Hlavní obsah

Byt zařízený podle feng-šuej vytvoří harmonické prostředí

Tradiční čínské vědění feng-šuej se věnuje možnostem, jak žít v harmonii s okolím. Podle tohoto vědění rozmístění nábytku v interiéru zásadně ovlivňuje naše zdraví, to, jak se nám daří v práci i naše vztahy. Vyzkoušejte několik praktických tipů na to, jak si s feng-šuej zařídit byt tak, aby nám to bylo příjemné a abychom se v interiéru cítili příjemně a v bezpečí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Dostatek prostoru i světla - typické pro kuchyň ve stylu feng-šuej.

Článek

Tradiční feng-šuej, které se vyvíjelo po tísiletí, rozvrhuje prostory v obydlí individuálně pro každého člověka zvlášť, přičemž podstatný je i čas, kdy je interiér utvářen.

Moderní feng-šuej ale udává principy, které platí pro všechny obecně. Jde vlastně o praktické tipy na to, jak zařídit, aby se člověku v interiéru dobře pohybovalo a aby mu rozmístění nábytku bylo příjemné.

V kuchyni je dostatek prostoru

Kuchyně by měla být dostatečně chráněna od vstupních dveří. Je pravdou, že stolování je soukromou záležitostí a málokomu je příjemná možnost, že host, který právě přišel mu vidí rovnou do talíře. Tvar kuchyně je vhodné volit pravidelný a symetrický.

.: Přírodní materiály a kvalitní porcelán patří do kuchyně zařízené podle principů feng-šuej.foto: Právo/archiv firmy Koryna

Nejlépe je, když je kuchyně umístěna ve středu domu. Výmalba kuchyně by neměla být v chladných odstínech - šedá nebo ledová modř se proto nedoporučují - snižují chuť k jídlu. Vhodné jsou meruňková nebo světle korálová.

Feng-šuej zdůrazňuje hlavně pozitivní účinky světla a čistoty, interiér by proto neměl být přeplněný nábytkem, ale měl by být zařízený střídměji.

Jak vypadá ložnice podle feng-šuej

Postel je umístěna diagonálně naproti vstupním dveřím do ložnice. Za čelem postele je plná stěna, kdyby tam nebyla, trpěli bychom pocity nestability. Ložnice je vymalována v tlumenějších pastelových odstínech.

.: Světlé barvy, přírodní materiály a rostliny, to vše patří do ložnice.foto: Scan Qult

Kdyby byla vymalována v jasných barvách - červené nebo oranžové, barvy by nás naopak povzbuzovaly k přílišné aktivitě. Ložnice je místem k relaxaci a má působit uklidňujícím dojmem. Dlouhé závěsy z měkkého materiálu navozují pocit jistoty a zútulňují interiér.

Koupelna jako místo čistoty

V koupelně je doporučeno použít materiálů příjemných na dotek, jakými jsou dřevo, tkané bavlněné koberečky apod. Vymalována by měla být na bílo nebo ve veselých zářivých barvách - žlutá nebo růžová, světle modrá vás hned od rána přijemně naladí.

.: Sprchový kout pro dva - vhodně zvolená rostlina a dostatek světla. foto: Novinky/Sanitec

V koupelně se vyplatí mít velké okno - udržuje koupelnu dobře větranou. Malou koupelnu můžete opticky zvětšit použitím velkých zrcadel.

Obývací pokoj

Sedací souprava by měla být umístěna v prostoru tak, aby nikdo neseděl zády ke dveřím, cítil by se v ohrožení a měl by pocit nejistoty. Pokoj by měl být dostatečně osvětlen, neměly by v něm být tmavé neosvětlené kouty. Vymalován může být jakkoliv je nám příjemné.

.: Lososová je ideální barvou do obývacího pokoje i do ložnice.foto: Právo/archiv firem Barvy Tebas, Primalex, Remal a www.nalepsi.cz

Volba příjemných materiálů na dotek, dostatek světla a prostoru, tak se dají shrnout základní principy tohoto učení, kterému se v Číně učí nejeden architekt i specialista na zařizování interiérů. Inspirací může být i pro vás.

Reklama

Související témata:

Související články

Lůžko musí dýchat

Mezi hlavní příčiny špatného spánku patří stres, velká tělesná zátěž, nemoc ale i nevyhovující postel. Dobré lůžko by mělo poskytnout co nejlepší odpočinek...

Výběr článků

Načítám