Hlavní obsah

Cukrovarníkova vila ve Slavkově u Brna připomíná renesanční lovecký zámeček

Novinky, Text: Jan Sedlák, editace: tnk

Působivá vila Hermanna Redlicha ve Slavkově u Brna od všestranně zaměřeného historizujícího architekta Augusta Prokopa má elegantní renesanční tvary. Lehce připomíná lovecký zámeček menších rozměrů. Ve vile byly ostatně podobně jako na zámcích pro vznešenější umístěny reprezentativní prostory v patře.

Foto: publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

Vila s adresou: Československé armády 265, Slavkov u Brna

Článek

Na architekta Augusta Prokopa se obraceli klienti z podnikatelských kruhů s žádostí o projekty vilových objektů. Jedním z nich byl i Hermann Redlich, majitel prosperujícího cukrovaru ve Slavkově, tehdy čtvrtého největšího cukrovaru na Moravě.

Své reprezentační obydlí obklopené parkem dal postavit v sousedství svého podniku. Architektova inspirace německou renesancí obrážela celkovou dobovou tendenci, kdy se začínala prosazovat severská renesance nebo tvarově svobodnější manýrismus.

Foto: publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

Tvarově vila nezapře inspiraci renesančním stylem.

Hlavní západní strana vily byla přístupná jednoramenným schodištěm, které vedlo do dvoupodlažní haly se schodištěm do patra. Vedle haly byla po levé straně schodišťová věž, na druhé straně pokoj k posezení.

Za halou následovala jídelna s krbem, která sousedila s kuchyní a pokojem služky, na opačné straně byl pak kulečníkový pokoj. Velikosti jednotlivých místností sestavil architekt tak, aby navenek docílil co největšího zesilování dojmu z prostor, což umocňoval řadou detailů.

Foto: publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

Chloubou interiéru jsou dekorativní vyřezávané dřevěné prvky.

Zatímco exteriér vily připomíná z větší části původní stav, z někdejšího vybavení interiérů zůstal jedině krásný dřevěný strop v jídelně.

Foto: publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

Jídelně dominuje masivní dřevěný nábytek a dekorativní paroží.

Nevhodné využívání památky skončilo poté, co vilu koupila firma zabývající se výrobou stylových kachlových kamen a krbů, která dům dobově zařídila a provozuje v něm luxusní ubytovací kapacitu. Současné prostředí tak alespoň náznakem připomíná minulost sídla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám