Hlavní obsah

Box house: uspořádejte si bydlení dle potřeby

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V současné době převažuje klasická výstavba založená na tradičních principech. Jedná se o zděné stavby, dřevostavby, ocelové či jakékoliv jiné konstrukce. Další cestou je systém modulární výstavby. S novým stavebním systémem jménem Box House přichází MeraTrade a její tým Sense of living, kteří kombinují výhody různých stavebních postupů a modulárního principu.

Článek

Základní myšlenkou systému je tovární výroba modulů – boxů, jejichž proporce odpovídají interierovému úhlu pohledu. Jednotlivé boxy na bázi dřeva jsou spojovány k sobě tak, aby tvořily nosnou obvodovou konstrukci stavby, zajistily tuhost a pevnost konstrukce a poskytly možnost jejich využití v interieru.

.: Vizualizace obývacího pokoje. Foto: Mera Trade

Konceptem celého projektu je vize, že není nutné stavět bariéry – zdi – ale skutečný domov, a to již od první skicy. Boxy je možné ponechat „uzavřené“ a pověsit na ně např. obraz, nebo využít k umístění kuchyňských spotřebičů, jako úložné prostory či k vyklápění nebo vysouvání různých interierových prvků.

Řešení na míru

Box House na bázi dřeva je díky použitým materiálům nízkoenergetický. Snadno vyhoví tepelně technickým požadavkům a vykazuje v tomto ohledu lepší vlastnosti než klasická zděná stavba. Jeho nižší energetická náročnost spolu s využitím obnovitelných zdrojů surovin, přispívá k šetrnému přístupu k přírodě.

Konstrukce systému Box House nabízí široké spektrum využití. Ať už se jedná o rodinné domy, bytové domy, střešní nástavby nebo menší halové objekty. Stavba je založena klasickým způsobem – na železobetonový základ – a boxy jsou k němu kotveny. Průběžně jsou vzájemně propojovány, doplněny o izolaci a dokončeny fasádním systémem dle přání klienta.

.: Hmotové řešení vyjadřuje reminescenci na tradiční české stodoly. Používá přírodní materiály a snaží se zapadnout do krajiny. Foto: Mera Trade

Z vnitřní části jsou boxy opatřeny nehořlavým korpusem a připraveny k využití. Střešní konstrukce je trámová – plochá nebo sklonitá.

Celková doba výstavby je výrazně kratší než při standardním způsobu realizace stavby. Box House vytváří zároveň s nosnou konstrukcí i interiér, který je možné variabilně přizpůsobit dle požadavků klienta. Klient si jej může následně dále proměňovat dle svých měnících se potřeb. Nezanedbatelnou výhodou je také možnost využití domu hendikepovanou osobou. Cena se pohybuje od 15 000 Kč za čtvereční metr.

Reklama

Související témata:

Související články

Dům, který roste s námi

Modulové domy koncipované jako stavebnice - tak se s úspěchem staví už čtyřicet let v Kanadě, USA nebo v Austrálii. Zatímco v těchto zemích je hlavním důvodem...

Z čeho postavit rodinný dům?

Doba, kdy se stavělo jen z cihel, je pryč. Nyní hrají prim tvárnice, beton, ale i dřevo. A cihly? Používají se, ale jen doplňkově. Jsou totiž stále velmi nosné...

Bydlet se dá komfortně i úsporně

Originální stavba vyjadřuje životní styl majitelů, kteří si postavili rodinný dům na okraji města v zeleni. Jejich dům je synonymem pro harmonický život...

Výběr článků

Načítám