Hlavní obsah

Byt po rekonstrukci prokoukl, majitel si užívá nejen velký sprchový kout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se manželům se dvěma dětmi naskytla koupě zajímavého třípokojového bytu v činžovním domě z třicátých let minulého století a v lokalitě, kde majitelka vyrůstala, neváhali ani chvíli. S nezbytnou rekonstrukcí se obrátili na studio Room Architects.

Foto: Lukáš Hausenblas

Prostor pro pohodlnou sedací soupravu vyrobenou na míru poskytl hluboký arkýř. Po stranách ji doprovázejí ikonické lampy Tolomeo (Artemide).

Článek

V této atraktivní a dynamicky se rozvíjející pražské čtvrti žijí také příbuzní majitelky. To byly body navíc. Od koupě starého bytu je neodradila ani nezbytná kompletní rekonstrukce. Kdysi tady už nějaké, ale ne zcela zdařilé úpravy proběhly.

Byt si však zasloužil mnohem víc. Na doporučení přátel majitelé oslovili architektku Adélu Středovou.

„Některé prvky byly sice zachovány, ale jinak bylo třeba zasáhnout ve značném rozsahu – udělat kompletní elektroinstalace, nově koupelnu, kuchyň, podlahu v ložnici i topení v ložnici a v předsíni. Hlavní požadavek se vztahoval k dostatečnému množství úložných prostor, dvěma klozetům a k velkému sprchovému koutu, který si přál majitel. Nesměla ovšem chybět ani vana,“ vysvětluje architektka.

Tomu se podařilo vyhovět rafinovaným prodloužením sprchového koutu až do sousedící komory, kterou architektka zmenšila.

Praktické i efektní řešení úložných prostor předvedla vytvořením a umístěním šatny, jež je průchozí a je do ní možné vstoupit přímo z ložnice i vstupní chodby.

Foto: Lukáš Hausenblas

V bytě se zachovaly původní dveře, z chodby je možné vstoupit přímo do šatny.

Od první prohlídky bytu měla jasno v novém uspořádání bytu, kdy se rozhodla přesunout kuchyň, která se tak dostala do přímé návaznosti na obývací pokoj, a do jejího rozšířeného prostoru tak bylo možné začlenit i jídelnu.

Z více návrhů dispozičního uspořádání bytu, které manželům připravila, tento jednoznačně zvítězil.

Parťáci buku

Hodnotné a výrazné prvky tohoto bytu – prosklený tabulkový arkýř v obývacím pokoji, špaletová okna, dveře a původní bukové parkety – se podařilo zachovat.

Vybavení je propojeno především s lakovaným nábytkem v bílé barvě a s dalším masivním bukem.

Kuchyň na sebe poutá pozornost tmavým akcentem. Je zhotovena z kouřové dýhy eukalyptu, která je vhodně doplněna černou pracovní plochou z kompaktní desky. Snese velkou zátěž a bude dobře vypadat i v případě mechanického poškození, protože je ve své hmotě plně probarvená.

Foto: Lukáš Hausenblas

Tmavý nábytek v kuchyni je zhotoven na míru z kouřové eukalyptové dýhy a pracovní plocha je vytvořena tenkou probarvenou kompaktní deskou (Polyrey). Pracovní plochu osvětluje pásek s LED diodami.

Černý dřez, který sem skvěle zapadá, je ošetřen tak, aby nešedl a netvořily se na něm vápenaté usazeniny. Inte­riér však působí svěže a světle. Šatna je z vnějších stran vyrobena z běleného buku, uvnitř je po­užito lamino ve stejném odstínu.

Skvěle navazuje na ložnici, která je zhotovena na míru z bíle lakované MDF desky a prvků z bukového masivu. Zde byla nezbytná také výměna podlahy. Je samozřejmě buková a parkety se svým rozměrem a způsobem pokládky s těmi původními zcela shodují.

Maximální pohodlí zajišťuje i čalouněné lůžko s úložným prostorem, zhotovené rovněž na míru.

Odvážný koncept v činžovním domě dopadl na výbornou

Tipy a trendy

Dětský pokoj se postupně proměňuje s ohledem na potřeby rostoucích dětí. Výhledově se dočkají nejen psacího stolu, ale i vestavných úložných prostor.

Rodina si svůj nový domov nadšeně užívá. Těší je i pochvalná vyjádření obyvatel domu, kteří bydlí v téměř stejných bytech, ovšem bez nového řešení interiéru a smysluplných změn v dispozičním uspořádání.

Slovo architektky

„Oceňuji příjemnou spolupráci s klienty, kteří nám ponechali volné ruce. Nejen názorová shoda, ale i racionální přístup a lidské porozumění umožnily optimální vytvoření funkčního a atraktivního interiéru. Ve starých činžovních domech je to vždy velká výzva,“ říká architektka.

Studio se zabývá především navrhováním interiérů, novostaveb i rekonstrukcí. Nevyhýbá se ani urbanistickým studiím. Cílem architektů je tvořit architekturu nevšední, moderní, ale zároveň postavenou na pevných základech vycházejících z kontextu daného místa.

Za klíčové považují individuální přístup ke konkrétní zakázce, respektování zadání, klienta a hledání originálních řešení. Celkový dohled nad projekty až do fáze realizace je samozřejmostí.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Chytré spotřebiče s námi komunikují

S chytrými domácími spotřebiči můžete ušetřit. Pohlídají množství energie, přemýšlejí dopředu a automaticky se zapnou ve chvíli, kdy je to nejefektivnější. Na...

Výběr článků

Načítám