loftovém bytě vypadá dobře malá, moderně zařízená kuchyně zejména tehdy, využijeme-li co nejlépe daný prostor.

Článek

Proto se obrátili na firmu specializující se na dodávky interiérů na klíč - zakázkovou výrobu nábytku včetně stavebních prací souvisejících s rekonstrukcemi bytů.

Podmínkou bylo vkusně zakomponovat do kuchyně jídelní kout a umístit sem i vestavnou pračku, která by zabírala zbytečně místo v miniaturní koupelně.

.: Barový pult je zajímavý nejen svým vzhledem, ale také tím, že přirozeně odděluje kuchyň od obývací části. foto: Právo/Archiv firmy Kouba Interie, s. r. o.

Samozřejmostí byl požadavek na moderní design. To znamenalo vybavit kuchyň, odpovídající současnému životnímu stylu mladého páru, který se věnuje hlavně práci a víkendy tráví mimo Prahu. Proto se v návrhu neuvažovalo o náročnějším a velkém vyváření.

Nutná změna dispozice

Původní řešení loftového bytu počítalo s jinou dispozicí. Sporák měl být umístěn v rohu vlevo, dřez pak zhruba uprostřed linky. Z důvodu lepšího využití prostoru se instalace nakonec mírně upravovaly.

Vlevo je ve vysoké skříni umístěna netradiční kombinace vestavné pračky a ledničky. Pračka je vespod, lednička je usazena ve skříňce nad ní. Skříňka je dimenzována tak, aby takovou zátěž v pohodě unesla. Pro lepší využití má lednička mrazák nahoře. Je sice přístupný pouze ze schůdků nebo židle, nepoužívá se ale tak často, aby to vadilo.

Vedle lednice je dřez a pod ním zabudovaný odpadkový koš. Následují 70 cm široké zásuvky. V nich se pohodlně skryjí nejen příbory a talíře, ale také menší zásoby potravin. Následuje sklokeramická varná deska a trouba a poslední spodní skříňkou je šikovný úzký výsuv, kde jsou po ruce ingredience - oleje, koření atd.

.: Ve vysoké skříni dimenzované na velkou zátěž je umístěna netradiční kombinace vestavěné pračky a ledničky. foto: Právo/Archiv firmy Kouba Interie, s. r. o.

Horní část linky zůstala odlehčená. K dominantní komínové digestoři vedou jen dvě police. Nad vším je vidět sádrokartonový kastlík, skrývající vedení odtahu od digestoře. Do prostoru umístěná část začíná u zdi vyšší skříňkou. V ní byla původně plánovaná mikrovlnná trouba, ale nika našla jiné využití. Slouží na uložení nádobí a kuchařek, bez problému by se ale dala využít i jako malá spíž.

O pořízení mikrovlnky zatím mladý pár neuvažuje. Na skříňku navazuje barový pult, který dvojici poskytuje dost prostoru ke stolování.

Vzdušný loftový design

Design kuchyně odpovídá stylu loftového bydlení - je vzdušný, prosvětlený a svěží. Barvy se volily spíše střídmé, ale kuchyň se nakonec doladila červenými doplňky.

Korpusy skříněk jsou ze šedého lamina, stejně jako pracovní deska a sokl.

.: V kuchyňské lince jsou zabudovaná bodová světla nesměrová, která nasvítí pracovní plochu.

foto: Právo/Archiv firmy Kouba Interie, s. r. o.

Také dvířka jsou jednoduchá z bílého lamina. Bílá barva se objevuje na mohutnější konstrukci polic a nohách baru se šedou hranou. Kuchyň vhodně dolaďuje bílá mozaika. Kuchyňskou linku doplňují nenápadné nerezové úchytky.

Zajímavá je barová noha. Její podoba byla předmětem dlouhých diskuzí, jejichž výsledkem je prvek, který zaujme na první pohled. Po dokončení montáže měli hostitelé dlouho problém sehnat barové židle, které by se jim líbily. Nakonec se podařilo koupit židle ve stejné dřevině jako dveře do interiéru.

Střední cenová náročnost

Samotná kuchyňská linka (nábytek) stála 39 000 Kč. Majitelé ale zvolili kvalitnější a bohatší vnitřní vybavení - zejména samodovírací zásuvky, nerezový příborník a třídění příborů, kvalitní nerezové výsuvy vedle trouby, či zajímavé osvětlení pracovní desky. Toto vybavení „navíc“ stálo zhruba 12 000 Kč.

S vestavnými spotřebiči se pak kuchyň vyšplhala na 105 000 Kč. Ani spotřebiče netvoří při pořizování kuchyně malou částku, zejména když se nakupovala celá výbava - varná deska, trouba, digestoř, lednice a pračka. Při volbě levnějších spotřebičů sestava vyjde na 54 000 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Interiérové retro doplňky ve stylu hippies

Interiéry, ve kterých žily květinové děti, hippies, byly zařízené velmi levně a nápaditě. Letošní léto se designéři nechávají touto érou inspirovat. Do módy...

Praktické věšáky do každé předsíně

Věšák patří asi do každé předsíně, ať už je součástí předsíňové stěny, tyčový s háčky nebo vyrobený svépomocí. Pro výběr druhu věšáku je dobré řídit...

Výběr článků

Načítám