Hlavní obsah

Design skládacího nábytku je podřízen funkčnosti

Spousta lidí dnes vede osamělé domácnosti, kde žijí sami nebo jen ve dvou. Sem tam se ale stane, že zatouží po společnosti, nebo je zastihne nečekaná návštěva, a jelikož mají obvykle k dispozici malý prostor, tak ocení rozkládací nábytek, který všem pohodlně poslouží a nezabere místo. Přijměte od nás několik zajímavých tipů na skládací a nafukovací nábytek v trendy designu.

Článek

Rozkládací může být i zahradní stůl, možnosti rozkládání jsou různé, sklopné desky, otočné desky, novinkou jsou posuvné díly v jezdcích a přichází éra stolů, které je možné lehce v půli otevřít. Prostor stolu ale zůstává nedotčen, navíc stoly obsahují třeba příborník nebo chladící box na víno apod.

Velmi praktické je mít v bytě alespoň jedno křeslo, která se rozkládá na jednolůžko. Vsaďte na křeslo v minimalistickém designu, to podstatné není vzhled, ale funkce.

.: Křeslo rozkládající se do jednolůžka.foto: firma Jelínek

Klasikou pro nečekanou návštěvu zůstává nafukovací matrace, některé jsou tak pohodlné, že mohou sloužit i pro trvalé spaní.

Měkká nafukovací postel je evergreenem

Na obrázku je nafouknutá matrace usazena v měkkém nafouknutém rámu, má tedy tzv. komorovou konstrukci. s vestavěným polštářem. Nafukuje se samostatnou elektrickou pumpou do sítě.

.: Pohodlná nafukovací postel pro dva.foto: Intex, Marimex

Rozkládací může být i zahradní stůl, možnosti rozkládání jsou různé, sklopné desky, otočné desky, novinkou jsou posuvné díly v jezdcích, přichází éra stolů, které je možné lehce v půli otevřít.

.: Zahradní stůl pro čtyři i pro šest osob.foto: Mountfield

Velkou službu vám udělá sklopný stůl, a to v případě, že opravdu šetříte každý milimetr.

.: Rozkládací stůl v moderním provedení.foto: Nábytek Lino

Sklopný jídelní stolek je tvořen sklopenou deskou na pantech s podpěrou. Nezabere v podstatě žádný prostor a je vždy připraven k rychlému použití. Následující si můžete i vyrobit sami. Návod najdete zde.

.: Skládací rohová sestava v dřevěném provedení. foto: www.ceskykutil.cz

Materiály, které spoří prostor hodně využívají i designéři, jako třeba designérský ateliér Dejanew, tvořený mladými designérkami Gabrielou Náhlíkovou a Leonou Matějkovou. Tento ateliér navrhl nafukovací židli, která nám připomíná léto, pláž a plážové lehátko. Sedák židle je vyfukovací.

.: Nafukovací židle má konstrukci z nerezové oceli. foto: www.dejanew.cz

Letos si návrháři s plasty pohrávají a hledají veškeré možnosti, jak by bylo možné je ještě využít. A co tu ještě nebylo? Třeba důraz na zlatý a stříbrný plast, prohlédněte si třeba nafukovací zlaté a stříbrné křeslo. Je velmi pohodlné, důraz je kladen hlavně na to, abychom se v něm cítili příjemně a tento účel splňuje.

.: Pohodlí a zlato jsou letos v kurzu.foto:Vladimíra Štorchová

Na druhou stranu působí neesteticky. Občas skutečně musíme volit mezi pohodlím a tím, jak věc vypadá. U skládacího nábytku ale můžeme být trochu benevolentnější, protože zde se vyplatí dát více na funkčnost.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Pohodlné sezení doma i v zaměstnání

Křeslo je důležitou součástí zařízení domu. Ať už jej vybíráme k posezení u televize nebo k počítači, mělo by být pohodlné. Záleží také na tom jak často...

Sedací nábytek tisíckrát jinak

Po perném dni hledáme v bytě místo, kde si nejlépe odpočineme. Obvykle jej nalezneme v sedací soupravě. Ano, genius loci pomáhá dotvářet v místnosti právě...

Výběr článků

Načítám