Hlavní obsah

Chaloupku jako z pohádky obklopuje malá zahrada plná květin

Novinky, nes

Poloroubenou chaloupku nedaleko Českých Budějovic vlastní rodina naší čtenářky Lídy. Stavení dříve sloužilo jako vejminek, od té doby však prošlo rekonstrukcí. Největší radost ovšem Lídě dělá malá zahrádka kolem stavení. A právě její fotografie nám zaslala jako připomínku právě odešlého léta.

Foto: Archiv čtenářky (9x)

V záhonech majitelka kombinuje různé druhy květin a také jejich různobarevné varianty.

Článek

Rodina čtenářky využívá chalupu jako rekreační zhruba tři desítky let. Za tu dobu ji zvládli postupně celou zrekonstruovat. „Její původní ráz jsme ovšem v interiéru i exteriéru zachovali,“ podotýká Lída.

Foto: Archiv čtenářky

Poloroubená chalupa sloužila původně jako vejminek.

Vlastní zahrada je nevelká, prakticky jen pár metrů kolem stavení. Rodina se proto rozhodla ji vést především jako okrasnou. Na záhonek se zeleninou a s bylinkami ovšem trochu místa přece jenom zbylo, a tak se rodina může každý rok těšit z úrody.

Foto: Archiv čtenářky

Chloubou zahrádky je pestrobarevná skalka založená u paty chalupy.

Velkou péči věnuje naše čtenářka okrasným květinám. Jimi se snažila vyzdobit každé volné místo. Tam, kde je ho nedostatek, použila nějaký závěsný prvek.

Foto: Archiv čtenářky

Společně s majiteli obývá chalupu pes a třínohá kočka, které se letos narodila dvě koťátka.

Foto: Archiv čtenářky

Vstup pod pergolu zdobí zavěšené petúnie.

Stíněná část zahrady, která navazuje bezprostředně na pergolu, pak slouží k relaxaci rodiny. Nechybí zde posezení a houpačka.

Foto: Archiv čtenářky

V jezírku vytvořeném ze staré vany plavou v teplých měsících zlaté závojnatky. Přezimují pak u svých majitelů doma, v akváriu.

Hezkým detailem zahrady je malé jezírko vytvořené ze staré pozinkované vany. „Jsou v ní zlaté závojnatky, které na zimu stěhujeme do bytu, do akvária,“ vysvětluje v závěru svého dopisu Lída.

Foto: Archiv čtenářky
Foto: Archiv čtenářky
Foto: Archiv čtenářky

Pestrá paleta barev rozličných květin je tím, nač se majitelka zaměřila při budování své zahrady především.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám