Hlavní obsah

Co dělat, když se doma objeví plísně

Právo, Sylva Svobodová

Plísně se nejčastěji vyskytují na stěnách, tapetách, podlahových krytinách, ve spárách, za nábytkem. Nepotřebují ke svému růstu světlo ani kyslík, stačí jim nižší teplota a vlhkost. Když se zabydlí, musíme se jich okamžitě zbavit.

Foto: STACHEMA

Fungispray je chlorový přípravek s bělícím účinkem, který je vhodný do interiéru. Třeba k ošetření kritických míst v koupelně. Cena 1 litr za 71 Kč.

Článek

Plísně jsou schopné růst na všech materiálech. Rozmnožují se a rozšiřují výtrusy, které se dokážou vzduchem přenést na velké vzdálenosti. Při vdechování způsobují často průduškové astma, alergickou rýmu, bolesti hlavy, dráždí oči.

Foto: Petr Horník, Právo

Vodní pára vzniká v koupelně při sprchování. Když dostatečně nevyvětráme, vysráží se ve spárách a kolem vany, umyvadla. Následně v těchto místech vzniká plíseň.

Poznáme je jako ztmavlá a zavlhlá místa, při dlouhodobém neošetření mohou v konečné fázi až zčernat. Mohou mít ale podobu i barevných nánosů: v odstínu bílé, zelené, žluté, tmavě modré nebo šedé.

Proč je u nás plíseň?

Plísním se daří tam, kde je zvýšená vlhkost vzduchu. A to je často, bohužel, projev různých stavebních závad (např. špatně zateplený dům).

Nebo je to důsledek jisté havárie (prasknutí potrubí a následné vytopení všech sousedů v bytovém domě).

Foto: PRIMALEX

Detail rohu vlhkého zdiva, kde vznikla plíseň. Nejdříve chemicky odstraníme plíseň vhodným přípravkem, a pak použijeme vhodnou penetraci. Na takto ošetřený povrch poté můžeme nanášet speciální barvu s fungicidním složením.

Vznik plísní ale podporujeme nechtěně i my sami, když málo větráme. Je jasné, že praní, vaření, sprchování produkuje vodní páru. A když v koupelně, kuchyni, ve sklepě nedochází k vyvážené cirkulaci vzduchu, vodní pára se na stěnách či podlaze usadí, posléze vsákne. A to je opravdu skvělé místo pro plísně!

Prevence je nezbytná

Zásadou je intenzivně a často větrat (ideální je řízené větrání rekuperací). Místnost bez oken (spíž) opatříme pro jistotu větracím okénkem.

Foto: TRACHEA

Dalším kritickým místem je kuchyň, kde vaříme, a tvoří se dostatek páry. Výkonná digestoř nad varnou plotnou je nezbytná.

Důležitá je i teplota – nejhorší jsou málo větrané a málo vytápěné prostory (obvykle chalupy po zimním období).

Vlhkost vzduchu v interiéru by neměla přesáhnout 60 %, má se pohybovat v rozmezí 30–50 %.

Foto: PRIMALEX

Malířský nátěr Mykostop s obsahem fungistatických látek zabrání návratu plísní na již ošetřenou zeď. Propouští vodní páry, je sněhobílý, otěruvzdorný. Lze ho úspěšně použít v obytných místnostech i garážích, sklepech. Litrové balení stojí 155 Kč.

U rodinných domů kontrolujeme stav střešní krytiny, do krovu nesmí zatékat.

Pravidelně prohlédneme i rozvody vody a kanalizace, ústřední topení (kvůli úniku vlhkosti v oblasti kohoutků).

Foto: VELUX

Plíseň nevznikne tam, kde se jí špatně žije. Proto je důležité pravidelně a intenzivně větrat, zejména v ložnici, kde spíme, protože ve spánku vypotíme i několik litrů.

Nábytek nestavíme těsně ke stěně, aby vzduch mohl proudit, ale cca 5 cm od ní.

Pravidelně odmrazujeme, myjeme a dezinfikujeme chladničku s mrazicím boxem.

Rady profesionálů
Odpovídá technický poradce firmy Primalex Radovan Cita
Proč vznikají plísně a jak s nimi zatočit?
Existující plísně musíte odstranit vhodným přípravkem přímo určeným k jejich likvidaci. Dále je nutné zjistit příčinu vlhnutí stěn, zejména pokud jsou stavebního charakteru. Často jde o promrzání obvodových stěn, zejména na severní straně. Další příčinou může být nerovnoměrné vytápění místností, kdy se na chladných stěnách sráží teplý vzduch. Vysoké riziko vzniku plísní je rovněž tam, kde je špatná cirkulace vzduchu: např. uvnitř vestavěných skříní. Po odstranění příčiny vlhnutí nechte stěnu dobře vyschnout. Abyste zabránili návratu plísně, použijte následně vhodnou fungicidní penetraci v kombinaci se speciálním malířským nátěrem proti plísním, např. Primalex Mykostop.
Jak konkrétně postupovat při likvidaci plísně?
Existují přípravky jako Savo, Detastop, Fungisan. Vždy platí: nelikvidujte plísně suchou cestou, došlo by k uvolnění spor do ovzduší a jejich rozšíření na další povrchy. Konkrétní postup: nejdříve použijeme fungicidní penetraci podle návodu na použití. Na takto ošetřený, dobře vyschlý podklad, je možné nanášet třeba již zmíněný Primalex Mykostop, který návratu plísně zabrání. Cena fungicidní penetrace se pohybuje kolem 130 Kč za 1 litr. Speciální malířský nátěr stojí cca 370 Kč/ 4 kg. Jeden kilogram přitom vystačí podle typu podkladu na 3,5– 5,5 m2 (při dvou nátěrech). Jako prevenci doporučujeme speciální malířský nátěr a hlavně intenzivněji větrat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám