Hlavní obsah

Budova francouzského vzdělávacího centra má fasádu pokrytou QR kódy

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemské architektonické studio MVRDV dokončilo transformaci nepoužívané laboratoře v Dijonu ve Francii, uzavřené v roce 2009, do inovativního call centra a vzdělávacího centra. Fasádu stavby nebylo možné výrazně měnit - architekti se tak rozhodli ozdobit ji QR kódy.

Foto: MVRDV

Architekti dali stavbě originální fasádu pokrytou QR kódy.

Článek

Rozpočet na přeměnu stavby byl na výměnu fasády nebo na výrazné architektonické změny příliš nízký. Budova i tak dnes na první pohled zaujme svým nevšedním vzhledem - QR kódy.

Jde o kódy zapisované do čtverce, které dovede načíst mobilní telefon s fotoaparátem a nainstalovanou čtečkou QR kódů. Fasáda tak zároveň slouží jako komunikační prostředek a reklamní plocha firmy TeleTech.

Foto: MVRDV

Kolemjdoucí se mohou pobavit snímáním QR kódů z fasády stavby.

Budova byla v dobrém stavu, ale vzhledem k velmi rozměrným halám nebyla vhodná pro tradiční pracovní prostory. Dokončení rekonstrukce plochy o výměře 6500 m², dříve klasické a nudné budovy, bylo náročné, ale vyplatilo se.

Foto: MVRDV

Stavba bez QR kódů vypadá jako klasická kancelářská budova.

Podle architektonického studia jsou právě transformace jedním z hlavních problémů u evropské architektury. Po celé Evropě je podle architektů velká spousta prázdných budov, které čekají na novou budoucnost.

Prostory jsou uzpůsobeny práci mladých lidí

Architekti měli za úkol vytvořit 600 pracovních míst call centra. Nové prostory jsou velmi flexibilní a jsou uzpůsobeny práci mladých lidí, kteří často pracují na různých místech jen s notebookem v křesle nebo na pohovce apod. To se stalo velkou inspirací pro celkový design interiéru.

Foto: MVRDV

Rozpočet na interiérové vybavení nedovolil architektům příliš experimentovat. A tak vsadili jen na jasnou barevnost.

Prostor je zařízen velmi neformálně a má poskytovat zábavné a kreativní pracovní prostředí.

Foto: MVRDV

Architekti nechali plně vyniknout okolní zeleni.

Architekti se snažili zachovat maximum oken a přivést tak do stavby maximum denního světla, volili proto i světlé barvy a světlé dřevo.

Foto: MVRDV

Interiéry jsou velmi prostorné a architekti se jejich velkorysost snažili podtrhnout.

Operátoři call centra mohou trávit čas i ve vzdělávacím centru, fitness nebo v galerii uvnitř budovy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám