Hlavní obsah

Bydlení na okraji Prahy kombinuje výhody velkoměsta i klidné přírody

Právo, Gisela Růžičková

Přestěhovat se na okraj Prahy z centra metropole, kde manželé Jelínkovi bydleli přes třicet let, vyžadovalo značnou dávku odvahy. Jejich rozhodnutí urychlil odchod dospělých dětí z domova. Prostorný čtyřpokojový byt byl najednou příliš velký, a tak se začali rozhlížet po menším.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vzorovému bytu dominuje bílý minimalistický nábytek, který prostor opticky zvětšuje.

Článek

Jelínkovi hledali kvalitní a cenově dostupné bydlení v osobním vlastnictví. Na centru, kde jsou sice oba zaměstnaní, netrvali, spíš sháněli příjemnou lokalitu s kompletní infrastrukturou, dobrou dopravní dostupností a možností relaxace.

Nakonec se rozhodli pro rezidenční areál Krásná Hůrka v pražských Stodůlkách a vybrali si byt 2+kk o výměře 61 m2 s předzahrádkou o rozloze 62 m2, který by jim měl plně vyhovovat.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Koupelna je zařízena standardní sanitou, keramickou dlažbou i účelnou skříňkou. Jednoduchá dispozice bytu umožňuje vstoupit z předsíně do ostatních místností (uprostřed). Malá, ale pohodlná předsíň je vybavena moderní skříní s úložným prostorem.

Samozřejmě že přivítali umístění přímo u stanice metra, odkud se do centra dostanou během patnácti minut. Doslova je ale nadchla a inspirovala prohlídka vzorového bytu, který se povedlo zařídit za 250 tisíc korun a to se vším všudy.

Dispozičně vyhovující prostor

Z předsíňky s praktickou skříní se vchází jak do obou místností, tak do koupelny s WC. Jednoduchá dispozice plně odráží funkční využití bytu a odpovídá i představám majitelů. Moderní členění dovoluje využít co nejefektivněji prostorové možnosti malého bytu.

Základní dispoziční schéma tvoří hlavní obytná místnost, kde se nachází kuchyň propojená s jídelnou a obývákem. Má otevřený průhled do předsíně se skříní s úložnými prostory. Zároveň je propojena s předzahrádkou, která bude od jara do podzimu rozšiřovat obytný prostor.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Do obytné zóny se kromě televizního koutu se sedačkou a kuchyňské linky vešel také jídelní stůl s prosklenými skříňkami.

Předzahrádka je situována na východ do klidného vnitrobloku, který bude osázen zelení. Pojetí bytu tak vytváří sled funkčních celků, které se vzájemně podporují, působí nadčasově a díky dostatečnému množství světla také lehce a vzdušně.

Rovněž nejkomornější prostor bytu - ložnice - je přístupný z předsíně. V jeho bezprostřední blízkosti se nachází koupelna s velkým umyvadlem, zrcadlem a vanou. Nechybí tu poměrně velká skříň na ukládání potřebných věcí a čisticích prostředků. Součástí koupelny je WC a dokonce je tu dost místa pro instalování pračky a sušičky.

Pomohli bytoví designéři

Úkol zařídit a vybavit tento prostor dostali bytoví designéři známého severského prodejce nábytku. Za uvedenou částku pořídili nejen bytové zařízení a doplňky včetně vybavení, které zpravidla navýší rozpočet nejvíce, tedy kuchyňskou linku a koupelnu. Kromě ceny měli architekti zařídit byt moderně, stylově a prakticky.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Kuchyň včetně spotřebičů se podařilo zařídit za neuvěřitelných 127 330 Kč.

„A právě to byl jeden z důvodů, proč jsme si podobný byt vybrali a zařídíme si jej ve stejném duchu,“ vypráví majitelka, kterou okouzlil bílý lesklý minimalistický nábytek. Lesklá bílá barva umocňuje pocit volnosti a prostor opticky zvětšuje.

Ložnici a koupelně pak dominuje elegantní černohnědý nábytek, který se více hodí do odpočinkových prostor a vytváří pocit jistého komfortu. Ani v ložnici se nezapomnělo na dostatečně velkou a přehlednou skříň na ukládání šatstva, která je vyrobena z hliníkové konstrukce a kouřového skla lacobelu stejně jako skříň v předsíni.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Komfortní a přitom jednoduše zařízená ložnice splňuje představy o moderním bydlení.

Mimořádnou pozornost věnovali architekti také maximálnímu využití každého čtverečního metru. V ložnici tak například vznikl pracovní kout s počítačem, ale až přijdou vnoučata, může se snadno proměnit v místo pro dětskou postýlku.

Kvalitní materiálové řešení

Vybavení respektuje veškeré nároky na moderní bydlení, ať už jde o použité materiály nebo o standardy komfortu bytů a společných prostor domu. Nechybí velké balkony, sklepy a parkovací místa jak v podzemí domu, tak na ulici. Ke standardnímu vybavení bytu patří dřevěná podlaha, u bytů s předzahrádkou vnější elektrické rolety, podlahové topení v koupelně, sanita Ideal Standard a vchodové bezpečnostní i interiérové dveře Sapeli.

Obytný prostor s ložnicí sjednocuje dřevěná plovoucí podlaha v dekoru buk a výborně se doplňuje s keramickou dlažbou v béžové barvě, která se použila v koupelně, předsíni a částečně v obytné zóně podél kuchyňské linky.

Obytná zóna je doplněna kobercem a textiliemi v čokoládově hnědé barvě, která koresponduje s tmavým nábytkem ložnice. Na rozdíl od obýváku jsou textilie v ložnici vybrány v pestrých trendových barvách - přehoz v ostružinové a kulaté koberce v bílé a kontrastní kiwi. Barevné řešení, ale hlavně dostatek denního světla místnosti opticky zvětšují. Důležitou roli v celém bytě hraje také rozmístění a kompozice světel, které celý interiér oživují.

Předzahrádka a Prokopské údolí jsou bonusem

Majitelé se nejvíc těší na terasu s předzahrádkou osázenou jehličnany. Bude orientovaná dovnitř bytových domů, kde se počítá s dětským hřištěm. Také s výsadbou japonských sakur, které rozkvétají brzy zjara a patří mezi efektní rostliny. Časem by se tu měly objevit i sochy, aby místo pozvedly na vyšší estetickou úroveň. Samozřejmě, že vnitroblok bude přístupný všem lidem z okolí, nejen rezidentům.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Do ložnice se pohodlně vejde pracovní stolek.

Bytové domy se nacházejí v centru Stodůlek, což je podle hostitele ohromná výhoda. „V dostupné vzdálenosti máme tři hypermarkety, na což jsme nebyli v centru zvyklí, ale také spoustu specializovaných obchodů, restaurací a kaváren.“

Na dosah je poliklinika, lékárna a téměř všechny typy škol od mateřské přes základní a gymnázium, po tenisovou školu a různá sportoviště.

„Doslova nadšeni jsme z okolí bytu. Výborným místem pro relaxaci je rozlehlý centrální park s rybníčkem a přírodní rezervace Prokopské údolí s cyklistickými stezkami. Ty jsou jako stvořené pro aktivní odpočinek. I když se přestěhujeme na okraj Prahy, nemusíme se vzdávat kina, divadla ani nočního života, které jsou součástí našeho životního stylu. Na Václavské náměstí to máme pouhých 15 minut,“ pochvaluje si majitelka nové působiště.

FOTA: Michaela Říhová, Právo

Reklama

Související články

Bývalý holešovický pivovar se změnil na byty

Budova pivovaru v pražských Holešovicích se proměnila v multifunkční centrum s loftovými byty. Právě dokončovaná rekonstrukce historické budovy završuje jednu...

Výběr článků

Načítám