Hlavní obsah

Českou architekturu bude letos hodnotit nizozemská odbornice Marianne Loofová

Novinky, tnk

Předsedkyní mezinárodní poroty soutěže Česká cena za architekturu 2017 byla zvolena nizozemská architektka Marianne Loofová. Bude tak hodnotit stavby dokončené na území České republiky v letech 2012 až 2016, hlavní vítěz bude znám v listopadu. Pomůže tak vybrat architekturu, která by měla být příkladem do budoucna. Seznamte se blíže s její prací i s díly dalších porotců.

Foto: Archiv České komory architektů

Stavba De Zilverling a její autorka a předsedkyně letošní poroty České ceny za architekturu Marianne Loofová.

Článek

V mezinárodní porotě spolu s architektkou Marianne Loofovou za Nizozemsko zasednou i Matija Bevk za Slovinsko, Eelco Hooftman zastupující Nizozemsko a Skotsko, Jiří Oplatek s pohledem za Českou republiku a Švýcarsko, Jakub Szczęsny, který působí v Polsku, Doris Wälchliová za Švýcarsko nebo Ľubomír Závodný ze sousedního Slovenska.

Marianne Loofová po studiích spoluzaložila v Amsterdamu architektonické studio Loof & van Stigt Architecten, od roku 2005 je partnerem společnosti LEVS architecten. Jejím cílem je podle České komory architektů (organizace, která nese odpovědnost za výkon profese architektů v ČR) vytvářet dobře fungující budovy, které jsou krásné, neškodí životnímu prostředí a slouží svému účelu po mnoho let.

Foto: Archiv České komory architektů

Prostor v Amsterdamu od Marianne Loofové

Loofová realizovala projekty nejrůznějšího zaměření. Jde například o nedávno dokončené apartmánové bydlení Square v centru Amsterdamu nebo koncept zástavby pro 17 tisíc lidí u ruského města Kazaň, až po školy nebo stavby z nepálených cihel pro kmen Dogonů v Mali.

S českým prostředím má architektka také zkušenosti. Před lety byla hostující lektorkou na Fakultě architektury ČVUT v Praze.

„V ateliéru LEVS máme vysoké procento studentů a zaměstnanců z Evropy, a to i z českých univerzit a ze Slovenska. Celkově oceňujeme vysokou úroveň dovedností, jako je kreslení a práce s počítačem. Také úroveň vzdělání je vysoká,” uvedla pro Českou komoru architektů.

Foto: Archiv České komory architektů

Pastorační centrum Teplická je dílem Ľubomíra Závodného.

Podle architektky se ale čeští tvůrci drží zpátky v oblasti sociální a architektonické diskuse. Architekti v České republice jsou podle ní také víc orientovaní na soukromé zakázky. To je podle ní velký rozdíl oproti Nizozemsku.

Foto: Archiv České komory architektů

Centrum pod dálničním mostem od Jiřího Oplatky.

„U nás vedeme studenty k tomu, aby byli analytičtí, měli svůj jasný názor a neviděli architekturu a design jen jako umění, ale jako společenskou sílu,“ uvedla.

Foto: Archiv České komory architektů

Islámské centrum navrhl Matija Bevk.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám