Hlavní obsah

Byt v centru Prahy zaujme netradičním vstupem a kamennými obklady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trvalo několik let, než se česko-kanadský manželský pár mohl konečně nastěhovat do nového bytu v Praze. Proč? Výběr komplikovaly nejen jejich vysoké nároky na domov, který měl být v klidné čtvrti, avšak blízko centra, prostorný a s výhledem na město, ale i fakt, že ho hledali v době, kdy právě žili v ukrajinském Kyjevě.

Foto: www.modernibyt.cz

Zeď obložená štípaným vápencem je příjemným doplňkem v hlavním obytném prostoru.

Článek

Vzala jste si Kanaďana, abyste nakonec žili na Ukrajině?

Odjížděli jsme tam z pracovních důvodů a výlet se nakonec protáhl na několik let. Mezitím se nám narodil syn. Jakmile dosáhl předškolního věku, dohodli jsme se, že se vrátíme zpátky do Čech.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň je podobně jako ostatní nábytek vyrobena na míru prostoru podle návrhu designérky Dáji Šulcové.

Nebyla řeč o jiné zemi, třeba o Kanadě?

Manžel létal s rodiči do Evropy každý rok, takže mu naše mentalita i rytmus života není cizí. Navíc pracovně cestuje po celém světě a o chod domácnosti se starám já. V Čechách jsem doma, proto zvítězila Praha.

Foto: www.modernibyt.cz

Po stavebních úpravách několika menších místností mohl vzniknout velkorysý polyfunkční prostor. Na podlaze je položena krytina ze světlého kanadského javoru.

Byt jste hledali dlouho, čím vás uchvátil?

Nebylo to jednoduché, dům totiž ještě ani nestál, ale líbilo se nám místo. Není tu ruch z ulice, je tu bezpečně pro děti a do centra jen kousek.

To chtělo odvahu, jít do takového projektu...

Nic jiného nám nezbylo, protože jsme skutečně hledali léta a s ničím jsme nebyli spokojeni.

Foto: www.modernibyt.cz

Synův pokoj je laděný do modré, nechybí dostatek prostoru na hraní i k odpočinku.

Jak jste byt zařizovali, když jste bydleli v Kyjevě?

Moje dlouholetá kamarádka je designérka, znám její práce a ona zná nás, ví, co se nám líbí, takže jsme se jí svěřili a výsledek vidíte.

Foto: www.modernibyt.cz

Stavební úpravy dovolily instalovat dvoustrannou krbovou vložku, takže oheň lze sledovat nejen v obytném prostoru, ale i v ložnici.

Nezasahovali jste do návrhů?

Nejprve jsme si sedli nad plány a prodiskutovali vše do nejmenšího detailu, zejména dispoziční řešení a pak části spojené se stavbou, jako jsou koupelny, toalety, krb, kuchyň apod. Naštěstí v 21. století máme vyspělou techniku, takže většina diskuzí probíhala telefonicky nebo e-mailem. Do Prahy jsem se synem létala jednou za tři měsíce, abych zkontrolovala situaci.

Jaké byly vaše požadavky?

Shodli jsme se na světlém interiéru, manžel si přál velkorysý vstup do bytu a pak několik detailů, jako například kamenný obklad v obývacím pokoji. Ostatní už nechal z velké části na mně.

Foto: www.modernibyt.cz

Prostorný vstup byl vytvořen na přání majitele bytu.

Neovlivnila vás ukrajinská kultura?

Když jsem odjížděla do Kyjeva, stěhovala jsem s sebou i nějaký nábytek a doplňky. Chtěla jsem se v cizím městě cítit jako doma a udělala jsem dobře. Když jsem za sebou zavřela dveře, byla jsem ve známém prostředí a necítila se tak osamoceně.

Vezla jste je zase zpět do Prahy?

Pár kousků tady už je a některé teprve přivezu, nejprve ale musím pro ně vymyslet místo. V Kyjevě jsme obývali prostorný byt s vysokými stropy a s rozlohou 260 m2. Byl opravdu krásný.

Foto: www.modernibyt.cz

Do velkoryse pojaté koupelny se s přehledem vešla dvě umyvadla vedle sebe, vana a sprchový kout.

Jak jste vybírala nábytek?

Z velké části je zařízení vyrobeno na míru podle návrhu designérky.

Nebála jste se výsledku?

Znám její práci, takže jsem věděla, že bude dobrý. Myslím, že spolupráce mezi investorem a architektem je vždy o důvěře. Například zařízení koupelen jsme vybírali z katalogů ve chvíli, kdy byt ještě ani nestál.

Foto: www.modernibyt.cz

Sprchový kout je instalovaný z druhé strany za otopným radiátorem.

Chtěla byste tady něco změnit?

Nic mě nenapadá, bydlíme tu rok a jsme spokojení. Máme zde klid, miluji atmosféru, když hoří oheň v krbu a já jen tak pozoruji okolí.

Takže neplánujete stěhování?

Kvůli synovi tu určitě pár let zůstaneme, a i kdybychom se v budoucnu přestěhovali, tento byt bude bezpochyby naším zázemím v Čechách.

Foto: www.modernibyt.cz

Z obytného prostoru se vchází na terasu, odkud je překrásný výhled na Prahu.

Pravděpodobně máte v hlavě už nějakou destinaci?

Manžel rád přijímá výzvy, třeba někdy zakotvíme v Nepálu, kdo ví…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám