Hlavní obsah

Byt provoníme i bez chemie

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voňavý byt je ten vyvětraný, s vůní čistého prádla, bábovky nebo vánočního cukroví. Jsou ale chvíle, kdy si ho chceme provonět jiným než domácím aroma. Pak přijde čas na vonné lampy, svíčky a tyčinky. Ve světě jsou oblíbené také katalytické lampy, difuzéry a kadidla, které postupně nacházejí své příznivce i u nás.

Článek

Pach zvířecích miláčků, cigaretový kouř nebo různé vůně z kuchyně nemusejí jít našim návštěvám vždy pod nos. Nakonec ani nám, i když je při dlouhodobém pobytu v bytě nevnímáme. Zejména ti, kteří věří v léčivé účinky vůní, vědí, že není na škodu v dobře vyvětrané místnosti alespoň na chvíli zapálit třeba aromalampu a do mističky nakapat esenci či olej, jejichž výpary nám pročistí dutiny (šalvěj, tee tree, eukalyptus), nebo nás uvolní jako v případě meduňky či levandule. Provonět byt na chvíli či dlouhodobě můžeme několika způsoby.

Pro všechny ale platí tři základní pravidla.

  • Pátráme po složení výrobku, zejména u vonných svíček, vosků, tyčinek i esencí. Neměly by obsahovat karcinogenní látky jako mj. benzen, formaldehyd, toluen, styren, xylen. Nevěříme ani produktům s tzv. látkami přírodně identickými. Pokud je složení výrobku opředeno tajemstvím, nekupujeme ho!
  • Intenzitu vůně podřizujeme velikosti místnosti - čím menší, tím méně použité vůně, případně její kratší působení. Začne-li nás bolet hlava, štípat oči, dráždit v krku - je něco špatně. Vonné výpary nám mají především udělat dobře.
  • Nenechávejme zapálené svíčky, lampy a kadidelnice bez dozoru, ani v dosahu zvířat či dětí.

Katalytická lampa

Katalytické lampy hoří nižší teplotou než třeba klasické vonné svíčky. Ve vzduchu proto zůstává mnohem znatelnější množství vůně, které je jinak spáleno plamenem svíček. V Česku není katalytická lampa příliš známá, ale v italských, francouzských a anglických domácnostech se hojně využívá.

Katalytické lampy se od 19. století používaly zejména v nemocnicích k likvidaci infekcí, plísní a bakterií.

Název těchto vonných lamp je odvozen od katalytické reakce, na jejímž principu fungují. Katalytická reakce se odstartuje krátkým zapálením lampy a následným uhašením. Pak již funguje sama bez hoření a bez vypouštění škodlivin. Reakci můžeme přerušit nasazením krytu, který zabrání přístupu vzduchu.

Jak lampu používáme? Odstraníme uzávěr a vyjmeme knot s kamenem. Naplníme lampu do dvou třetin vonnou esencí podle našeho výběru.

Knot s kamenem vložíme zpět, zakryjeme uzávěrem a necháme ho 20 až 30 minut nasáknout vonnou esencí. Pak odstraníme uzávěr a zapálíme lampu. Po přibližně dvou minutách ji zhasneme. Kámen se během hoření zahřeje a po zhasnutí plamene zůstane horký a vůni bude vypouštět přes knot do ovzduší. K přikrytí horkého kamene můžeme použít dekorační víčko. Chceme-li ukončit proces, odstraníme dekorační víčko a nasadíme na lampu uzávěr.

Aroma difuzér

Bytový aroma difuzér si lze představit jako skleněnou nebo keramickou nádobku, v níž jsou zasunuté nejčastěji bambusové nebo ratanové tyčinky. Uvnitř této nádobky je vonná esence, která se do tyčinek nasákne díky jejich pórům, a pak voní.

Náplně, které se používají do aroma difuzérů, by měly být zdravotně nezávadné, protože esence do vzduchu uniká méně, zato dlouhodobě. Obvykle mají certifikáty jakosti jako I. F. R. A a REACH, neobsahují benzen.

Intenzitu uvolňované vůně regulujeme množstvím tyčinek, které do skleničky vložíme. Jestliže máme menší místnost, stačí použít třeba jen pět tyčinek. Nejprve jich dáme do skleničky jen pár, a je-li intenzita vůně slabá, přidáme další tyčinku.

V poslední době jsou trendem designové difuzéry, které se dodávají bez náplně. Je pak na zákazníkovi, jakou vůni, typ, velikost a barvu si zvolí.

Kadidelnice

Pokud si chceme provonět domov kadidlem, potřebujeme kromě něho, nebo jiné vonné pryskyřice, kadidelnici a uhlí. Použitelné je dřevěné určené ke grilování nebo speciální uhelné tablety do kadidelnic. Sehnat se dá v obchodech s orientálním zbožím.

Kadidelnici umístíme na bezpečnou nehořlavou podložku, kterou teplo vycházející z doutnajícího uhlí nepoškodí, například kámen, keramika. Na rozžhavenou keramickou mističku kadidelnice nasypeme čtyři pět zrníček kadidla. Nebude-li to stačit, přidáme, ovšem máme na paměti, že kadidlo je silně aromatické - nakonec vykuřovaly se jím celé kostely. Pryskyřice se po chvíli začne tavit a vydávat vůni.

Aromatizovat kadidlo můžeme i sami, stačí na zrnka nakapat svůj oblíbený vonný olej.

Aromaterapeutické lampy

Nejčastěji jsou z keramiky, skla nebo terakoty, často plní roli designového doplňku bytu. Fungují na principu odpařování silic olejů nakapaných do malého množství vody, kterou ohřívá plamen svíčky nebo kahanu. Lampa by měla mít dostatečně velkou plochu pro odpařování vody.

Vzdálenost mezi dnem odpařovače a plamenem svíčky musí být taková, aby voda v odpařovači byla stále aspoň teplá, ale aby se nevařila.

Do jedné aromalampy stačí nakapat sedm kapek buď jedné vůně, nebo směsi vůní, ale nanejvýš tři druhy olejů.

VŮNĚ PODLE POKOJŮ
V kuchyních nebo jídelnách potřebujeme překrýt různé vůně, pachy, zahnat hmyz atd. Více než jinde tu platí: je třeba větrat. Potpourri vyniknou hlavně jako dekorace. Naše prababičky nad pec zavěšovaly sušené bylinky jako heřmánek, rozmarýn a mátu, odpuzující hmyz. Rozmarýn a máta pomáhají při potížích s trávením. V ložnici se uplatní vůně růží, levandule, jasmínu, meduňky, cedrového dřeva. Ke spánku nás nejlépe naladí, když zapálíme na dvě hodiny před spaním aroma nebo katalytickou lampu.
Do pracovny se hodí potpourri pro dlouhodobou vůni, nejlépe borové šišky a jehličí. Rozmarýn, limetka a citrusy pak povzbudí a zlepší soustředění.
V koupelně se díky zvýšené vlhkosti i teplotě vůně šíří intenzivněji. Hodí se sem vůně podle nálady - potřebujeme-li ráno osvěžit, použijeme eukalyptus, citrusy. Večer pak meduňku, růži nebo levanduli. Do koupelny se hodí voňavá mýdla, svíčky, potpourri i aromatické odpařovače. Pokoj pro hosty nebo obývací pokoj stačí po vyvětrání osvěžit levandulí, jasmínem nebo santalovým dřevem, které zklidňují a navozují harmonickou a přátelskou atmosféru.

Vonné svíčky, vosky a tyčinky

Vonné vosky lze použít do aromalampy namísto vody s vonnou esencí. Roztaví se teplem a začnou vonět.

Díky své nenáročnosti patří svíčky mezi nejoblíbenější výrobky pro provonění místnosti. Na trhu jsou k dostání klasické svíčky v různých velikostech, barvách a tvarech obohacené různým aroma. Nebo také dražší dekorativnější, balené v dekorativní keramické misce nebo na povrchu zdobené kořením či květinami odpovídající vůně.

Vonné tyčinky se připravují z čistě přírodních surovin: sušené květy, byliny, santalové dřevo, kůra exotických stromů atd. Nejdříve se rozemelou na velmi jemný prášek. Dále se přidávají esenciální vonné oleje a med, čímž se získá velice jemná pasta, která se ručním rolováním nanáší na tenká bambusová dřívka. Tyčinku zapálíme a pak rychle plamínek sfoukneme, aby jenom žhnula.

Aromatické sáčky

Jsou zhotoveny z řídké tkané prodyšné textilie a naplněné jemnějšími částmi bylin, nejčastěji květy a listy. Vůně vydrží jen krátce, nicméně pak lze sáček otevřít a dovnitř přidat pár kapek vůně, která souzní s tou původní. Nebo sáček prostě vyměníme za nový.

Potpourri

Vonné směsi bylin, ovoce a květů, tzv. potpourri, známe v suché i vlhké variantě.

Suché mají jednodušší způsob přípravy než vlhké, ale jejich vůně rychleji zeslábne. Nejčastěji se používají dokonale vysušené květy, okvětní plátky, listy, stonky, koření, kousky dřeva, ořechy, jádra, šišky a jiné plody. Jsou naaranžované do směsi určitého barevného odstínu nebo barevné kombinace a nechávají se otevřené v dekorační nádobě ze dřeva, keramiky nebo skla.

Vlhké potpourri se připravuje s použitím vonných tekutin, které se nechají působit na směs bylinných částí. Na obnovení vůně vlhkého potpourri se po určitém čase pro zintenzivnění vůně používá speciální olej, který směs provoní.

Když nemáme rádi svíčky ani lampy

  • Vonné esence na rozdíl od olejů nezanechávají mastné skvrny (lze ověřit na kousku papíru), proto je můžeme nakapat např. na sedačku v obývacím pokoji, závěsy, záclony, dekorativní polštáře nebo na umělé květiny. Použít můžeme obyčejný rozprašovač, kterým rozprášíme vodu s několika kapkami esence po celém bytě.
  • Pět kapek oblíbené esence stačí nakapat na filtr nebo pytlík vysavače a vůně se při úklidu uvolní postupně po celém bytě. Podobně postupujeme při žehlení, kdy nakapeme esenci s vodou přímo do odpařovací nádržky.
  • Máme-li doma na topení odpařovače s vodou, můžeme esenci nakapat i do nich. Ovšem v tomto případě vodu častěji vyměňujeme.
  • Na rozehřáté topení dáme omytou (bez chemického postřiku) pomerančovou nebo citronovou kůru, hřebíček, skořici či květy růže.
  • Do skleněné varné mísy nalijeme 250 ml vody, vhodíme snítky tymiánu, kolečka citronu a přivedeme k varu. Vytvoříme tak zaručený pohlcovač pachů.

Známé druhy pryskyřic pro kadidelnice

Benzoin - pryskyřice ze stromu Styrax tonkinensis (siamský benzoin) má sladkou vůni podobnou vanilce.

Kadidlo - pryskyřice z kadidlovníku, obvykle druhu Boswellia Sacra. Je několik druhů kadidla značených podle oblastí původu: somálské, jemenské, ománské a další.

Kopál - pod tímto názvem se prodávají různé pryskyřice, někdy i směsi. Původně jde o pryskyřici ze stromu rodu Copaifera. Kopál je vykuřovadlo ze střední Ameriky a dodnes je oblíbený v Mexiku. Myrha - pryskyřice z myrhovníku má teplejší, voskovější aroma než kadidlo. Oblíbená je směs kadidla a myrhy.

Opoponax - sladká vůně s náznakem karamelu.

www.prema-czech.com

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám