Hlavní obsah

Chata ukrytá pod kapucí

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnebím zkoušený vrchol norské hory Imingfjell byl místem, na kterém měly architektky ze studia Arkitektværelset navrhnout chatu pro své klienty. Aby to opravdu nebylo jednoduché, musely ve svém projektu navíc dodržet přísná stavební omezení. Výsledkem jejich práce je až nečekaně hravě vyhlížející chata, která vypadá, jako by měla kapuci.

Foto: Marte Garmannová

Stavba působí dojmem, jako by byla chráněna kapucí.

Článek

Pozemek, kde chata stojí, je už sám o sobě pro mnohé snem – na úbočí hory, ve výšce 1125 metrů, okolo jen hory, lesknoucí se hladina jezera a pár roztroušených chaloupek.

Člověk si zde proto užije nejenom klidu, ale především nádherných výhledů. Druhou stranou mince, kterou musely architektky vyřešit, je drsné podnebí, a především vysoká větrnost prostředí.

Foto: Marte Garmannová

Chata stojí na úbočí hory Imingfjell.

Foto: Marte Garmannová

Kapuce a terasa jsou z tvrzeného borovicového dřeva.

K tomu se přidala i přísná pravidla pro výstavbu chat, jimž musel návrh vyhovět. Chaty zde musí mít dělená okna, vertikálně orientované dřevěné obklady, sedlovou střechu se sklonem 22–27 stupňů a trojité lemování štítu.

„Limity jsou matkou veškeré hravé kreativity, a proto se stalo naším cílem pohybovat se při tvorbě v rámci stanovených hranic,“ říká smířeně architektka Grethe Lølandová.

Foto: Marte Garmannová

Architektky se musely přizpůsobit mnoha přísným požadavkům na vzhled chat budovaných v daném místě.

Pozemek se navíc nachází na území s rizikem výskytu lavin, i když, jak pozdější podrobné analýzy ukázaly, bezprostřední nebezpečí právě na tomto místě naštěstí nehrozí.

Architektky si ale udržely původní nápad „ochranné kápě“ z prvotních skic. Střecha z tvrzeného borového dřeva chrání „oči“ chaty z přední strany a zároveň kryje vstup do chaty před deštěm na zadní straně, v místě jejího „krku“.

Foto: Marte Garmannová

Hlavní společenská místnost je orientovaná směrem k jezeru, na který nabízí nádherný výhled.

Foto: Marte Garmannová

Interiér je obložen dubovým dřevem, ze stejného materiálu jsou také podlahy.

Kromě praktických výhod takového řešení architektky motiv kapuce využily i esteticky. Světlejší střecha z borového dřeva kladeného v mírně šikmém směru halí tělo chaty obložené černě natřenými svisle orientovanými prkny.

Celek má silně geometrický vzhled, přitom původní motiv kapuce zůstává stále jasně patrný.

Foto: Marte Garmannová

Z výhledu do okolní krajiny se může těšit člověk i při vaření.

Foto: Marte Garmannová

Z obývacího pokoje se po schodišti vystupuje na půdu, kde je místo pro osm nocležníků.

Tým architektek si dobře sedl s klienty, kteří si přáli robustní, energeticky úspornou chatku orientovanou směrem k jezeru. Výhled na jezero v téměř panoramatickém stylu tak majitelům zprostředkovávají nejenom prosklené posuvné dveře, ale navíc i dvě rohová okna, jež jsou ovšem, přesně dle požadavků, dělená.

Foto: Marte Garmannová

V hlavní ložnici je překvapivé množství úložných prostor.

Dispozice chaty

Interiér chaty zabírající na pozemku 73 m² je rozdělen do dvou částí. Vstupuje se ze zadní strany, kde je předsíň a také koupelna se samostatnou toaletou, hlavní ložnice i pokoj pro hosty, který lze v případě potřeby rozšířit otevřením dveří do sousední sauny. (Ta má vlastní dveře vedoucí na terasu před domem.)

Přední, společenská denní část je tvořena obývacím pokojem, kde je kuchyňský kout orientován tak, aby se kuchař ve volných chvílích při práci mohl dívat na jezero.

Foto: Arkitektværelset

Půdorys přízemí: 1 obývací pokoj s jídelnou a kuchyní, 2 hlavní ložnice, 3 koupelna, 4 toaleta, 5 předsíň, 6 pokoj pro hosty, 7 sauna, 8 úložné prostory a technické zázemí.

Z obývacího pokoje se po schodech vystupuje na půdu, kde je prostor pro spaní, pro dalších až osm lidí.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Dům ukrytý za střechou

Dům za střechou, přesně tak se jmenuje, ale i vypadá rodinný dům, který pro své klienty z polského Krakova navrhl polský architekt Bartłomiej Drabik z ateliéru...

Výběr článků

Načítám