Hlavní obsah

Designéři navrhli oteplovací pompony zahřívající při zimních sportech

Novinky, tnk

Lyžaři a bruslaři nemusí odpočívat jen v klasických chatkách a bistrech. Kanadští architekti a designéři pro ně totiž letos navrhli originální příbytky ve tvaru pomponů (třásní), vlajek nebo kánoí, ve kterých je možné se na chvíli ohřát.

Foto: Sputnik architecture (5x)

Kanadská firma RAW Design vytvořila zahřívací pompony určené pro zimní období.

Článek

V soutěži o nejlepší zimní přístřešek s názvem Winnipeg Warming Hut letos zvítězily nevšední pompony s názvem Nuzzles od studia RAW Design. V této soutěži architektonické firmy a školy designu z celého světa každý rok předkládají návrhy originálního designu chatek. Soutěž podporuje Sdružení architektů Manitoba. Všechny letošní vítězné návrhy jsou původem z Kanady.

Pompony nabízejí hravý a interaktivní zážitek pro návštěvníky zamrzlé řeky. Ocení je hlavně rodiny s malými dětmi, které je mohou vnímat i jako zábavnou prolézačku. V ní se návštěvníci mohou uvelebit.

Foto: Sputnik architecture

Designéři využili stejné pěny ze které vznikají i plováky v bazénech.

Pompony mají tvar polokoulí a vznikly v řadě výrazných barevných kombinací. Na sjezdovce tak doslova září a nejde je přehlédnout. Jsou měkké a pružné. Jádro pomponů je vyhřívané a osvětlené.

Foto: Sputnik architecture

Ponpony jsou inspirovány izolačními vlastnosmi srsti.

Sestavení pomponů je poměrně jednoduché. Jejich výhodou je, že jsou celkem skladné a lehké. Je možné je využívat i v letních měsících jako dekoraci a prolézačku pro děti, nebo využít jen tubusů jako klasických plováků.

Foto: Sputnik architecture

Stavba zimních ponponů připomíná dětské skládačky.

Mezi oceněnými návrhy v soutěži nechyběla ani pět metrů vysoká korouhvička od studia Kate Busby & Bella Totino. Ta se otáčí zády vždy po směru větru a chrání tak návštěvníky. Ti si tak mohou v klidu vypít čaj nebo si dát menší občerstvení.

Přístřešek má rotující kruhovou ocelovou základnu. Jeho moderní hliníkový rám a stěny z textilní kůže se inspirovaly u kánoe.

Oceněny byly i spuštěné deky s příznačným názvem Red blanket (Červené deky) od Workshop Architecture. Mají vytvářet kontrast se sněhobílým zimním prostředím. Deky jsou vlněné a umísťují se na držák na mostě. Když vane vítr, je trochu obtížné deku chytit, designéři by měli spodní části zatížit.

Foto: Sputnik architecture

V soutěži bodoval i návrh otočného mini stánku se stolkem, který má chránit před větrem a rozstříhaná opona, do které je možné se zabalit jako do deky.

Všechny návrhy byly vytvořeny pro město Winnipeg a pro kanadské středisko Red River Mutual Trail, kde se lyžuje i bruslí. Porota soutěže ocenila, že všechny návrhy změnily pojem zimního přístřešku a daly mu nový moderní výraz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám