Hlavní obsah

Bytu nadšeného cestovatele vévodí petrolejová modrá a motiv tříštící se vlny

Novinky, Jana Nesvadbová

Majitel bytu v rezidenci Sky Barrandov v Praze 5 se obrátil na architektku Barboru Paździorovou s prosbou, zda by mu pomohla jej zařídit. Dal jí plnou důvěru a nechal ji, aby vše zařídila podle svého přesvědčení. Výsledkem je domov pro samostatně žijícího mladého muže, jemuž vévodí petrolejově modrá barva a motiv tříštící se vlny na moři.

Foto: Ota Titěra

Architektka navrhla interiér tak, aby odpovídal potřebám mladého nadšeného cestovatele a surfaře.

Článek

Majitel bytu je vášnivý cestovatel a zejména surfař a v současné době bydlí v bytě o velikosti 2+kk sám. Dále také rád vaří a často pracuje z domova. Cílem bylo vytvořit útulný, avšak jednoduchý interiér s odkazy na životní styl klienta.

„Majitel si byt koupil na přelomu minulého roku a vzápětí mě oslovil s prosbou, zda bych mu nemohla pomoci s celkovým návrhem a realizací tohoto bytu. Majitel si ale byt kupoval s finálními povrchy a sanitou, byla jsem tedy limitována tím, že se bude muset zbylý interiér přizpůsobit podlahám a koupelna s WC bude pouze dovybavena,” vysvětluje architektka, jež pro drtivou většinu bytu volila nábytek vyrobený přímo na míru.

Foto: Ota Titěra

Hexagonové obklady evokují pěnu tříštící se mořské vlny proti temně modrému nebi.

Kuchyň přišla na řadu jako první

Prvním krokem při zařizování bytu byla instalace kuchyňské linky a nábytku do ložnice, aby se majitel mohl co nejdříve nastěhovat.

Zbylý nábytek přibýval postupně. Jeho realizace se ujala architektonická kancelář Blackback.

Foto: Ota Titěra

Jídelní stůl má desku z masivního dřevě, usazenou na kovové podnoži, jež je povrchově ošetřil do barvy rámů oken.

Foto: Ota Titěra

V obývacím pokoji doplnila architektka sedačku v petrolejové barvě konferenčním stolkem v dekoru zalakovaného surového kovu. Ten postavila na pravou kravskou kůži.

Kuchyňská linka je vyrobena z lamina s povrchovou úpravou ve vysokém bílém lesku, pracovní deska je z masivního dřeva.

Zajímavostí je nejenom praktické umístění spížní skříně hned vedle lednice, ale i zakomponování výustku z klimatizace do horních skříněk linky. Celá linka se ovládá systémem „click”.

V pultu je „neviditelná” skříňka přístupná z jídelní strany. Zde je jídelní stůl, vyrobený rovněž z masivního dřeva.

„Jídelní stůl byl pro truhláře asi největší oříšek, jelikož jsem si vymyslela specifickou konstrukci podnože z oceli v konkrétním tvaru a bylo nutné tedy spolupracovat také se zámečníkem, který nám tuto podnož vyrobil a povrchově ošetřil do barvy rámů oken. Nakonec se to povedlo přesně tak, jak jsem si představovala, a stůl je opravdu poctivá ruční práce,” pochvaluje si architektka.

Nad jídelním stolem jsou zavěšené obrazy vytvářené technikou zvanou frotáž, jejich autorkou je grafička Kristýna Kopřivová. Evokují motivy hor, moře a přírody.

Obývacímu pokoji vládne petrolejově modrá

Z kuchyně přes jídelní zónu vstupují do obývacího pokoje dva elementy. Je jím petrolejově modrá výmalba na zdi a obklady v šestiúhelníkovém tvaru v bílé barvě, seskládané tak, že připomínají pěnu tříštící se mořské vlny.

Foto: Ota Titěra

Rohový policový systém ponechává po svém boku dostatek místa na pozdější umístění televize do obývacího pokoje, kde ji majitel zatím nechce.

Také sedací souprava v obývacím pokoji je v barvě petroleje, zajímavým požadavkem majitele bylo vynechání televize, o niž v místě s posezením nestál.

Architektka na zeď proto zvolila atypickou rohovou policovou stěnu s volným prostorem, do nějž by v budoucnu bylo možné televizi eventuálně ještě vsadit, aniž by zkazila celkový dojem. Stěna, vyrobená na míru, vizuálně propojuje obývací pokoj s kuchyní.

Ložnice jako jeden velký truhlářský produkt

Ložnice je kompletně navržena na míru. Postel má z důvodu omezeného prostoru vysouvací úložný prostor pouze z jedné strany. Její součástí je i vestavěná skříň se zrcadlovými posuvnými dveřmi, nad postelí jsou další úložné skřínky, s LED pásky vsazenými do spodní strany.

Prvkem, jenž určuje atmosféru místnosti, je stěrka na zdi za hlavou postele.

Zaujalo nás!
Naproti skříni se nachází stůl s úložnou vysokou vestavěnou skříňkou. Přístup do ní a volný prostor na kancelářské pomůcky není klasicky z čelní strany (kde je pouze krycí deska), ale ze strany stolu. Díky tomu je případný nepořádek na první pohled při vstupu do místnosti rafinovaně schovaný.
Foto: Ota Titěra

Majitel rád pracuje z domova, proto má v ložnici vytvořený malý pracovní kout.

Foto: Ota Titěra

Koupelna byla místem, kde se architektka už neměla možnost příliš projevit, dovybavila ji tedy alespoň nábytkem.

V ložnici jsou stejně jako v obývacím pokoji použity zatemňovací závěsy.

Hlavním zařizovacím prvkem předsíně je vestavěná skříň se zakomponovaným zrcadlem a botníkem. Interiér architektka doplnila jednoduchými přisazenými a zavěšenými stropními svítidly, čímž nejenom nasvítí celou domácnost, ale v případě potřeby v ní i jasně vyznačí jednotlivé funkční zóny.

„Měla jsem obrovskou výhodu v tom, že mi klient nechal zcela volnou ruku - od počátečního návrhu, až po zařízení interiéru doplňky. Díky tomu jsem mohla pracovat koncepčně již od začátku se svými nápady a myšlenkami a dotáhnout projekt do zdárného konce a ke spokojenosti obou stran,” uzavírá architektka.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Máte doma také nějaký prvek v petrolejové modré barvě?
Ano, to je naše oblíbená barva
75 %
Ne, ale uvažujeme o tom
0 %
Ne, dosud jsem ani neměl/a tušení, že takový odstín existuje
0 %
Ne a neplánujeme to
25 %
Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Studentský byt v podkroví sálá energií

V sedmém podlaží rezidence stojící ve východní části tureckého Istanbulu si nechal zařídit student místní univerzity podkrovní byt. Architekti ze studia Elips...

Byt jako ráj pro minimalisty

Majitelé bytu v pražských Holešovicích jsou fanoušky minimalistického stylu. Proto když se obrátili na architektky z ateliéru Schwestern, bylo jasné, že svůj...

Výběr článků

Načítám