Hlavní obsah

Bydlení v novostavbě s výhledem na křivoklátské lesy

Právo, Gisela Růžičková

Manželé Silvie a Jaroslav Dubských ještě před rokem bydleli ve dvoupokojovém bytě, i když už dávno předtím toužili po soukromí ve vlastním baráčku. Rozhodovali se jen mezi víkendovým obydlím a rodinným domkem.

Foto: Petr Horník, Právo

Velkorysý obytný prostor v přízemí tvoří obývák, kuchyň a jídelna.

Článek

Nakonec usoudili, že by nebylo praktické jezdit každý týden 50 km na chalupu. Navíc v okolí Prahy se ceny chalup a rodinných domků moc neliší, takže dali přednost novostavbě.

„Po pozemku jsme se rozhlíželi už před čtyřmi roky, v době, kdy bylo téměř vše rozparcelováno a prodáno. Pocházíme z Kladna, takže jsme hledali něco v blízkém okolí. Shodou okolností jsem potkal kamaráda ze školy, který nás pozval do Lán. Bylo září, babí léto, prostě krásný slunný den a nám se tam moc líbilo,“ vzpomíná Jaroslav na jedno z nejdůležitějších životních rozhodnutí.

Foto: Petr Horník, Právo

Letos dali majitelé přednost úpravě okrasné zahrady a stavbě pergoly.

Foto: Petr Horník, Právo

Parametry tohoto rodinného domku se blíží hodnotám nízkoenergetického domu.

Byla jím poměrně atraktivní stavební parcela na konci klidné slepé ulice s výhledem na křivoklátské lesy. Koupili ji za přijatelnou cenu a čekali další dva roky, než se zasíťovala a vyřídila se všechna potřebná povolení. Kupodivu vše vydrželi, v roce 2008 začali stavět a dnes mají o několik tříd lepší bydlení, než měli.

Parcela jako ze žurnálu

Už když se rozhodovali pro investici do vlastního domu, věděli, že se budou muset obrnit trpělivostí a také že je čeká období shánění informací a množství konzultací. Ale vše proběhlo bez velkých obtíží a vrátilo se v podobě příjemného bydlení. Majitel není kutil, tudíž ani neuvažoval, že by se na stavbě domu jakkoli podílel. Proto vybírali firmu, která by poskytla kompletní servis, což vůbec nebylo jednoduché.

Foto: Petr Horník, Právo

Rozlehlá koupelna ve druhém podlaží působí dojmem volnosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Dětský pokoj čtyřleté Elišky zatím hýří barvami a hračkami.

„Z analýzy nabídek několika stavebních firem nám vyšly nejlépe Ekonomické stavby. Mají sídlo v Plzni a dálka 120 km nás dost zrazovala, ale při osobním jednání jsme byli mile překvapeni. Společnost nabídla, co umí zajistit, a nebylo toho málo. Kromě kompletního servisu, včetně vyřízení stavebního povolení a ostatních náležitostí, nás přesvědčilo i množství realizovaných staveb,“ vzpomíná spokojený majitel. Nakonec v centrále byli dvakrát, při prvním jednání a pak až když podepisovali smlouvu. Jinak se veškerá jednání odehrávala přímo na stavbě.

Stavělo se podle plánu

Stavět začali v červnu a o rok později v září už se stěhovali do nového. Stavba domu probíhala podle plánu, a když se výjimečně práce zpozdily, firma na to předem upozornila. Stalo se i to, že dílčí práce byly oproti návrhu hotové dříve. Nakonec byl časový harmonogram dodržen, protože se žádné zásadní problémy v průběhu stavby nevyskytly. Vše se řešilo po telefonu a nadstandardní požadavky se vyřizovaly přímo na místě.

Foto: Petr Horník, Právo

Téměř dospělý syn využívá kromě svého pokoje i společnou pracovnu.

Foto: Petr Horník, Právo

Téměř dospělý syn využívá kromě svého pokoje i společnou pracovnu.

I když majitelé nepospíchali, byli nedočkaví a na nové bydlení se těšili. Byt 2+1 byl pro naše hostitele s osmnáctiletým synem, čtyřletou dcerou a psem přece jen dost těsný. „Ale čekání na pozemek se nám vyplatilo už z toho důvodu, že tu mám čtyři kamarády ze školy, takže jsme se nestěhovali do úplně neznámého prostředí,“ přiznává Jaroslav Dubský.

Hostitelé jsou spokojeni i se sociální vybaveností více než dvoutisícové obce. Doprava do Prahy i do Kladna funguje, v místě je školka, škola i zdravotní středisko a zubař ve vedlejší vesnici. Co víc si přát?

Dům splnil očekávání

Silvie s Jaroslavem si vybrali typizovaný dům z firemního katalogu. Oslovil je ihned, jak jej uviděli. Vyhovoval ve všech směrech, takže nic neměnili ani na vnitřním uspořádání.

Byli nadmíru spokojeni s dispozicí propojeného obytného prostoru v přízemí i s ložnicemi v prvním podlaží. Povedla se také orientace domu vůči světovým stranám, k čemuž přispěla i poměrně rozměrná parcela o 860 m2. Umožňuje, aby se kolem domu točilo slunce celý den.

Foto: Petr Horník, Právo

Na praktickou kuchyň s dostatkem úložných prostor navazuje spíž.

Foto: Petr Horník, Právo

Vedle jednoduše zařízené ložnice rodičů se buduje praktická šatna.

Obývák v přízemí je situovaný na jihozápad a kuchyň na východ, takže sem dopadají sluneční paprsky od rána do večera. Rovněž ložnice a koupelna v prvním podlaží vyvolávají pocit vzdušného, slunného, útulného a příjemného interiéru. Tohoto efektu se dosáhlo nejen klasickými, ale i funkčními a kvalitními střešními okny, které dostatečně prosvětlují místnosti.

Nevšední kouzlo přízemí

Do domu se vstupuje chodbou, z níž vedou schody do patra a dveře do obývacího prostoru. Dominantou je obývací pokoj s francouzskými okny propojený s kuchyní a jídelnou. Kuchyň řešená do tvaru L je prosvětlena oknem. Její design tvoří světlá fólie v dezénu dřeva, vytvářející čistý styl. Dělicím prvkem mezi kuchyní a jídelnou je barový pult, vkusně se doplňující s jídelnou.

Foto: Petr Horník, Právo

Francouzská okna propojená s terasou ocení rodina hlavně v letních měsících.

Foto: Petr Horník, Právo

Z chodby vede cesta do obytného přízemí i schody nahoru.

A jak to bylo u Dubských se zařizováním nového domu? „Já jsem měl ze začátku na starosti spíš technické záležitosti, kolaudaci domu a podobně. Ale bydleli jsme už ve dvou bytech a skoro nikdy jsme se v zařizování neshodli. Každý máme jiný vkus. Silvie má ráda moderní jednoduché tvary a já holduji spíš stylovému nábytku. Proto si manželka zařídila kuchyň, kde tráví více času, podle svého, ale už sedačka v barvě světle bílé kávy, kterou jsme vybírali spolu, je velký kompromis. Jinak dům stále vybavujeme, v obýváku chybí ještě prosklená vitrína, na niž zatím šetříme, ale i obrazy a další doplňky.“

Po zkušenostech s černým nábytkem, který si manželé kdysi koupili do jednoho z bytů, dnes oba preferují v interiéru světlé dřevo. Obývák protepluje laminátová plovoucí podlaha. Světlé provedení v dubu se doplňuje s praktickou dlažbou v kuchyni a v předsíni. Součástí obývacího pokoje je krb. Osvědčil se hlavně na podzim a na jaře, kdy nebylo nutné vytápět dům plynem. V přízemí se nachází i druhá koupelna se sprchovým koutem a pračkou, technická místnost a praktická spíž s oknem do zahrady navazující na kuchyň.

Ložnice v klidové zóně

Do druhého podlaží vedou borovicové schody. Tady mají všichni členové rodiny nerušené soukromí. Kromě ložnice rodičů a dětských pokojů se tu nachází prostorná koupelna, malá pracovna a další místnost, která bude sloužit jako šatna vybavená úložným systémem.

Foto: Petr Horník, Právo

Do koupelny v přízemí se sprchovým koutem se vešla automatická pračka.

Ani nahoře nejsou místnosti zatím zařízeny úplně podle představ majitelů, ale dá se tu velmi pohodlně pobývat i studovat. Také zde sjednocuje prostor světlá laminátová podlaha v imitaci ušlechtilého dřeva. Efektně kontrastuje s bílými stěnami a výrazně se tak podílí na útulném vzhledu místností. Stejně jako v přízemí i tady čekají stěny na pár obrázků, doplňků či potřebných kousků nábytku, s nimiž budou místnosti ještě útulnější.

K nejfrekventovanější místnosti tady patří zaručeně koupelna. Je velkorysá co do rozměru i zařízení - rohová vana, dvě umyvadla a WC. Také volba obkladů ve svěžím odstínu oranžové s bílou sanitou je příslibem příjemné relaxace.

Technické údaje

Dodavatel: Ekonomické stavby, a. s.

Typ domu: Stela

Dispozice: 5+1+garáž

Užitková plocha: 156 m2

Zastavěná plocha: 110,5 m2

Cena domu: 3 650 000 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám