Hlavní obsah

Členění prostoru v kuchyni na zóny je praktické

Novinky, tnk

Striktně oddělené zóny v kuchyních známe asi jen u profesionálů. Je to ale velmi praktické, různé zóny - na přípravu a vaření jídla nebo mytí a čištění surovin pomohou udržet čistotu v kuchyňském prostoru. Pokud je dostatečně velký, tak není důvod, aby se zóny, oddělující přípravu potravin, vaření a mytí, neprosadily.

Foto: Archiv firmy Hanák, Právo

Zóna přípravy jídla - vysoká sprchová baterie je nutností.

Článek

Jde o to rozčlenit kuchyni na tři zóny, které budou vzájemně oddělené a jedna nebude přímo navazovat na druhou. Nejčastěji jsou zóny odděleny v jednotlivých blocích. Ve velkých kuchyních to není problém a vaření je díky tomu hygieničtější.

Kde se připravuje jídlo

Nejprve se podíváme na zónu, kde se připravuje jídlo. V obzvláště mělkém dřezu je instalována speciální sprcha - většinou jde o vysokou sprchu, která umožňuje dobře omývat ovoce a zeleninu díky přesně nasměrovanému proudu vody.

Samozřejmostí je dostatečně dlouhá deska na přípravu surovin. Nejlepším místem je samostatný pult integrovaný do kuchyňského koutu a sloužící zároveň jako bar i jako místo ke krájení zeleniny, masa a přípravě jídla před tepelnou úpravou.

Praktické je mít někde poblíž zavěšeny nože, nejlépe v magnetické liště, díky které nezabírají místo v prostoru kuchyně.

.: Zóna speciálně na vaření - hrnce musí být při ruce.foto: IKEA

Zóna vaření

Oddělený prostor pro vaření je užitečný hlavně v tom smyslu, že se okolo nepovalují různé nežádoucí předměty, jako třeba utěrky, které by mohly začít hořet nebo dřevěná prkénka na krájení potravin.

V této zóně je vhodné mít blízko po ruce poličku s kořenkami a jinými užitečnými drobnostmi.

Praktický je třeba magnetický držák na kořenky nebo kořenky na samostatné polici na stěně kuchyně spolu se závěsnou lištou na naběračky. Okolo sporáku by měl být dostatečný prostor na odkládání hrnců apod.

.: Kořenky je vhodné umístit do zóny vaření jídla.foto: IKEA

Zóna mytí nádobí

Využití vysoké sprchy u dřezu umožňuje účinně odstranit nečistoty a zbytky jídla. Samostatná páková baterie v druhém dřezu je účinnější a plní dřez vodou ještě rychleji.

Nejvíce oceníte dostatečně široký a hluboký dřez, díky kterému bude omývání pohodlnější. Praktický je také integrovaný dávkovač čistícího prostředku na mytí nádobí umístěný vedle výtoku a integrované ovládání výpusti v hlubokém dřezu. Mytí nádobí je díky tomu hračka.

.: Zóna čištění - dva dřezy zajišťují umytí všech tvarů nádobí.foto: Dornbracht

Reklama

Související témata:

Související články

Umyvadla pro všechny druhy koupelen

Umyvadlo by mělo být lehce přístupné, mělo by mít čistý jednoduchý design, být lehce omyvatelné, a samozřejmě také není od věci, když hezky vypadá. Každá...

Výběr článků

Načítám