Hlavní obsah

Design nábytku a hraček pro mladší generace nabízí jednoduché tvary a fandí retru

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hračky, nábytek nebo cvičební pomůcky pro děti ve stylovém designovém provedení by neměly být z plastu. Letošní největší přehlídka návrhů Designblok dokazuje, že designéři mnohem raději pracují se dřevem, kovem nebo sádrou. A není se čemu divit, plastu si děti užily až dost.

Foto: Novinky

Na Designbloku zaujalo velké pískoviště aneb hra od Oly Mireckové.

Článek

Letos bylo jedno ze Superstudií Designbloku věnováno základnímu tématu Dětství. Hlavní výstava v budově tak nesla příznačný název Hra. Designéři v ní dokazovali, že dovedou navrhovat nápaditý nábytek a interiérové prvky i pro mladou generaci.

Foto: Novinky

Lezecká stěna Rijada připomíná cvičební pomůcky z 80. let.

Budova někdejší základní školy se stala sídlem dílen Uměleckoprůmyslové školy. Na vystavených objektech bylo vidět, že retro je rozhodně v kurzu a například starý školní nábytek může dobře posloužit i v moderním interiéru jako vítané zpestření.

Foto: Novinky

Instalace s názvem Školní dílny byla složená z ikon někdejšího školního nábytku.

Na výstavě pobavil nápaditý stůl pro kolektivní hraní si s káčou. Naopak zcela chyběly kýčovité plastové hračky pro děti, které často s designem nemají nic společného. I když jsou samozřejmě výjimky, jako třeba nafukovací zvířátka od Libuše Niklové, která byla na Designbloku k vidění loni.

Foto: Novinky

Zaujala i skupinová hra na káču u kulatého stolu.

K vidění byly interaktivní a velkorysé instalace celé řady vystavovatelů. Nechyběla tělocvična Nike, venkovní pečení buřtů, stromová kavárna Vitra, lezecká stěna Rijada, hřiště a koloběžky Yedoo, dětská kola Specialized.

Za pozornost stál i salón amatérského designu, kde byly k vidění výrobky šikovných kutilů. Zaujal i výběr švédských hraček od galeristy Stefana Nilsena.

Foto: Novinky

K vidění byly i jednoduché domky na hraní pro děti od Stefana Nilsona.

Na výstavě pracovali kurátoři a designéři z České republiky, Polska i z Rakouska. Polští designéři Bartosz Mucha a Ola Mirecka představili výrazné interaktivní instalace na téma dětství.

Foto: Novinky

Specializovaný e-shop s výrobky z plsti a dýhy Lajkylajk představil instalaci s prvky vesmírné mise. K vidění byl i ametérský dřevěný design.

Designblok každoročně nastavuje trendy v oblasti designu a interiérového zařízení. Je dobrým signálem, že designéři při navrhování prvků pro děti a mladé sází na přírodnější materiály a jednoduché nekomplikované tvary.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám