Hlavní obsah

Byt mladého herce je navržen jako jedna velká scéna

Novinky, nes

Byt pro mladého brazilského herce, který se objevuje v tamních muzikálech a reklamách, navrhl architekt Diego Revollo. V rezidenční čtvrti Vila Leopoldina na okraji Ria de Janeira vytvořil pro potřeby mladého umělce domov, jenž odpovídá jeho svižnému a modernímu životnímu stylu.

Foto: Alain Brugier

V bytě mladého umělce se zajímavým způsobem doplňuje šedá barva stěn, stropů a podlah s prvky ve fialové, růžové burgundské a červené.

Článek

Na všech hlavních površích v interiéru je aplikovaná stejná finální úprava - pigmentovaná cementová stěrka, která dává prostor ostatním prvkům, jimiž je domácnost zařízena, aby vyzněly ve své jedinečnosti.

Foto: Alain Brugier

Architekt zařídil interiér mnoha zajímavými moderními prvky.

Foto: Alain Brugier

Velká sedací souprava v obývacím pokoji se táhne přes celou čelní stěnu i pod okny.

Foto: Alain Brugier

Obývací pokoj od ložnice odděluje pouze televizní stěna a dvojice závěsů.

Hlavním rysem, který návštěvníka zaujme na první pohled, je ovšem propojení interiéru do jednoho celku.

Soukromé prostory majitele jsou od společenských odděleny pouze stěnou, na níž je z obou stran upevněna televize, přičemž průchod je „uzavřen” pouze závěsy fialové barvy, které mají podle architekta připomínat divadelní oponu.

Foto: Alain Brugier

Ložnice je cíleně zařízena tak, aby detaily nebyly symetrické.

Foto: Alain Brugier

Hlavními barvami palety, kterou pro tento domov architekt zvolil, jsou - mírně překvapivě - fialová, růžová a burgundská červená.

Fialový je například koberec v obývacím pokoji, burgundská červeň v jemném odstínu je využita na skříňkách v kuchyni, kde je ovšem jako doplňující barva zvolena žlutá, a to na pracovní ploše, jež se po obejití rohu proměňuje v jídelní stůl.

Právě tato „nepravidelnost” v nastaveném barevném spektru působí osvěžujícím a rozveselujícím dojmem.

Foto: Alain Brugier

Koupelna je propojena s ložnicí, má však jinou podlahu.

Foto: Alain Brugier

Jak podotýká architekt, navzdory ustálenému pravidlu, že malé prostory (byt má 70 m2 plochy) vyžadují použití malého nábytku, zvolil pro svého klienta do obýváku obří rohovou pohovku. Ta se tak táhne kolem dvou stěn obývacího pokoje. Navzdory svým rozměrům v pokoji naopak přispívá k pocitu volnosti a vzdušnosti.

Foto: Alain Brugier

Kuchyň je pojata ve velmi úsporném stylu.

Foto: Alain Brugier

Žlutá barva jídelního stolu je zajímavým zpestřením nastavené barevné palety interiéru.

Foto: Alain Brugier

Jídelní stůl je ve skutečnosti pokračováním pracovní plochy z kuchyně.

Jedním z přání mladého umělce, jenž bydlí sám, bylo, aby architekt navrhl soukromou část domácnosti, tj. ložnici a koupelnu jako co nejpohodlnější.

Řešením je ložnice propojená s koupelnou, jejíž prostor jasně odlišuje pouze dřevěná podlaha. Člověk v ní má příjemný pocit, jako kdyby byl spíše v lázních, než v běžné koupelně.

Foto: Alain Brugier

Malý výklenek slouží jako pracovna.

Foto: Alain Brugier

V dřevem obložené pracovně je takové ticho, že v ní majitel může pořizovat i vlastní zvukové nahrávky.

V místě přechodu mezi společenskou a soukromou zónou bytu je vložena dřevem obložená komůrka sloužící mladému umělci jako pracovna. Nabízí mu mj. možnost pořizovat nejrůznější nahrávky přímo z domova.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Víte, co všechno nepatří do ložnice?

Do ložnice, často kvůli nedostatku místa v jiných částech bytu, ale nezřídka i z neznalosti, máme tendenci umístit spoustu věcí, které tam ale správně nemají...

Výběr článků

Načítám