Hlavní obsah

Designér vytváří nábytkové kusy inspirované africkými objekty

Novinky, tnk

Umělec a designér Porky Hefer navrhuje nevšední sedací a lehací kousky do domácností milovníků originálního nábytku. Snaží se, aby uživatelé jeho úkrytů, lehátek a odpočívadel víc používali smysly. Aby se oprostili od představy tradičního tvaru nábytku a vyzkoušeli si i něco jiného.

Foto: archiv Porky Hefera, Joe Kramm, R and Company

Designér navrhl i atypické objekty určené pro odpočinek v interiéru.

Článek

Hefer žije v jihoafrickém Kapském Městě a rozhodně ho nebaví kolonialismem udržované stereotypní tvary nábytku, které dnes stále existují. Inspiruje se tvary a objekty z Afriky. Jeho cílem je vytvářet hravé kousky, které nejsou svazované konvencemi, což se mu daří.

Foto: archiv Porky Hefera, Joe Kramm, R and Company

Součástí představení nábytkových kusů byli i stylově oblečení figuranti.

Všechny nábytkové kusy jsou ručně vyráběny a čerpají z tradičních jihoafrických řemeslných materiálů a výrobních procesů. Hefer se pokouší nábytek vytvářet instinktivně, místo aby se striktně držel naučených konstrukčních postupů.

Foto: archiv Porky Hefera, Rudy Geysler

Závěsná křesla umožňují odpočívat v celkem nezvyklých pozicích.

Návštěvníci právě probíhající designérovy souborné výstavy v New Yorku ve výstavním prostoru R na 82 Franklin Street jsou vybízeni, aby překonali ostych a objekty si skutečně vyzkoušeli a pokusili se do nich usednout, lehnout nebo se do nich zavěsit.

„Každý kus je určen k vyzkoušení, lidé mohou nábytek doslova obydlet, podobně jako krabi poustevníci obývají své ulity," uvedl Hefer pro R.

Foto: archiv Porky Hefera, Joe Kramm, R and Company

Inspirací se stala i zavěšená hnízda na větvích stromů.

Interiérovým kusům dominují přírodní materiály. Vnitřní potahy jsou hebké a huňaté, podle informací z R je jejich vnitřek často tvořen kůží. To pomáhá navodit pocit tepla a bezpečí. Polstrování také funguje jako přirozené odhlučnění od okolních prostor.

Foto: archiv Porky Hefera, Rudy Geysler

Některé kousky slouží k odpočinku hned několika lidí najednou.

Řada objektů připomíná africké chýše, což ještě podtrhují dekorativní prvky. Na závěsných odpočívadlech jsou k vidění listy nebo sláma, které jim dodávají přírodní vzhled.

Foto: archiv Porky Hefera, Rudy Geysler, Joe Kramm, R and Company

Závěsná křesla mají přírodní tvary. Hosí se tak do interiérů, kterým dominují klasické materiály.

Tento typ nábytku se nejlépe hodí do jednoduše zařízených interiérů v rustikálním nebo přírodním stylu. Perfektně zapadne i do prostor v trendy boho stylu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám