Hlavní obsah

Chytré alarmy a detektory ochrání byt či dům před zloději, požárem i potopou

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Profesionální zabezpečení domu či bytu je dnes rozhodně dobrou investicí. Přesto se někteří podvědomě alarmům brání. Bojí se, že je nebudou umět ovládat a často ani nevědí, co všechno umí.

Článek

Alarmy namontované v domě či bytě nás hned informují, že do prostoru vstoupila nežádoucí osoba. Jsou vybaveny čidly, které reagují na otevření oken, dveří, rozbití okenního skla a poznají i pohyb uvnitř.

Po narušení prostoru začne houkat siréna, která ale bohužel okolí nechává chladné. Proto je důležité zajistit předání informace o poplachu majiteli (formou SMS). Vyplatí se rovněž napojit na bezpečnostní agenturu, která zajistí rychlý zásah přímo na místě a ohlídá dům či byt až do příjezdu majitele.

Co stojí zabezpečení
Střežení objektu je finančně dostupné a jednoznačně se vyplatí. Kvalitní zabezpečovací systém pořídíme od 25 000 Kč včetně instalace. Cena za hlídání domu bezpečnostní agenturou (pultem centralizované ochrany - PCO) se pohybuje podle typu služby od 400 Kč měsíčně).

Alarm = chytrá investice

Nemusíme mít obavy, že zloděj zničí ústřednu ještě dříve, než ohlásí poplach. Odborníci instalují alarm na skryté místo, navíc všechny prvky zabezpečovacího systému jsou konstruovány tak, aby mj. rozpoznaly pokus o demontáž, rušení nebo pokusy o prolomení přístupového kódu.

Dům lze elektronicky zabezpečit i v případě, že doma přes den bude pobíhat pes. Detektor pohybu může mít v sobě zabudovanou alternativní čočku, která se nedívá 40 cm nad zem a ignoruje cokoli, co se tam pohybuje. Když máme doma kočku, která vyskočí i na opěrku sedačky, volíme raději tzv. dvouzónový detektor, který má dvojí snímací optiku a díky tomu ho pohyb domácích zvířat nesplete.

K vyhlášení poplachu dojde jen tehdy, když nastane současné narušení obou hlídaných zón. Možností je i rovnou pořídit speciální detektor pohybu, který je odolný vůči pohybu domácích zvířat (spolehlivě odliší zvíře od člověka).

Detektory kouře, vody i plynu

Chránit se můžeme nejen před zloději, ale i před požárem, vyteklou vodou nebo plynem, který uniká. Škody na majetku, které tyto katastrofy napáchají, jsou mnohdy vyšší než samotné vykradení domu. Proto je moudré na běžné elektronické zabezpečovací systémy (EZS) připojit řadu dalších detektorů, které nás včas informují (nejlépe sirénou či SMS zprávou). Elektrický zabezpečovací systém může pak sám při narušení čidla zavřít přívod vody, uzavřít přívod plynu či vypnout elektrický proud.

  • Zainvestovat se vyplatí především do požárního detektoru. Mnohdy jsou již součástí nově instalovaných EZS. V nových bytech musí být podle platné vyhlášky alespoň v samostatném bateriovém provedení. Nejčastěji se používá detektor kouřový, který reaguje na kouř ve vzduchu. Jiné zase umí rychle poznat překročení dané teploty v místnosti, dokonce vyhodnocují i rychlost, s jakou došlo k jejímu zvýšení.
  • Hodně škody v domě či bytě umí napáchat i voda. Vyteklá pračka, prasklá vodovodní trubka nebo přetečená vana způsobí i statisícové škody. Předejít tomu lze tzv. záplavovými detektory. Ty v případě havárie pošlou informační SMS k nám na mobil, některé umí elektroventilem automaticky uzavřít přívod vody.
  • Praktické jsou i detektory (snímače) úniku plynu, zejména hořlavých plynů, jako je zemní plyn, propan, svítiplyn. Umisťují se v plynových kotelnách a v kuchyních vybavených plynovým vařičem. Při rozhodování, kam konkrétně detektor umístit, je třeba vědět, jaký plyn budeme používat (zemní plyn je lehký a stoupá vzhůru, zatímco propan-butan je těžký a drží se u země). Jestliže je v domě plynový kotel, karma, krb či krbová kamna, je určitě vhodný detektor úniku oxidu uhelnatého.

Do systému EZS lze připojit i další čidla - třeba tlakové čidlo v otopné soustavě nebo hladinové spínače v různých jímkách.

Údržba a ovládání alarmu
Použít lze dálkové ovladače nebo bezdotykové karty a ovládat alarm stiskem tlačítka nebo přiložením karty (zvládnou bez problému i děti). Uživatel alarm ve vlastním zájmu sám kontroluje. Jednou za rok má být provedena zkouška zabezpečení přímo montážní firmou. Na potřebu servisní prohlídky umí systém sám upozornit.

 Připraveno ve spolupráci s firmami Jablotron, Next

Tři praktické rady

1. Na trhu lze pořídit patentovaný bezdrátový detektor se zabudovanou malou kamerkou. Nejenže ohlásí vniknutí pachatele do domu, ale dokonce ho vyfotí a portrét odešle bezpečnostní centrále. Detektor pořídíme zhruba za 2500 Kč.

2. Nemusíme se bát falešných poplachů. Kvalitní výrobce a proškolená montážní firma plané poplachy díky profesionální instalaci vylučuje. Pustíme-li se ale do instalace svépomocí, jsou problémy s falešnými poplachy možné.

3. Poměrně často dochází k vloupání i v době, kdy jsou majitelé doma. Doporučujeme mít např. během dne zajištěnou garáž a na noc pak celé spodní patro.

Reklama

Výběr článků

Načítám