Hlavní obsah

Bytové jádro trochu jinak

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho mladých lidí ve svém prvním, většinou malém bytě často řeší potíže s nedostatkem úložných prostorů. Americký designér Till Könneker vymyslel cosi, co na první pohled trochu připomíná proslulá bytová jádra z paneláku. Jde o kus nábytku, který je ale ve skutečnosti elegantně pojatým, víceúčelovým úložným prostorem, který lze umístit prakticky kamkoli v bytě.

Foto: Rob Lewis

Nadčasový design a variabilita využití, to jsou hlavní vlastnosti neotřelého kusu nábytku.

Článek

Nezvyklý nábytek, stejně jako společnost, která jej vyrábí, se jmenuje Living Cube, což lze velice volně překládat jako "Obýváková kostka". Má tvar velkého kvádru, který je ze všech stran využit. S lehkou nadsázkou řečeno, jeho čelní fasádu tvoří televizní stěna s velkým množstvím poliček na uložení gramofonových desek nebo knih, hned vedle je věšák na kabáty a pod ním botník.

Foto: Rob Lewis

Interiér objektu může být vyplněn poličkami anebo poslouží jako komora, případně - ve chvílích krize - i jako trucovna.

Vnitřní prostor je rozčleněn na další úložná místa anebo jej lze využít prostě jako komoru. Designér myslel i na návštěvy, jejichž uložení bývá v malých bytech někdy trochu krkolomné. V tomto případě se návštěva vyhoupne po žebříku na "střechu" kostky a má k dispozici pohodlné široké lože.

Foto: Rob Lewis

Interiér kostky je možné zařídit po libosti, jako klasickou komoru, šatnu, nebo třeba jen kumbál na všechno, co se nikam nehodí.

„Snažil jsem se zaměřit na praktičnost a funkčnost, s vynecháním všeho, co je zbytečné. Cílem bylo vytvořit nadčasový design, který by zapadl do jakéhokoli prostoru a podmínek," říká návrhář Till Könneker. "Hotový dům už příliš nezměníte, ale nábytek v něm měnit můžete. A já věřím, že užitečný nábytek je takový, který se dokáže přizpůsobit potřebám majitele," dodává.

Foto: Rob Lewis

Na vršek nábytku se vešlo pohodlné dvojlůžko.

Tento neobvyklý designový kus nábytku vyrobený ze dřeva se prodává za 2500 až 10 000 dolarů, což je zhruba 81 500 až 326 000 korun, v závislosti na velikosti a množství specifických doplňků a vlastností.

Foto: Rob Lewis

Obýváková stěna, šatní skříň, komor a aloůžko v jednom. Co víc si ve skromných podmínkách přát?

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám