Hlavní obsah

Cena Petra Parléře letos řešila podobu prostranství v Sokolově a Polici nad Metují

Novinky, tnk

Jedenáctý ročník soutěže Cena Petra Parléře má své vítěze. Ze tří kategorií ale byly letos uděleny jen dvě ocenění. Předmětem soutěže letos bylo řešení veřejných prostranství měst Sokolov a Police nad Metují.

Foto: Cena Petra Parléře

Veřejné prostory na náměstí Budovatelů a v ulici 5. května v Sokolově by měly nabídnout víc prostoru k odpočinku.

Článek

Ideová veřejná urbanisticko-architektonická soutěž se letos konala už po jedenácté. Vyhlašovatelem je Společnost Petra Parléře. Jméno slavného česko-německého architekta a stavitele, které cena nese, prozrazuje, že oceněny jsou hlavně architektonicky zdařilá řešení veřejných prostranství měst.

Porota ocenila jednoduchost a čistotu řešení

Hodnotitelská rada složená z odborníků na architekturu a urbanismus udělila první cenu projektu Revitalizace náměstí Budovatelů a ulice 5. května v Sokolově od architektů Martina Rosy a Kamila Mrvy. Podle rady návrh úpravy náměstí Budovatelů v Sokolově vyznívá na první pohled čistě a jednoduše.

Foto: Cena Petra Parléře

Architekti vsadili na otevřený veřejný prostor.

Uvažovaná proměna vychází z původního čtvercového rastru dlažby. Z ní vychází další geometrie řešení prostoru. Návrh tak působí uspořádaným a jednotným dojmem.

Odstranění parkování a průjezdu před Hornickým domem v čele náměstí a rozšíření vstupního schodiště navrhované v projektu pomáhá zdůraznit pozici dominantní stavby z 20. let a zároveň přirozeně vytváří stupňovité hlediště i scénu pro slavnostní i všední chvíle.

Foto: Cena Petra Parléře

Původní stav náměstí, které by mohlo být revitalizováno.

Rozšířením chodníků a úpravou komunikací a potřebných parkovacích míst podle poroty získávají chodci na náměstí lepší podmínky pro každodenní užívání prostoru.

Foto: Cena Petra Parléře

Porota ocenila i minimalisticky řešené veřejné osvětlení.

Úspěch realizace bude podle poroty ale záležet na precizním provedení všech detailů, které mohou místu dodat osobitost a modernost.

Foto: Cena Petra Parléře

Ve veřejném prostoru by nechyběl ani vodní prvek.

Cena za první místo je spojena s finanční odměnou 110 000 Kč. Odměnu by získal i vítěz druhého místa. Ten ale nebyl vyhlášen.

Uděleno bylo až třetí místo

Třetí místo je spojeno zhruba s poloviční finanční odměnou. Tu získal architekt Alexandr Skalický za řešení Masarykova náměstí, včetně ulice Kostelní a Komenského náměstí v Polici nad Metují.

Foto: Cena Petra Parléře

Architekti navrhli moderní a prostorné řešení veřejného prostoru.

Navržené řešení považuje rada za přiměřené a správné. Nové dopravní uspořádání je podle ní logické a městu prospěšné. Čtverec jednosměrné komunikace s parkováním, trojúhelník stromů, otevření pohledu na východní stranu náměstí, rozšířený vyvýšený chodník před hotelem a cukrárnou, je podle ní dobrým řešením konkrétních potřeb místa.

Foto: Cena Petra Parléře

Police nad Metují by mohla mít novou promenádu.

Stromy by možná měly být podle poroty ale vyšší a řidší tak, aby nebylo deformováno vnímání prostorového ukončení této části náměstí. Výhrady měla porota i k umístění parkovacích stání do centrálního prostoru Komenského náměstí. I tento návrh však po úpravě drobných nedostatků rada doporučila k realizaci.

Obyvatelé těchto měst by se tak mohli dočkat proměny jejich veřejných prostranství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám