Hlavní obsah

Designér si vytvořil domov snů. Má barevný kovový krunýř

Novinky, Jana Nesvadbová

Americký designér Will Breaux začal uvažovat o svém domově snů před dvaceti lety, v roce 1999, když se přistěhoval do Houstonu. Po etapě, kdy bydlel v běžných domech, si v roce 2011 začal stavět svůj vlastní. Nadchly ho stavby z kontejnerů a rozhodl se, že přesně tak bude stavět i on. Nespokojil se ovšem s jedním kontejnerem jako mnozí ostatní. Z jedenácti kusů vytvořil dvoupatrový dům.

Foto: Will Breaux

Kov kontejnerů připomíná v bytě jen několik prvků, převážně svítidla.

Článek

Zatímco Will bydlel v domech, které si předělal nebo dokončil podle svých potřeb, vlastnil zároveň pozemek v oblasti McGowen. Než se definitivně rozhodl na něm stavět, jeho okolí se během let výrazně proměnilo. Staré polozborcené domy popadaly nebo byly strženy a na jejich místě vyrostly nové.

Svůj projekt původně plánoval jako stavbu dvoupatrového rodinného domu. Dosud jej ale takto hotový nemá.

„Mohl jsem postavit jen jedno podlaží, které by mi bývalo stačilo pro krátkodobé až dlouhodobé bydlení v rámci rozumného rozpočtu. Nevěděl jsem však, co jednou postaví na sousedním prázdném pozemku, a zároveň jsem potřeboval udělat střechu, kterou bych ale v případě pozdější nástavby musel odstraňovat. Proto jsem se rozhodl dům vybudovat rovnou celý, ale uvnitř dokončit pouze to, co je v přízemí,” vysvětluje na svém blogu Will Breaux.

Foto: Will Breaux

Majitel uvažuje, že by dům mohl jednou natřít.

Podle původního plánu má přízemí sloužit jako mediální místnost, bar, zóna pro hosty a studio. Nicméně, Will je v současnosti využívá jako 56metrový byt tvořený obývacím pokojem propojeným s kuchyní a ložnicí. Hlavní okno má elektricky poháněnou roletu, která funguje zároveň jako plátno pro projektor.

Jednoho dne by v domě mohl být obývací pokoj s kuchyní a loftem na jednom podlaží a na dalším hlavní ložnice, plánuje si designér. Will vysvětluje, proč je hotová jen třetina domu.

Typicky skandinávské řešení interiérů doplňuje netradiční hravost

Tipy a trendy

„Kdybych měl neomezené množství peněz, bylo by to už hotové. Pracuji na tom, kdykoli mám čas a věnuji tomu všechny peníze, které mohu. Ovšem, protože si skoro všechno dělám sám, trvá to déle.”

Designér zdůrazňuje, že veškeré stěny i stropy jsou pečlivě zaizolované. Použil pěnovou izolaci o tloušťce pět až osm centimetrů, stropy mají pak dalších 15,5 cm zvukotěsné izolace. Jak dále vysvětluje, pěnová izolace funguje zároveň jako izolace proti vlhku, díky čemuž se v zimě vodní páry nesrážejí na vnitřním povrchu kovových kontejnerů. Kromě toho používá v interiéru klimatizaci.

Foto: Will Breaux

Zajímavostí kuchyňské linky jsou kožené úchytky.

Will, jenž svůj blog vytvořil především jako zdroj informací pro lidi, kteří se na něj obracejí s žádostmi o rady, přiznává, že jej mile potěšila nečekaná publicita, kterou si jeho dům vysloužil. Na druhé straně ale čelí i překvapivému množství negativních až agresivních reakcí.

„Proč jsem se rozhodl stavět z kontejnerů? Prostě proto! Pokud se vám některé druhy staveb nelíbí, mám pro vás jednoduchou radu. Nestavte vedle parcel, které jsou ještě prázdné,” doporučuje největším brblalům.

Rady má ale i pro přílišné horlivce ochotné stavět bez elementárních znalostí problematiky: „Jediné, oč prosím, nebuďte hloupí. Nemůžete si ve městě postavit cokoli vás napadne, aniž by to odpovídalo platné legislativě a bezpečnostním předpisům.”

Foto: Will Breaux

Dům je celý zaizolovaný. Je to dům v Houstonu, tudíž musí mít izolaci, jako kterýkoli jiný, vysvětluje na svém blogu Will.

Stavby z přepravních kontejnerů musí mít stejně důkladnou projektovou přípravu, jako kterýkoli jiný dům. Sám má dokonce tu zkušenost, že právě s ohledem na neobvyklost jeho projektu, byl pod dohledem úřadů dvojnásobně a jeho kovový domov splňuje veškeré požadavky úřadů v dvojnásobné míře než běžná obydlí.

Anketa

Láká vás myšlenka postavit si dům z přepravních kontejnerů?
Ano, o tom uvažujeme.
15,8 %
Dům ne, možná chatu.
9,3 %
To mě nikdy nenapadlo.
10,5 %
Ne, to bych stavět nechtěl/a.
64,4 %
Celkem hlasovalo 1167 čtenářů.

Zapojte se do naší přehlídky vánoční výzdoby oken

Máte na Vánoce hezky vyzdobená okna? Rádi byste ostatní inspirovali a třeba se i trochu pochlubili? Pošlete nám fotografii své vánoční okenní výzdoby a my z nejpovedenějších příspěvků vytvoříme přehlídku, na kterou se můžete těšit během svátků v rubrice Bydlení.

Své fotografie, třeba i s krátkým popisem či příběhem, posílejte do redakce na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak u nás vznikají domky z lodních kontejnerů

Čím dál větší popularitě se nejen ve světě, ale také u nás těší domky stavěné z lodních kontejnerů. Jsou relativně levné, do značné míry ekologické, a když se...

Výběr článků

Načítám