Hlavní obsah

Desky pod umyvadla jsou v kurzu

Právo, Gisela Růžičková

Desky pod umyvadla jsou hitem současných koupelen. Desku lze přizpůsobit jakémukoli prostoru, aby kolem umyvadla vznikla příjemná odkládací plocha.

Foto: Ravak

Tenkostěnné provedení umyvadel na desku Ceramic Slim přináší nadčasový design kombinovaný s poctivým přírodním materiálem, tak aby umyvadla splynula s většinou moderních koupelen.

Článek

Navíc se ani umístění vodovodní baterie nemusí řídit přesně určeným místem, může stát tam, kde bude vyhovovat prakticky i esteticky. Také v případě, že je umyvadlo menší než deska, získáte úložný prostor navíc.

Jestli se během let poškodí, můžete ho vyměnit za jiné, a to bez nutnosti měnit celý nábytek. Pod desku lze kombinovat spodní skříňky různého provedení a šířek. Buď po celé šířce, nebo jen části.

Materiál desek

Desky se vyrábějí v mnoha variantách – lakované, z dýhy, z masivního dubu, z voděodolného kompaktního laminátu nebo kompozitního materiálu, jako je corian.

Podkladová deska bývá nejčastěji z masivního dřeva nebo z dřevotřískových desek upravených lakováním či dýhováním. Zajímavé jsou speciální desky ze středové části dubového kmene s nepravidelnou hranou.

Foto: Jika

Luxusně na desce vypadá kruhové umyvadlo ze série Cubito Pure II. K dostání je i v obdélníkovém tvaru.

Každá deska je trochu jiná podle toho, v jakém prostředí dub rostl. V její struktuře si můžete číst o historii stromu, kolik měl vláhy a jak rychle rostl, nebo uvidíte, jak se na dřevě odrazila aktivita ptáků a zvěře.

Povrchová úprava

Pro desku pod umyvadlo je nejdůležitější její impregnace. Dýhované i masivní povrchy se napouštějí olejem s příměsí vosku. Ten proniká do hloubky materiálu a tím ho chrání.

Foto: Le bon

Deska pod umyvadlo se vždy vyrábí na zakázku v požadované šířce, výška desky je 9,1 cm a hloubka je vždy 50 cm. Výřez pro umyvadlo, případně baterii, se dělá přesně na míru konkrétnímu umyvadlu.

Pro dlouhodobou spokojenost je zásadní, aby byla deska vyrobena z hloubkově impregnovaného materiálu, nestačí jen povrchová impregnace. Dalším rizikovým místem při pronikání vlhkosti dovnitř desky jsou její hrany, které by měly být lepeny polyuretanovým lepidlem. To vytvoří na hraně vodotěsný spoj.

Pokud se vlhkost jednou dovnitř dostane, dochází k nevratným změnám, materiál nabobtná, začne se postupně drolit a rychle doslouží.

Umístění desky

Na větší plochu se vejdou i dvě umyvadla vedle sebe, ale desku lze přesně vyměřit ode zdi ke zdi, aby nevznikaly žádné škvíry.

Foto: Laufen

Dvojumyvadlo na desku se speciálním typem glazury LCC je absolutní novinkou v oblasti keramických povrchů. Výrobce tím rozšiřuje legendární designovou koupelnovou kolekci Ilbagnoalessi One.

Umyvadlo se lepí na desku silikonem, tak aby spoj mezi umyvadlem a deskou neposkytoval útočiště pro usazování špíny.

Zapojte se do naší přehlídky vánoční výzdoby oken

Máte na Vánoce hezky vyzdobená okna? Rádi byste ostatní inspirovali a třeba se i trochu pochlubili? Pošlete nám fotografii své vánoční okenní výzdoby a my z nejpovedenějších příspěvků vytvoříme přehlídku, na kterou se můžete těšit během svátků v rubrice Bydlení.

Své fotografie, třeba i s krátkým popisem či příběhem, posílejte do redakce na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám