Hlavní obsah

Buďte styloví i v kuchyni

Právo, Karolina Černá

Ozdobou kuchaře během přípravy jídla jsou jeho pomocníci – kuchyňská zástěra, která ladí s chňapkou, stylová podložka pod hrnec a také utěrka na nádobí.

Foto: Ikea

Kuchyňské zástěry s nastavitelnými řemínky vyhovují dětem, drží totiž krok s jejich růstem.

Článek

Materiály kuchyňského textilu spojují vlastnosti jako pevnost v tahu, odolnost proti oděru a stálobarevnost.

Dále se liší podle toho, k čemu je výrobek v kuchyni určen.

Co musí umět zástěra?

Kuchyňská zástěra má za úkol chránit oděv před vsáknutím odstřikujících tekutin, oleje z pánve, před umazáním od mouky či těsta. Proto je praktičtější delší střih s laclem, který zakrývá stehna a hrudník.

Běžné zástěry jsou ze 100% bavlny nebo z bavlny s příměsí lnu či bambusu. Milovníci přírody nedají dopustit na savý 100% len, konopí a ramii, tropickou rostlinu z čeledi kopřivovitých.

Foto: Ikea

Decentní sada Vardagen je z bavlny s příměsí lnu. Zástěru (d. 92 cm za 199 Kč) pereme na 60 °C v režimu běžného praní.

Slušivý je vzhled denimu (džínový design) např. z polyesteru, který nenavlhne a skvrny z něho rychle setřeme, aniž by se vsákly. Mladistvě působí kombinace bavlněného denimu s kůží, z níž jsou vyrobené upínací popruhy/řemínky za krk, na záda, případně boční kapsy nebo kapsa na prsou.

Kožené prvky pravidelně ošetřujeme přípravkem na kůži, aby neztvrdly. Luxusnější celokožené zástěry oceníme při venkovním grilování, navíc zahřejí.

Gramáž pro bavlněnou kuchyňskou zástěru nebo bavlněnou s příměsí začíná na 240 g/m2. Chceme-li, aby déle vydržela, volíme i vyšší hustotu látky.

Toužíte po kuchyni na míru? Nepodceňte plánování

Jak na to

Správné utěrky vynikají savostí

Pomáhá jim v tom 100% bavlna, případně bavlna s příměsí lnu. Zatímco bavlna je jemná a hebká na dotek, len dodá materiálu lesk a pevnost. Oblíbené jsou také utěrky s bambusovým vláknem (70 % bambus, 30 % bavlna), které vynikají savostí. Bambus i len neutralizují zápach a chrání textil před plísněmi a bakteriemi.

Tradiční jsou froté utěrky (smyčková tkanina) či pevné žakárové tkaniny. Lehkým a nadýchaným vzhledem i vysokou savostí vynikají tzv. vaflové utěrky. Jmenují se podle vaflové vazby, která umožňuje stejný vzhled tkaniny na líci i rubu.

Foto: decoDoma

Sada šesti kusů vaflových utěrek Levandule (50 x 70 cm) oživí kuchyni. Slibují vynikající savost, stálobarevnost, pevnost, nepouští vlákna. Cena 399 Kč.

Hustě provázaná místa tvoří v látce prohlubeniny, zatímco flotáže, tj. neprovázané úseky nitě ve tkanině, vystupují na povrch výrobku. Společně tak vytvářejí unikátní vzhled látky.

Gramáž utěrky by měla začínat na 230 g/ m2. Praktickým doplňkem utěrky je poutko, nejlépe všité v lemech pod úrovní rohu. Během zavěšení tak netrpí její tvar, zejména je-li mokrá.

Kvalitní chňapka chrání před teplem

Jako materiál je ideální bavlna napuštěná teflonem častá u profesionálních rukavic, které umožňují manipulaci s horkými pekáči a plechy až do teploty 230 °C.

Kuchyňská rukavice s prodlouženou délkou slouží k maximální ochraně před spálením, hospodyňky ale většinou používají chňapky sahající jen k zápěstí.

Správná rukavice nesmí provlhnout dovnitř, protože pak se snadno spálíme o horkou plotnu nebo opaříme horkou párou během manipulace s pokličkou.

Oblečte interiér do přírodního textilu

Tipy a trendy

Vnější vrstva rukavice může být z ramie, bavlny s příměsí polyesteru nebo lnu, vnitřní termoizolační vrstvy bývají z vatelínu (polyesterové rouno). Výhodou je vnitřní vrstva z vysoce kvalitního silikonu, která je navíc protiskluzová.

Chňapka má mít praktické poutko pro zavěšení i všitý magnet, jímž ji snadno přichytíme ke sporáku, k lednici.

Pozor! Při praní rukavic nepoužíváme aviváž, zejména vnitřní vrstva by mohla ztratit své vlastnosti!

Anketa

Daří se vám čas od času propálit chňapku?
No jéje! Ty hoří pravidelně!
5,8 %
Nu, občas ano.
55,4 %
Nedělám si záznamy.
2,9 %
Spíše ne.
15,4 %
Ne. Nejsem žádné poleno, a navíc si dávám pozor.
20,5 %
Celkem hlasovalo 1085 čtenářů.

Koronavirové rozptýlení na sněhu

Dolehla na vás také nuda během neustálých uzávěrek kvůli koronavirové pandemii natolik, že jste šli nakonec řádit na sníh? Vytvořili jste něco obzvláště povedeného? Iglú, hrad, klouzačku...?

Pochlubte se ostatním čtenářům a inspirujte je! Pošlete nám fotku svého výtvoru a připište k ní pár vět na naši adresu bydleni@novinky.cz. Nejzdařilejší díla rádi představíme!

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní technologie vnášejí do kuchyní pohodu

Kuchyně je centrem rodinného života. A dnes, kdy trávíme doma mnohem více času než běžně, to platí dvojnásob. Ledničku plníme častěji, více vaříme a pečeme, je...

V malé kuchyni nemusí být těsno

Malou kuchyň je náročné vybavit, protože není místo na zbytečnosti. Před plánováním si sepište, jaké pomůcky při vaření a pečení používáte. A máte více jasno,...

Výběr článků

Načítám