Hlavní obsah

Do koupelny patří jednoduchý nábytek, který zaujme na první pohled

Právo, Gisela Růžičková

V koupelnách se většinou potýkáme s nedostatkem prostoru, přesto tu chceme mít potřebný komfort pro osobní hygienu i relaxaci. Nábytek často vybíráme podle místa, které tu zůstane vedle umyvadla, vany nebo sprchového koutu, pračky a koše na prádlo.

Článek

Módním trendům se ale nevyhýbá ani koupelnový nábytek. Výrobci i designéři komponují do nábytkových sestav mnohem více úložného prostoru.

  • Kombinují vysoké vertikální skříňky s podlouhlými horizontálními, které jsou vybavené velkými zásuvkami. V proporcích je vše povoleno. 
  • Z materiálů se nejčastěji používá dřevěná dýha a lamino v úplně tmavých nebo naopak světlých odstínech. 
  • Dnešní nábytkové řady nabízejí kromě skříněk pod umyvadla i police, koše na prádlo a vyšší skříňky či pojízdné kontejnery, které lze umístit pod umyvadla.
  • Do malých koupelen se hodí rohové skříňky na kolečkách i rohové zrcadlové skříňky.

Kombinace barev a dekoru z navzájem propojených kruhů je charakteristická pro nábytek i doplňky ze série Mimo. Vysoce kvalitní je také speciální textilie na sprchovém závěsu, kterou lze prát při teplotě 60 °C.

FOTO: archiv firmy Laufen

Současné trendy

Moderním koupelnám dneška vládnou hranatá umyvadla a tmavé barvy. Proto vyhledáváme nábytek z tropických dřevin. I když ještě nedávno se hodně prodával světlý nábytek v dezénu buku s nevýraznou kresbou. I to se postupně mění.

Nábytek s dvířky i celým korpusem z masivního dřeva Elegance. Dokonalé frézování prochází přes obvod skříňky. Korpus i čelní plochy tvoří dubová biodeska – odstín wenge (umyvadlo se skříňkou za 32 070 Kč).

FOTO: archiv firmy LE BON

Stálicí je klasický bílý nábytek, nyní ve vysokém lesku, který lze oživit doplňky jasných barev. Bílá je pořád oblíbená zejména proto, že je synonymem čistoty a ta se v koupelně vyjímá dvojnásobně. Stále v kurzu jsou také kombinace barev, které návrháři uplatňují v nových sériích nejen na nábytku, ale i na ostatních doplňcích.

Ratan, kov i plast

Ačkoli jsou moderní tmavé dřeviny, neznamená to, že není zájem o nábytkové sestavy ve světlém přírodním provedení. Podporují pocit svěžesti, protože změkčují bílou barvu sanitárního vybavení, která je v moderních koupelnách v podstatě povinná.

  • Své místo v koupelně má i ratanový nábytek, který dobře snáší vlhkost.
  • Také pro retro styl jsou typické nejen tmavé odstíny nábytku, ale i světlé pastelové barvy v matovém provedení.

Koupelnový nábytek Praktik, udělá z každé koupelny skvost. Zrcadlo s poličkou, integrovanými bodovými světly a zásuvkou vyjde na 6190 Kč, skříňka pod umyvadlo je za 5990 Kč.

FOTO: archiv firmy Ravak

Z rozmanité nabídky si však vyberou i příznivci kovového či plastového nábytku. Kovový nábytek ale není moc praktický z hlediska údržby, neboť vyžaduje každodenní čištění. Obdobné je to s plastovými kusy, které potřebují rovněž zvýšenou pozornost.

Hitem je série OLYMP. Nábytek v kombinaci březové dýhy a lesklých lakovaných dvířek, praktický velikostí vnitřního prostoru i s ohledem na údržbu (vysoká skříňka 6815 Kč, kontejner na kolečkách 5437 Kč).

FOTO: archiv firmy JIKA

Vestavěný i mobilní

Koupelnový nábytek bývá buď vestavěný, nebo přenosný.

  • Vestavěné díly určené k ukládání věcí najdeme nejčastěji pod umyvadlem nebo v různých výklencích či rozích místností.
  • Dnes je ve specializovaných prodejnách k dispozici dobrý výběr nábytkových sestav i do koupelen menších rozměrů. V opačném případě je další možností koupelnový nábytek vyrobený na míru.
  • Prostornější nábytkové díly lze rozdělit na několik úzkých a širších polic pro ukládání menších a větších předmětů.
  • Místo skříněk se využívají otevřené regály, ty hlubší se dají vybavit košíky nebo krabicemi na drobné věci.
  • Na toaletách se osvědčily závěsné klozety a bidety – a závěsné systémy jsou velmi praktické i v případě koupelnového nábytku. Výhodné jsou závěsné skříňky, pod nimiž lze snadno a rychle vytřít, navíc vlhkem netrpí ani jejich sokly. Dámeli přednost nábytku na nožkách, měly by být dostatečně vysoké kvůli snadnému úklidu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám