Hlavní obsah

Dětské pokoje jsou často úložištěm starého nábytku

Dětské pokoje se často stávají úložištěm staršího nábytku vyřazeného z obývacích pokojů. Mnozí rodiče neradi investují do nového dětského nábytku, částečně z obavy před poškozením, částečně proto, že děti z pokoje rychle vyrostou. Děti ale mohou s pokojem růst a postupně jej přetvářet.

Článek

"Rodiče často při zařizování nového bydlení investují statisíce do vybavení kuchyně a reprezentativních prostor v obývacím pokoji a na zázemí pro děti se trochu zapomíná. Přitom pokud zvolí neutrální a nadčasový design úložného nábytku, psacího stolu a postele, může se pokoj díky vymalování stěn a dekoracím snadno přizpůsobit potřebám rostoucího dítěte," uvedla Lucie Barešová z interiérového studia In2.

:. Podkrovní dětský pokoj a zrcadlově proti němu i pokoj studentský. Odděluje je pouze příčka. Oba mají plochu 18 metrů čtverečních. foto: Právo/Milan Malíček

Nejdůležitějším prvkem pokoje pro nejmenší by podle architektů měl být dostatek barev a světla. Podle Maršálkové jsou dětské pokoje často smutné, neoriginální a neinspirující. Hned na druhém místě je volná plocha na hraní.

"Spousta lidí chce mít v pokoji od začátku hodně úložných prostor. Malému dítěti ale stačí kout na spaní, jedna dvě skříňky na oblečení a krabice na hračky. Další nábytek jako psací stůl a skříně lze dokoupit později," řekla Maršálková. Podle ní čím víc nábytku lidé mají doma, tím více v nich kumulují zbytečnosti.

:. Studentský pokoj dekor alpská bílá/jádrový buk. Skříň dvoudveřová 91x199x56 cm, skříň dvoudveřová 151x198x64 cm, postel bez matrace a roštu, televizní stěna (komoda, komoda pod TV a regál), výškově nastavitelný psací stůl, kontejner pod stůl. foto:Archiv firmy Kika

Dětský pokoj je také podle odborníků často využíván pro skladování málo používaných věcí. Rodiče mají tendenci zaměřovat se na obývací pokoj, aby byl co nejhezčí, a třeba lyže nebo sezónní oblečení ukládají do dětského pokoje, protože ten je považován za méně důležitý.

Kultura zařizování interiérů nejen dětských pokojů se ale postupně zlepšuje. Stále více lidí už nespoléhá jenom na sebe, ale radí se s designéry a architekty. Velký vliv na to mají také televizní pořady, ve kterých lidem odborníci navrhují rekonstrukce bytů. "Lidé se stále více zamýšlejí nad tím, jakými věcmi se obklopují," řekla návrhářka interiérů Barbora Nováková Barathová z brněnského ateliéru Štěpán.

:. Systém otevřených i uzavřených polic nezatěžují (v dětském prostoru často i nebezpečné) úchytky. Ve dvířkách jsou jen otvory, díky nimž lze s dvířky pohodlně manipulovat. foto: Právo/Milan Malíček

Design v nábytku je v Česku stále velmi drahou záležitostí. Cena za vybavení dětských pokojů se pohybuje často nad hranicí 200 000 korun. Základní vybavení nábytkem lze ale pořídit za třetinovou cenu, nejdražší jsou stylové doplňky jako sedačky, přepážky a osvětlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobit přebalovací stolek zvládnete také sami

Přebalovací stolek s úložnými policemi a zásuvkou je vedle postýlky jedním z nejdůležitějších kousků nábytku, který potřebujeme pro miminko. Šikovný tatínek...

Výběr článků

Načítám