Hlavní obsah

Byt s dlouhou historií dostal s novým majitelem i novou tvář

Ondřej vždy toužil bydlet ve starém domě s dlouhou a zajímavou historií, který je přímo předurčen k tomu, být každému útulným domovem. Nedaleko Karlova mostu v centru Prahy takový našel, ale svůj domov v něm musel nejprve vytvořit a pak objevit.

Foto: www.modernibyt.cz

Tento velkorysý prostor vznikl spojením původně dvou bytových jednotek.

Článek

Tento dům je velmi starý. V jakém stavu byl byt, když jste ho koupil, co všechno bylo potřeba udělat?

Protože jsem koupil dva stejné byty, které jsem chtěl spojit, rekonstrukce byla opravdu rozsáhlá. Bylo potřeba zbourat zeď mezi nimi, zrušit jednu kuchyň, dispozičně upravit koupelny, chodby, vstupní dveře, spojit parkety, natáhnout nově kabeláž… A to byl teprve začátek.

Foto: www.modernibyt.cz

Moderní nábytek dává bytu s dlouhou historií současnou tvář.

Kdy jste se rozhodl na pomoc při realizaci přizvat interiérového designéra a proč?

Hned od začátku jsem chtěl někoho, kdo bude dohlížet na probíhající úpravy, aby se vše vyvíjelo v souladu s požadovanou konečnou podobou bytu. Interiérový designér a jeho kolegyně, specialistka na bytový textil, nejdříve nakreslili možné varianty vzhledu interiéru kompletně od barev až po nábytek včetně doplňků, domácího kina, hi-fi systému apod., ze kterých jsem už jen pohodlně vybíral.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyňský kout není příliš velký, majitel rád jí v restauracích.

Návrh interiéru jste svěřil Ing. Poulíčkovi. Doporučil vám ho někdo, nebo jste oslovil víc designérů, z nichž jste nakonec vybral jeho?

Od známých jsem se dozvěděl, že pan Poulíček se svými kolegy umí velmi vkusně zařídit celý interiér včetně elektroniky, a když jsem viděl několik realizací, bylo rozhodnuto. Navíc mám rád klasický a zároveň moderní a nadčasový styl značky Ligne Roset, se kterou pracuje. Takže jsem s čistým svědomím panu designérovi předal klíč, dal mu volnou ruku a po několika schůzkách jsem se s ním dohodl, že byt znovu uvidím, teprve až bude vše hotové.

Foto: www.modernibyt.cz

Kolem velikého jídelního stolu je dostatek místa pro posezení s přáteli.

Měl jste jasnou představu o tom, jak má interiér vypadat, nebo bylo důležitější, aby vyhovoval vašemu životnímu stylu, a vzhled jste nechal na profesionálovi?

Chtěl jsem, aby v bytě byla přívětivá a opravdu domácí atmosféra. Chladný vzhled interiérů, ve kterých se člověk cítí spíše jako v nějakém showroomu, mi není příliš blízký. Z toho jsme vycházeli. Nejdříve jsem vybíral z katalogů nábytek, který se mi líbí. Přitom jsme hodně mluvili o tom, co od nového bydlení očekávám, co v něm potřebuji.

Pan designér pak ručně namaloval, jak by byt mohl vypadat. Už to mi bylo sympatické. Tento skoro až umělecký přístup, žádné 3D animace na počítači… Z těch kreseb bylo cítit, že jsme se pochopili správně, a já při pohledu na ně dostával chuť v tom prostoru bydlet…

Foto: www.modernibyt.cz

Odstíny hnědé a béžové dělají z této ložnice ideální místo pro klidný spánek.

Jste s výsledkem spokojený? Je něco, co byste dnes udělal jinak?

Jsem maximálně spokojený. Přišel jsem do hotového a hned cítil, že můj nový domov je kouzelné místo. Teplé tóny barev mě uklidňovaly, rozsvícené lampy tvarovaly prostor, květiny ve váze voněly… Hned od začátku jsem byl překvapený a jen se s radostí a beze slov rozhlížel. Radost přetrvává, nic bych neměnil.

Foto: www.modernibyt.cz

Druhá ložnice obsahuje prvky stylu glamour.

Jaké místo v bytě máte nejraději? Kde trávíte nejvíc času?

Nejraději sedím v obývacím pokoji v křesle od návrháře Didiera Gomeze, které navrhl pro Ligne Roset. Mám rád tu kombinaci přírodního světla, které na mě dopadá přes okno, s umělým osvětlením zdůrazňujícím příjemné detaily interiéru. Dívám se na celý obývací pokoj a cítím, že tento byt je jako stará kniha, která už něco zažila.

Teď tady sedím já, ve svém koutku se svými věcmi okolo sebe, které jsou sice nové, ale přesto mám pocit, jako kdybych tu žil už dávno, jako kdybych byl součástí té původní knihy. Cítím se tu jako doma. To je to, co jsem hledal.

Foto: www.modernibyt.cz

Výrazným prvkem jsou textilie a tapety, které dělají byt útulnější.

To zní krásně… Zajímá vás architektura a design? Máte nějaké oblíbené tvůrce v této oblasti?

Ano, mám rád např. čistý styl Miese van der Rohe, interiéry si však představuji zabydlenější, nesmí v nich chybět osobní věci… Také miluji Philippa Starcka pro jeho odvahu a umění mixovat styly, barvy a tvary. V životě nemůžeme jet jen ve vyjetých kolejích a postupovat pouze podle daných norem a myslím, že to je právě to, co z práce Philippa Starcka přímo čiší.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelnu opticky zvětšují zrcadlové plochy.

Co byste poradil čtenářům, kteří se právě chystají rekonstruovat byt?

Ať se řídí hlavně srdcem a vyberou si ke spolupráci takové poradce, kteří už něco zažili, navštívili různé země a umí kombinovat prvky odlišných kultur. S nimi ať hodně mluví o sobě, o svých nápadech, potřebách… Pak vznikají velmi originální a osobité návrhy, které se dají kombinovat s profesionálním pohledem.

Výsledkem je domov, který je vaším zrcadlem. Ne karikatura trendů, katalogů nábytku a toho, co říkají odborníci o tom, co je dobré. Neděláme bydlení pro ostatní, ale pro sebe, a když se po náročném dni vracíme domů, měli bychom se spokojeně usmívat a cítit klid v duši, hned když v předsíni odložíme klíče a zavřeme za sebou dveře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám