Hlavní obsah

Centrální vysavač je ideálním doplňkem domácnosti s alergiky

Novinky, nes

S rostoucím počtem alergiků vzrůstá i potřeba větší čistoty v domácnostech. Jedním z účinných řešení je instalace centrálního vysavače. Ten odvádí veškeré nasáté nečistoty mimo obytné prostory a navíc při práci nevíří v místnostech prach.

Foto: Husky (2x)

Několik metrů dlouhá hadice se připojí do zásuvky ve stěně. Na každém podlaží bývá obvykle jedna.

Článek

Ideálním časem, kdy si naplánovat centrální vysavač, je už v době projektu domu. V době, kdy stojí hrubá stavba a rozvádí se elektřina a voda, je čas rozvést i potrubí pro centrální vysavač. V době, kdy se instalují elektrické zásuvky apod., upevňují se také stejně vyhlížející zásuvky pro centrální vysávání a vlastní agregát.

Nákup a zprovoznění centrálního vysavače je možné také naplánovat jako součást rekonstrukce v domě. Pro vedení trubek se v takovém případě velmi často používá nepotřebný komín centrálního vytápění. Od něj se pak v každém podlaží vyvede jedna zásuvka, veškeré rozvody jsou ovšem ukryty v komíně.

Foto: Zelmer

Centrální vysavač je značně robustnější než klasický podlahový. Má i větší kapacitu nádoby na nečistoty, které je tak potřeba vynášet v mnohem delších časových intervalech.

Specifickou situací je instalace centrálního vysavače v bytě, například v paneláku. „Ne, že by to nebylo možné, ale v panelákových bytech obvykle nebývá dostatek prostoru, kam umístit agregát,“ poznamenává Jiří Najman, ředitel společnosti Husky.

Kdo ovšem v bytě nedostatek místa neřeší, může mít centrální vysavač za určitých podmínek i tam. Podrobnosti je vždy potřeba podrobně probrat s prodejcem, který vysavač obvykle také instaluje.

Foto: Allegro

Rozvody pro centrální vysavač se instalují ve stejnou dobu jako rozvody pro elektřinu, vodu a plyn.

Jak funguje

Centrální vysavač funguje na stejném principu jako podlahový. Má pouze robustnější tělo, je zavěšen napevno na zdi v technické místnosti domu, nebo třeba v garáži. V domě je pak na každém podlaží obvykle jedna zásuvka, do níž se zapojí několik metrů (cca 9 až 15 m) dlouhá hadice doplněná různými druhy hubic.

Tím, že se při vysávání odvedou veškeré nečistoty a především prach, zvířecí chlupy atd. mimo obytné místnosti, je celý úklid mnohem pohodlnější a domácnost pak i čistší.

Vzduch, který podlahové i robotické vysavače vyfukují zpět do místnosti, vyfukuje centrální vysavač zcela mimo obytné prostory. Zároveň tím, že nasátý vzduch putuje do jiné části domu, nevzniká ve vysávané místnosti žádný proud vzduchu, který by ještě nevysátý prach vířil.

Přednosti a variabilita

Předností centrálního vysavače je rovněž fakt, že u něj není třeba tak často likvidovat nasáté nečistoty. Zásobník na prach je v porovnání s podlahovým vysavačem mnohem větší.

Podobně jako k podlahovým vysavačům se i k centrálním prodává spousta doplňků usnadňujících práci s nimi. Jsou to nejen různé druhy hubic, kartáčů a filtrů, ale i systémové doplňky.

Foto: Beam

Jedním z praktických doplňků je doplňková zásuvka s krátkou hadicí na zeď WallyFlex.

Oblíbená je například štěrbinová zásuvka určená do kuchyně, která je umístěna při zemi pod linkou. Při úklidu v kuchyni stačí pak nečistoty k ní jen namést.

Podobně si lze nechat instalovat speciální prkénko pod pracovní deskou v kuchyni, na něž se smetou veškeré drobečky a prkénko je odsaje. Centrální vysavače je možné rovněž používat i k vysávání vlhkých nečistot, na tuto vlastnost je ovšem dobré myslet již při výběru.

Foto: Husky

Velice praktická, a tudíž i žádaná, je štěrbinová zásuvka v kuchyni pod linkou. Veškeré drobečky stačí k ní namést a rázem jsou pryč.

Kolik stojí

Ceny centrálních vysavačů se liší nejen podle výrobce, ale jistou roli může hrát i náročnost jejich instalace. Obecně lze říci, že vlastní agregát stojí zhruba dvě třetiny všech nákladů.

„U nás je kompletní dodávka s vysavačem a s unikátní zárukou 25 let, včetně instalačního materiálu a práce, cca za 40 tisíc korun,“ říká Josef Doležal ze společnosti Newag.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám