Hlavní obsah

Do koupelny a kuchyně zvolte odolnou podlahu

Právo, Sylva Svobodová

Oba prostory (koupelna i kuchyň) jsou specifické a na to musíme při výběru podlahy myslet. V koupelně je zvýšená vlhkost vzduchu, sráží se tu pára, voda stříká na podlahu. V kuchyni se krytina může i nechtěně poškrábat, stane se, že na ni spadne předmět z přípravné desky. Jak to vyřešit?

Foto: KRATOCHVÍL PARKET PROFI

Do koupelny je ideální vinylová podlaha, která se snadno udržuje, nevadí jí zvýšená vlhkost vodních par a dokonale imituje třeba přírodní kámen travertin.

Článek

Je tedy jasné, že podlaha musí být 100% odolná vůči nárazu a vodě. Z logiky věci také vyplývá, že dáme přednost vinylové podlaze např. před dřevěnou či laminátovou. Vinyl je praktický, cenově dostupný, dobře vypadá a je z čeho vybírat.

Vinyl vodu snese

Vinyl je odolný vůči vodě, oděru a nestudí, zvukově izoluje. Vyplatí se všude tam, kde se dřevěné materiály na podlahu nehodí. Kdo se nechce dřeviny vzdát, má možnost zvolit dokonalou imitaci.

Foto: QUICK - STEP

Vinylová podlaha skvěle tepelně izoluje a nevadí jí ani trochu voda. Je vhodná i do silně zatěžované koupelny, kde je mokrá podlaha běžná.

V oblibě je stále dub, který se prodává i ve více dekorech (zvlněná kresba, proužkovaná), nebo tzv. opotřebovaném vzhledu: imitují se stopy po červotočích, vytažených hřebících, povrch působí autenticky.

Žádané jsou varianty starý dub, patinovaný dub se zářezy po pile, natřený dub. Kdo má rád sytější odstíny, zvolí ořech nebo jakoukoliv exotickou dřevinu. Vinyl na podlahu můžeme vybírat z lepených dílců i z palubek se zámkovým spojem, které se pokládají plovoucím způsobem. Dekory kromě dřeva imitují i kámen, mramor, vzory dlažby.

Foto: QUICK - STEP

Opotřebovaný vzhled dřeva je módní a často se pro zjemnění opatřuje patinou, která působí i romanticky. Zde dub patina přírodní s drážkami.

Vinylová podlaha se vyplatí i v dětském pokoji. Navíc je krytina rezistentní proti prachu, je antibakteriální, je dobrým vodičem tepla (vhodná pro podlahové vytápění), a to je pro děti, které si hrají převážně na zemi, příjemné. Kvalitní vinylová podlaha má uzavřený povrch a je opatřena UV fólií, která nepropouští nečistoty, snadno se udržuje vlhkým mopem a nezanechává stopy po znečištění.

Laminát a dřevo blízko vody

Laminátová podlaha je odolná vůči zátěži a poškození, drobné škrábance lze opravit voskem, ale je to pouze zacelení povrchu, nikoli neviditelná náprava (jinak lze vyměnit celou lamelu). Velkou nevýhodou je, že laminát je háklivý na zvýšenou vlhkost a přímé působení vody. Středněvláknitá deska v případě vodní katastrofy nasaje vodu, nabobtná a je v podstatě nevratně poškozená. Tato podlaha také studí a na bosou nohu je nepříjemná.

Jestliže ale laminát za každou cenu chceme i do choulostivějších prostor, pečlivě vybíráme vhodný typ. Do koupelny či kuchyně volíme produkt se speciálně ošetřenou nosnou HDF deskou vůči působení vlhkosti, ošetřeny mají být i hrany. Dobrým tipem je laminátová podlaha s označením Aqua protect, která má o polovinu nižší nasákavost než klasická laminátová krytina.

Foto: KRATOCHVÍL PARKET PROFI

Laminátová podlaha do kuchyně se doporučuje v provedení se speciálně ošetřenou HDF deskou vůči vlhkosti, ošetřeny musejí být i hrany krytiny.

Dřevěná krytina je ve srovnání s lamináty ještě měkčí a náchylnější na mechanické poškození. Je ale pravda, že nabízí kvalitnější možnost oprav. Velkou předností je hřejivost materiálu. V případě, že je dřevo delší dobu v kontaktu s vodou (rozbitá lednička nebo myčka), vodu nasákne. Oproti laminátům se ale dřevo po vyschnutí více vrátí do původního stavu. Hrozícím rizikem může být zčernání hran u světlejších dekorů.

Jestliže dřevo do kuchyně požadujeme, určitě krytinu celoplošně přilepíme k podkladu. Když tedy dřevo, tak raději exotické, které je vůči vlhkosti odolnější, přednost dáme povrchové úpravě lakem a dokonale zaizolujeme obvodové lišty.

Foto: KRATOCHVÍL PARKET PROFI

Dřevěná podlaha v kuchyni je náchylnější na poškození, ale zase nabízí ve srovnání s lamináty kvalitnější způsob případné opravy.

Reklama

Související témata:

Související články

Ideální řešení teplé podlahy

Plánujete výstavbu rodinného domu nebo jen rekonstrukci podlahy? Také u vás padlo rozhodnutí vyměnit stávající systém vytápění za podlahové vytápění?...

S výměnou podlahy řešte i schody

Možná že už naše podlahová krytina není to, co bývala: nelíbí se nám odstín dřeviny ani její opotřebení. A tak začneme uvažovat o jiné. Místo klasického buku...

Výběr článků

Načítám