Hlavní obsah

Češi kupují úsporné světelné zdroje, zapomínají ovšem zhasínat

Novinky, nes

Téměř tři čtvrtiny českých domácností používají jako světelné zdroje ve svítidlech tzv. úsporné žárovky. Dalo by se tedy říci, že si Češi hledí toho, aby za svícení pokud možno ušetřili. Více než třetina lidí ovšem plýtvá energií při svícení a nezhasíná při každém odchodu z místnosti. Naopak pouze čtvrtina Čechů nezapomene zhasnout nikdy.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jaké typy světelných zdrojů Češi používají?

Článek

Návykům Čechů v souvislosti se svícením se věnoval průzkum, který na žádost společnosti Halla provedla společnost Stem/Mark.

„Jako českého výrobce svítidel nás zajímalo, podle jakých kritérií si lidé vybírají osvětlení do domácností. Zda je pro ně prvořadá cena a vzhled svítidel, či zda řeší i kvalitu osvětlení a s tím související kvalitu svítidel a světelných zdrojů. Ptali jsme se také, jak jsou v českých domácnostech využívány možnosti práce se světlem pomocí stmívání či dálkového ovládání. A celkově, jak lidé s osvětlením zacházejí a jaké světlo je jim doma příjemné,“ říká k výzkumu Daniel Černý, předseda představenstva společnosti Halla.

Podle průzkumu si 85 procent Čechů nekoupilo svítidlo dražší než 5000 korun. Hlavním rozhodujícím faktorem při jeho výběru je funkčnost, cena a vzhled jsou až doplňujícími aspekty volby.

V českých domácnostech lze, jak vyplývá z výsledků průzkumu, najít prakticky všechny nejběžnější druhy světelných zdrojů. Nejpočetněji jsou zastoupeny tzv. úsporné zářivky, které mají v 74 % domovů.

Polovina domácností má ještě stále někde osazené standardní žárovky a podobné množství rodin (46 procent) svítí pomocí LED zdrojů. Svítidla s halogenovými zdroji používají ve 21 procentech českých domovů.

Světelný zdrojPříkonŽivotnost (hod.)Pořizovací cenaÚspora energie (%)
Standardní žárovka60 W100010 Kč0
Halogenová žárovka46 W200060 Kč30
Úsporná zářivka9–11 W6000–10 000100–120 Kč80
LED zdroje10 W25 000250–350 Kčaž 85
Zdroj: Osram

V oblasti úspor energie prostřednictvím důsledného zhasínání mají Češi ještě jisté rezervy. Z průzkumu vyplynulo, že tři čtvrtiny lidí zapomínají zhasínat, a to převážně večer (ve 40 % případů).

Výše zmiňovaných 35 % lidí nezhasíná při každém odchodu a jen čtvrtině dotázaných se nestává, že by zapomínali zhasínat. Místnostmi, kde se nedopatřením svítí zbytečně nejčastěji, jsou koupelny, toalety a kuchyně. Bez zajímavosti možná není fakt, že právě zbytečné svícení bývá pravidelným předmětem hádek ve čtvrtině rodin.

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že 60 % spotřebitelů preferuje žlutý, tedy teplý zdroj světla, což je jeden z důvodů, proč si stále poměrně často svítíme klasickými žárovkami. Postupně je však začínají nahrazovat LED technologie, které kromě pestrého světelného spektra mají navíc vysokou životnost. Čím dál větší oblibě se těší svítidla s postupnou regulací stmívání. Vlastní je 25 % českých domácností. V příjmové kategorii nad 30 000 Kč je to dokonce 43 procent.

„Obecně se dá říci, že domácnosti volí raději teplou bílou barvu světla pro obývací pokoje. Do pracoven a pro osvětlení nad pracovními stoly v dětských pokojích jsou pro zvýšení aktivity vhodnější světelné zdroje spíše se studenější barvou světla. V ložnici a na místech pro relaxaci najdou uplatnění zdroje světla pro náladové osvětlení – třeba i barevné LED pásky nebo speciální zdroje s možností volby barvy světla z kombinací červené, zelené a modré barvy,“ doplil k tomu na dotaz Novinek Martin Kocourek, marketingový manažer společnosti Osram.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám