Hlavní obsah

Chytrý rodinný dům se po energetické stránce obslouží zcela sám

Novinky, nes

Když se manželský pár ve středním věku se třemi dětmi rozhodl nechat si v americkém Portlandu postavit nový dům na místě starého, měli všichni celkem jasnou představu, jak jejich rezidence bude vypadat. Dostatek volného místa pro práci i odpočinek, spousta světla a především, chtěli dům, který se dokáže sám obhospodařit, co se energetických potřeb týká.

Foto: Jeremy Bittermann

Nový rodinný dům má větší objem než původní stavba a především je takřka soběstačný z hlediska výroby a spotřeby energií.

Článek

Architekti z oregonského studia Nathan Good Architects jim takový dům navrhli. Nazvali ho Skyline Residence. To podle ulice, v níž stojí, Skyline Boulevard.

Dům se nachází na pozemku velkém necelých 7000 m2. Navzdory tomu, že v dané lokalitě je po většinu dní v roce zataženo, hýří jeho interiér spoustou přirozeného denního světla.

To je velmi důležitý fakt, protože majitelé ušetří značné množství energie, již by jinak spotřebovali na svícení. A energie jsou u tohoto projektu, který směřuje svými hodnotami k tzv. „nulovým stavbám“, klíčovým aspektem.

Foto: Jeremy Bittermann

Zeď, která návštěvníka uvítá už před odmem, pak pokračuje i v jeho interiéru, který rozděluje na jižní (společenskou) a severní (soukromou) část.

Foto: Jeremy Bittermann

Hlavní vstup do domu je z východní strany.

Architekti navrhli totiž dům tak, aby ze slunečního záření dokázal získat téměř tolik energie, kolik jí při svém provozu spotřebuje. Roční spotřeba činí zhruba 6,817 kWh a produkce CO2 se pohybuje okolo 3,6 tun.

Přibližné roční náklady na energii pro dům jsou pak v přepočtu 14 889 korun. Díky těmto hodnotám získal objekt platinové ocenění LEED od americké rady pro zelené stavby.

Foto: Jeremy Bittermann

Na severní straně je okolní terén natolik snížen, že je odhaleno celé podzemní patro s hernou a tělocvičnou.

Foto: Jeremy Bittermann

Pohled na dům z jihu

Když se manželé setkali s architekty, dohodli se kromě energetických aspektů také na tom, jaké prostory by v domě chtěli. Oba potřebovali pracovnu a praktické se jim také zdálo mít v domě malou tělocvičnu.

Odpadly by tak zbytečné cesty do posilovny ve městě, jehož centrum je vzdáleno 1,6 km. Dalším bodem mezi požadavky byla akusticky izolovaná herna, aby se děti a jejich kamarádi měli kde vyřádit.

Foto: Jeremy Bittermann

Před obývacím pokojem je velká zastřešená terasa.

Foto: Jeremy Bittermann

Dům je umístěn na parcele tak, aby nabízel výhled na celou zahradu.

Vnitřní dispozice domu o celkovém součtu podlah 390 m2 má tedy nakonec tuto podobu: v nejspodnějším podlaží je zmiňovaná herna, tělocvična, koupelna a úložné prostory plus technické zázemí domu.

Do přízemí návštěvník přichází ze strany, do dlouhé chodby. Z ní se po levici vstupuje do hlavního společenského prostoru tradičně propojujícího kuchyň, jídelnu a velký obývací pokoj. Za tímto prostorem je pracovna rodičů.

Napravo od chodby, která je osou domu, neboť je společná tomuto i hornímu podlaží, je umístěna ložnice rodičů doplněná vlastní koupelnou a šatnou, a ovšem také spižírna, prádelna, společná toaleta a v zadní části i garáž s místem pro tři vozy. V nejvyšším podlaží jsou tři pokoje s trojicí koupelen.

Foto: Jeremy Bittermann

Hlavní společenský prostor vznikl tradičním propojením kuchyně, jídelny a obývacího pokoje.

Foto: Jeremy Bittermann

Napříč přízemím vede dlouhá chodba.

Dům je orientován východo-západním směrem, aby zachytil maximum slunečního svitu během dne a během roku. A kromě toho, v takto umístěném domě mají jeho obyvatelé také nejlepší výhled do zahrady.

Omítnutá polokruhová stěna slouží jako přirozený dělicí prvek interiéru. Rozčleňuje hlavní podlaží na společenskou zónu s orientací na jih a soukromé klidové místnosti plus obslužné prostory, jež jsou uloženy v severní části.

Foto: Jeremy Bittermann

Ložnice rodičů

Foto: Jeremy Bittermann

Koupelna rodičů

Při výběru materiálů použitých na stavbě se architekti snažili omezit pouze na zdroje ze Spojených států. Pochází odtud veškerý kámen, kompozitní pracovní desky a obklady.

Podařilo se rovněž recyklovat některé materiály z původního domu, například dřevěné trámy a rámy, betonové základy bylo možné rozmělnit a využít na cesty. Veškeré další dřevo na stavbě pochází z certifikovaných těžeb, což platí i pro dřevo planiky, z nějž jsou podlahy, a které bylo vytěženo na území USA.

Zahraniční původ má naopak systém pro vytápění a ventilaci, nejrůznější elektrické komponenty, prvky související s osvětlením a také většina spotřebičů.

Foto: Jeremy Bittermann

Chodba i zeď okračují i v horním patře.

Architekti nechali vypracovat speciální systém pro zachycování dešťové vody po celé ploše pozemku a pro její využívání. (Jedinou neporézní částí pozemku je proto betonová plocha před garáží.)

Na parcele je i zhruba 27,5 m dlouhá bio čistička vod zakončená retenční nádrží. Veškerá odpadní voda se samozřejmě na parcele využije, nic nepřichází nazmar.

Foto: Nathan Good Architects

Uspořádání přízemí

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám