Hlavní obsah

Bláznivé čepice, které mají zpříjemnit bydlení v interiérech, chrání před pádem i hlukem

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Designéři navrhují poslední dobou opravdu překvapivé kousky, co se týče čepic. Ty mají přinést svým uživatelům více komfortu v rušných interiérech, pohodlí ve stísněných prostorech bez postelí nebo mají pomoci vyřešit nedostatek prostoru díky dalším funkcím.

Foto: Alfonso Herranz, Studio Banana Things (3x), archiv designéra Pierre-Emmanuela Vandeputta (pevdp), Delphine Mathy (2x)

Designéři navrhli čepice, které mají nabídnout víc odpočinku v rušných interiérech.

Článek

Bruselský designér a návrhář Pierre-Emmanuel Vandeputte vytvořil pro slavný milánský nábytkový veletrh Milan 2015 netypickou korkovou helmu s názvem Cork Helmet, která je určena pro ty, kdo potřebují odpočinek od okolního hluku. Designéra k jejímu vytvoření motivovalo zvukové znečištění ve městech.

Korek si jako materiál vybral pro jeho dobré izolační a protihlukové vlastnosti. Helma je tvarována tak, aby se podobala zvonu, který si uživatel nasadí na hlavu a krk. Docílí tak eliminace všech okolních zvuků.

Nabízí se možné využití ve velkých open-space kancelářích nebo na stavbách, případně v bytech, které jsou umístěny u rušných silnic nebo dálnic. Přilba je připevněna ke stropu jednoduchým mechanismem, který obsahuje protizávaží, lana a dvě kladky.

Foto: archiv designéra Pierre-Emmanuela Vandeputta (pevdp)

Zatažením madla se čepice spustí na obyvatele a nabídne mu odhlučněný azyl v prostoru.

S podivnou čepicí, která má chránit v bytech plných ostrých rohů a umožnit pohodlnější odpočinek i mimo postel, přišlo designérské studio Banana Things. To se zaměřuje na návrhy předmětů každodenní potřeby, které se snaží inovovat. Jde o mezinárodní skupinu produktových designérů, grafiků a dalších odborníků.

Jejich návrh má název Ostrich Pillow neboli Pštrosí polštář. Jde o velký polštář, který si uživatelé mohou nasadit na hlavu přímo tam, kde si chtějí momentálně odpočinout. Je také vhodný pro zpříjemnění cestování na dlouhé vzdálenosti, případně jako ochrana dětí v interiérech s ostrými rohy.

Foto: Alfonso Herranz, Studio Banana Things

Čepice vznikají v různých barevných variantách a velikostech a jsou hodně vypolstrované.

Podle designérů jde o výtvor na pomezí polštáře, postele a oděvu. Pštrosí polštář je určený i pro krátké zdřímnutí si v knihovnách, případně i v kancelářích. Polštáře jsou ručně vyráběné ve Španělsku z pružného materiálu a mikro polystyrénových kuliček.

Foto: Alfonso Herranz, Studio Banana Things

Čepice jsou určeny pro odpočinek mimo postel a mají také chránit děti před poraněním hlavy.

Za pozornost stojí i koupací čepice Gaensehaut Cosmetic Bag neboli Taštička navržená v Hamburku a připomínající husí kůži. Designéři za ni dokonce před časem získali cenu Design Plus award. Jde o čepici na plavání s poutkem na klíče, která má ale i zip a slouží zároveň jako toaletní taštička.

Designérům se tak podařilo spojit dva produkty v jeden, což může být benefitem pro milovníky plavání, kteří ocení multifunkčnost předmětů.

Foto: The Design Gift Shop

Designéři Relja Arnautovic, Mira Heinzová a Clara Streimová navrhli praktickou koupací čepici a kosmetickou taštičku v jednom.

Nevšední čepice jsou designovými kousky, které někoho pobaví a ulehčí mu jeho život, někdo jiný v nich může vidět jen neužitečný předmět. Hravému designu se ale meze nekladou. Důkazem je i atypický designový svetr a křeslo v jednom. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám