Hlavní obsah

Čím ohraničit pozemek? Inspirujte se

Novinky, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahradní ploty a zástěny jsou neodmyslitelnou součástí každého domku nebo chaty. Záleží jen na vás, jestli si vyberete kovový, betonový či dřevěný plot, každý materiál má své výhody. Jaké jsou tedy možnosti?

Foto: Hornbach

Gabionový plot, tedy drátěná konstrukce vyplněná kameny, působí atraktivním dojmem.

Článek

Oplocení má chránit pozemek. Vedle toho ale plní i dekorativní funkci, dotváří celkový vzhled domu a zahrady i nejbližšího okolí.

„Dnes se většina lidí spíše snaží kolemjdoucím naznačit, co je veřejný a co již soukromý pozemek,“ popisuje Štěpán Toman, architekt ze studia TING architects. Trendem tak jsou ploty nižší a opticky lehčí.

Když již dům musí mít vysoký nedobytný plot, je dobré myslet i na vnější stranu a lidi, kteří okolo něj chodí. Podle Štěpána Tomana je dobré použít materiály, které korespondují s materiály uplatněnými na budovách na pozemku nebo se k nim alespoň opticky blíží.

Kovový plot z pletiva

Pletivové ploty jsou u nás prostě klasikou. „Jde o nejdostupnější a nejlevnější řešení,“ říká Libor Matěna, produkt manažer v divizi Staviva ze stavebnin DEK.

Dnes už navíc mají i kvalitní povrchové úpravy, jsou buď pozinkované, nebo potažené PVC. Pozinkované pletivo by se mělo každé dva roky natírat, aby neztratilo svou barevnost.

„PVC pletivo je zcela bezúdržbové a výborně odolává povětrnostním vlivům,“ vysvětluje David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach.

Živý plot je ozdobou zahrad

Zahrada

Jednoduchá je i montáž pletivového plotu. Základem jsou sloupky. Ty lze připevnit i bez betonování zemními vruty. K tomu ještě potřebujete napínací a vázací dráty, které plotu dodají potřebnou stabilitu. Především díky střednímu napínacímu drátu se plot nebude prohýbat či vlnit.

Určitou nevýhodou plotů z pletiva je omezená mechanická odolnost. Větší váha nebo síla tak může oplocení deformovat. Ani estetická stránka nebude často nic moc.

Panelové oplocení ze svařovaných drátů

Zajímavou alternativu ke klasickému pletivu nabízejí panelová oplocení ze svařovaných drátů (např. značky Dirickx či Pilofor). Jejich předností je vysoká pevnost.

„Stále více je oblíbené zejména v moderní architektuře,“ konstatuje Libor Matěna. Dobře ladí s pravoúhlými, strohými tvary budov.

Foto: Dirickx

Kovová branka Axor je jednoduchá, přitom ale elegantní.

Barevných odstínů jsou stovky. Dílce jsou pozinkovány, což zaručuje dlouhou životnost. Na zinkovou vrstvu může být ještě naneseno vysoce přilnavé PVC. Plot je pak v podstatě zcela bezúdržbový.

Stavba plotu ze svařovaných panelů je snadná, jde o jednoduchou stavebnici.

O slovo se hlásí tahokov a hliník

Tím ale sortiment kovových plotů rozhodně není vyčerpaný. „Velice populární je nyní tahokov,“ poukazuje na další možnost Jan Haišman, ředitel nákupu společnosti Pro-Doma.

Tahokov je vlastně kovová mřížovina vyráběná z různých druhů plechů, povrchově upravovaných pozinkem. Na rozdíl od panelů ze svařovaných drátů mají plotové panely z tahokovu malá oka, takže plot je výrazně méně průhledný.

Pořídit si můžete i ploty hliníkové. Ty existují jak prefabrikované, tak vyráběné na míru. Počítejte ale s vyšší cenou.

Betonové tvarovky a betonové bloky

Masivní oplocení s dlouhou životností bez potřeby údržby představují ploty z betonových tvarovek. Nejlevnější jsou ty z šedého betonu, z probarveného betonu jsou dražší. Barevná provedení jsou např. pískovcová, červená, bílá či černá. Někteří výrobci „umějí“ i různé melíry.

„Cenové rozdíly mohou být mezi 20 až 50 % proti běžné šedivé tvarovce,“ dodává Jan Haišman.

Stavba z betonových tvarovek je technologicky i časově náročnější. V případě klasických tvarovek se neobejde bez nutnosti základů (minimálně nezámrzná hloubka) a šíře základu musí být větší než šíře samotného plotu.

Vytvořte si na zahradě vlastní oázu klidu

Zahrada

Pokud ovšem zvolíte některý ze systémů betonových bloků (vyrábí např. Novabrik), bude stavba výrazně jednodušší. Tyto ploty jsou totiž takovou zahradní stavebnicí pro dospělé. Stavba vzniká bez nutnosti vyzdívání základu a betonování.

„Jako základ postačí 200 mm hluboké zhutněné štěrkové lože. Následně se skládají jednotlivé prvky, které jsou staticky provázány betonovými spojkami,“ vysvětluje Šárka Křivinková ze společnosti Novabrik, která vyrábí systém Stavoblock. Plot se tak přizpůsobuje lehkým půdním pohybům. A jelikož je skládán nasucho, nehrozí ani jeho popraskání.

Betonové ploty lze nakombinovat i s dalšími materiály. Výplně mohou být ze dřeva či kovu.

Skládané betonové ploty

Skládačkou, která nepotřebuje celostní betonové základy (jen pod sloupky), jsou ploty z betonových dílců. Napřed se osadí sloupky, do kterých se pak jednotlivé dílce nasouvají.

Pozor ale, jednotlivé dílce jsou těžké (některé až 80 kg), takže zatímco plot z betonových tvarovek může stavět jeden člověk, tady potřebujete další výpomoc či manipulační techniku.

Foto: Prefa Brno

Skládaný plot Dekor nepotřebuje základy. Hlavní nosnou konstrukcí jsou totiž plotové sloupky. Do těch se pak zasouvají betonové plotové desky.

Betonové plotové dílce se vyrábějí jak klasické šedé, tak v dekorech, které imitují třeba cihly, přírodní kámen či dřevo. Dekor je buď jen z jedné strany, nebo může být z obou stran.

Dřevěný plot

„Dřevěné ploty jsou oblíbené díky rozmanité nabídce vzorů a odstínů. Vybírat můžete třeba ploty z lamel, latěk nebo dřevěných mříží,“ říká David Benda. Výhodou je nižší pořizovací cena. Nevýhodou je nutnost pravidelné péče.

„S renovací musíte počítat zhruba jednou za 4 až 5 let,“ upřesňuje Jan Haišman.

Architekt Ferdinand Leffler: Zahrada zrcadlí povahu svého majitele

Bydlení

Stavba dřevěného plotu je snadná, protože ho můžete smontovat z hotových plotových dílů. Pro postavení jsou důležité zabetonované sloupky do země, alternativou jsou základové patky, které se kovářským kladivem zatlučou do země.

Dřevoplast i plastový recyklát

Bezúdržbovou alternativou ke dřevu je WPC (Wood-plastic composite), moderní kompozitní materiál složený ze dřeva a polymeru, a to např. v poměru 60 % dřevní hmoty a 40 % polymeru.

Hlavní výhodou materiálu WPC je, že si zachovává vlastnosti dřeva a zároveň eliminuje jeho problémy.

V poslední době se objevují i plotovky z čistě plastového recyklátu (např. společnost Transform - recyklát z PET lahví). Je ovšem třeba počítat s tím, že bude znát, že jde o plast. Výhodou je však dlouhá životnost.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Fakta o sádrokartonu, která možná neznáte

Zimní období neumožňuje obvykle výstavbu venku. Zato suché výstavbě v interiéru nijak nebrání. Čím dál populárnějším materiálem pro ni je sádrokarton. Mnoho...

Chytrá střešní okna se řídí počasím

Střešní okna se sama automaticky otevírají, zavírají i zastiňují. A to s ohledem na on-line předpověď i skutečný stav počasí. Vše je možné díky senzorům...

Výběr článků

Načítám