Hlavní obsah

Brněnská Riviéra má architektonické zlato

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Koupaliště Riviéra v Brně získalo architektonickou cenu v nejvyšší kategorii GOLD 2019, kterou vyhlašuje Mezinárodní asociace sportovních a volnočasových zařízení (IAKS) s Mezinárodním olympijským výborem (IOC).

Foto: MMB

Pohled na nedávno zrekonstruované koupaliště Riviéra

Článek

Areál je sám o sobě unikátní. Riviéra patří mezi největší přírodní koupaliště v Česku. Tvoří ji soustava bazénů vytvářejících umělé říční koryto. Byla zrekonstruována za 220 milionů korun a letos byla poprvé v provozu v novém.

„Riviéra je unikátním architektonickým projektem. Jde o umělou říční krajinu umístěnou podél řeky Svratky, aniž by byla s řekou jakkoliv spojena. Navozuje dojem zajímavého prostředí venkovního koupaliště, které v krajině působí přirozeně, jako by tam bylo od nepaměti,“ řekl právu první náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Foto: MMB

Na návštěvníky čeká i tobogán.

„K rekonstrukci jsme museli přistoupit z důvodu protékání původních bazénů. Denně se kvůli němu ztratilo až dvě stě kubíků vody a její doplňování stálo statisíce korun. Původní betonovou dlažbu proto nahradily vany z nerezu, kterého bylo použito až sedm tisíc metrů čtverečních,“ popsal generální ředitel městské společnosti Starez–Sport Martin Mikš.

Projekt nových bazénů vznikl podle návrhu architektonického ateliéru A77 Brno. Hlavní novinkou je osmimetrový tobogán, dále je velkým lákadlem patnáct metrů dlouhá skluzavka. K zajímavostem patří lanový most s plujícími lekníny. Děti vyhledávají kbelíkový strom.

Městské lázně ve Mšeně nabídnou návštěvníkům osvěžení v bazénu s pitnou vodou

Bydlení

Program IOC IAKS Exemplary Awards sdružuje nejinovativnější, nejkreativnější a nejvíce funkční architektonické projekty z celého světa. V letošním roce byly do finále vybrány projekty ze 14 zemí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Porota předala ocenění sedmi zařízením ve zlaté kategorii, šesti ve stříbrné a sedmi v bronzové. Letos soutěžilo 98 projektů ze všech kontinentů. Účastnila se například i Malajsie, Mexiko, Namibie, Tchaj-wan, Katar a Austrálie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám