Hlavní obsah
Newyorský byt je ve 21. podlaží domu v těsném sousedství Central Parku. Foto: Leonardo Finotti

Byt s výhledem na Central Park se znovu pyšní svým odlehčeným designem

Jednou z hlavních předností představovaného bytu je výhled, jaký se v americkém New Yorku věru cení. Jeho okna totiž směřují přímo nad koruny stromů newyorského Central Parku. Proměnu a v jistém smyslu návrat k původní podobě majitel svěřil nikoli americkému ateliéru, jak by bylo možné očekávat, ale brazilskému architektonickému studiu Reinach Mendonça Arquitetos Associados.

Newyorský byt je ve 21. podlaží domu v těsném sousedství Central Parku. Foto: Leonardo Finotti
Byt s výhledem na Central Park se znovu pyšní svým odlehčeným designem

Zmiňovaný byt zabírá celé 21. podlaží domu, který navrhl architekt James Carpenter a který byl jedním z prvních svého druhu. Má totiž kovovou kostru.

Dům odpovídá stylu, který se na počátku 20. století v USA začal rozmáhat, což byly výškové bytové domy.

Střední část bytu slouží jako obývací pokoj. Zleva je ložnice zprava kuchyň s jídelnou.

Foto: Leonardo Finotti

Původní okna nechali architekti natřít bílou barvou a zbytek bytu zařídili ve stylu, který jemně odkazuje ke stylu počátku 20. století.

Foto: Leonardo Finotti

Výhled na Central park z 21. patra má své neopakovatelné kouzlo.

Foto: Leonardo Finotti

Jak se architekti dozvěděli, podle úplně původních návrhů mělo 21. podlaží sloužit jako technické zázemí domu. Zde měla být uložena veškerá zařízení potřebná pro jeho chod a také měřidla.

Nakonec zde ale vznikl byt. Ten v průběhu let doznal značných, téměř až necitlivých změn. Tou hlavní bylo jeho rozdělení na tři jednotky, z nichž nejmenší neměla pak už vůbec výhled na park. Prvním úkolem architektů bylo tedy jeho opětovné propojení.

Kuchyň s jídelnou jsou na východní straně bytu, výhled ovšem mají také do parku.

Foto: Leonardo Finotti

Kvůli možnosti propojení kuchyně s jídelnou bylo nutné přesměrovat vedení stoupaček v bytě.

Foto: Leonardo Finotti

Odstranili proto nejprve veškeré příčky, zachovali pouze centrální jádro s výtahem a úniková schodiště, což bylo nezbytné. Vše ostatní přeorganizovali.

Základem bylo rozčlenění bytu o ploše 500 m² do čtyř hlavních částí. Tři z nich směřují k parku a slouží jako spací zóna (umístěná na západě), obývací zóna (středová část s výhledem přímo na park) a obslužná zóna (orientovaná na východ).

Zadní partie bytu mají druhou spací zónu a soukromou obývací zónu. Tato část je se zbytkem bytu propojena halou s výtahem, která byla začleněna jako plnohodnotná součást bytu.

Veškerý nábytek navrhli architekti přímo pro tento byt.

Foto: Leonardo Finotti

V bytě jsou podlahy z širokých dubových prken a z recyklovaného dřeva.

Foto: Leonardo Finotti

Architekti se snažili co nejvíce připomenout originální charakter bytu. Proto, když odhalili v jedné části ještě originální kovový sloup se čtvercovým průřezem, jejich první myšlenkou bylo jej ponechat přiznaný. To však neumožňují místní bezpečnostní předpisy pro budovy, a proto jej nakonec museli obalit vrstvou samozhášivého materiálu a povrch nechali pokrýt výliskem z pryskyřice.

Zadní část bytu je koncipovaná jako komorní, i zde je pokoj a menší obývák.

Foto: Leonardo Finotti

Jedním z logických návrhů, které architekti chtěli realizovat, bylo propojení kuchyňského koutu s jídelnou. Nicméně tomu bránila nešťastná pozice stoupaček.

Přeložení a odklonění jednotlivých potrubí musela majitelům bytu schválit rada majitelů bytů v kondominiu, která tomuto kroku nebyla nikterak nakloněna a přesvědčit se ji podařilo jen s největšími obtížemi.

Nově tedy potrubí na novém místě zakrývá očím návštěvníka elegantní velký dřevěný panel.

Ačkoli je byt zařízen v jemném odkazu na styl počátku 20. století, jež doprovází současná umělecká díla, koupelna je zařízena naopak v ryze moderním, minimalistickém žánru.

Foto: Leonardo Finotti

Architekti navrhli pro interiér i veškerý nábytek, podlahy jsou částečně z recyklovaného dřeva pocházejícího z demolic, částečně ze širokých dubových prken. Některé místnosti pak mají podlahy mramorové.

Anketa
Kdybyste měli mít byt s výhledem na park, jak vysoko by měl být?
Na úrovni země až první patro
0 %
Zhruba ve výšce korun stromů
0 %
Lehce nad korunami stromů
100 %
Vysoko nad korunami stromů
0 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků